Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariMăștile chirurgicale: istorie, apariții în modă, un stil de viață.

Măștile chirurgicale: istorie, apariții în modă, un stil de viață.

Încă dinainte ca Organizația Mondială a Sănătății să declare pandemie de coronavirus, iar măștile chirugicale au început să fie o imagine obișnuită, atunci când ai o urgență și trebuie să ieși din casă, ar trebui să știm că acestea au fost prezente în vestimentația multora, fiecare încercând să-și facă din accesoriul folosit zilnic, o piesă unică.

De la vedete, designeri, oameni simpli – dar care vor să iasă în evidență – la tineri care doresc să transmită un mesaj, acela de te rog, lasă-mă în pace, azi nu am chef să vorbesc, toți aveau un un lucru în comun: o mască ce îți acoperă gura și nasul.

Pentru a afla cum au ajuns acestea într-o gamă atât de variată de forme, culori sau texturi, trebuie să cunoaștem, însă,  o scurtă istorie a acestora.

Istoria măștilor chirurgicale în lume

Înainte de a exista orice orice fel de reprezentare a unei măști în lume, cei ce salvau viețile oamenilor obișnuiau să își acopere gura cu mânecile hainelor sau chiar cu mâinile și, după cum bine știi, acest lucru nu era nici cel mai eficient și nici cel mai igienic mod de protecție.

Prima relatare istorică ce face referire la folosirea unor măști – mai apropiate de ceea ce reprezintă ele astăzi – este scrisă de către Marco Polo și apare în secolul ale XIII-lea.  Acesta călătorește împreună cu tatăl și unchiul său în China, unde ajunge la curtea conducătorului Kubilai Han din dinastia Yuan. Marco Polo a relatat cu lux de amănunte viața la curtea regală, observând și că cei ce îl serveau pe rege erau obligați să poarte o bucată de material din mătase, brodat cu aur, ce le acoperea atât gura cât și nasul.

Următoarele date istorice care fac referire la folosirea acestora, în scop medical, fac referire la Johann von Mikulicz Radecki, un chirurg polonez care a descris că o astfel de mască poate fi formată dintr-un strat de tifon, în 1897. În același an, Flügge, un bacteriolog, epidemiolog și igienist german a demonstrat că și în timpul unei vorbiri relaxate, pulverizăm mici picături de salivă în aer, ceea ce a demonstrat necesitatea unei măști mult mai sigure –două straturi de tifon.

Date despre existența unor astfel de măști există și în China, în 1910, unde doctorul Wu Lien-teh lucra ca și șef al serviciilor medicale și care, în timpul unei epidemii ce a izbucnit în Nordul Coreei, a confecționat o mască din tifon care se purta legată în jurul capului. Această metodă era una simplă de confecționat și prețul era unul accesibil pentru oamenii din popor.

În timp, măștile au devenit mai sigure însă, ele au același scop – de a ne proteja. Cu toate acestea, mulți dintre cei ce locuiesc în Asia, preferă să iasă din anonimat cu noile accesorii.

De ce sunt așa de populare măștile în Asia

În zilele noastre, japonezii sunt cei mai mari consumatori de măști chirurgicale, cheltuind 230 de milioane de dolari pe an pe acestea, pe locurile următoare fiind China și, mai apoi, Coreea.  Sunt mai multe motive pentru care japonezii, de exemplu, poartă măști. Primul ar fi poluarea.

Imediat după cel De-al II-lea Război Mondial, industrializarea a dus la creșterea poluării aerului, iar existența Cedrului Japonez, care atunci când înflorește, provoacă extrem de multe alergii în rândul oamenilor, a făcut să crească necesitatea purtării unei protecții.

În 2011 însă, un studiu făcut de către site-ul japonez de știri News Post Seven arăta că 30% dintre tinerii japonezi nu sufereau de niciun fel de problemă de sănătate. Unii dintre ei au declarat că poartă astfel de măști pentru a arăta lipsa dorinței de a comunica cu cei din jurul lor, în special persoanele de sex feminin care sunt predispuse la hărțuirea sexuală -în special în mijloacele de transport comun. Pe lângă acest lucru, masca le conferă și o doză de intimitate și anonimitate.

Multe dintre persoanele care folosesc machiajul des au spus că, purtând masca, pot ieși liniștite din casă, fără să își facă griji de cum arată – japonezii punând un mare accent pe aparențele fizice -, ca și cum ai purta o pălărie atunci când nu îți stă bine părul. Pe lângă acest lucru, unele modele de măști dau impresia unei fețe mai mici.

Un alt motiv pentru care acestea sunt așa de populare în Japonia, este datorat existența fenomenului Lolita, o subcultură care constă în: persoane ce adoptă îmbrăcăminte inspirată din moda victoriană, dar transformate în așa fel încât să transmită inocență, eleganță și modestie. De obicei vestimentației i se adaugă măști confecționate manual, iar fiecare își lasă imaginația să zboare când vine vorba de a-și face cea mai deosebită mască. Cu cât masca e mai originală, cu atât ieși mai mult în evidență, astfel aceasta devine o semnătură a propriei persoane, atunci când ieși din casă.

Există până și magazine speciale unde îți poți alege un model și printa pe mască. Nenumărate site-uri, printre care și eBay – ce oferă măști inspirate din cultura K-pop- sau Vogmask, care oferă măști cu prețuri începând de la 33 $ și care și-a avut și propria prezentare de modă.

Măștile în Show-urile de modă

Cu toții am văzut prezentări de modă și încercăm să înțelegem mesajul din spatele pieselor vestimentare. De câte ori nu ai zis sau, cel puțin, auzit pe cineva spunând cine ar purta așa ceva?  Mulți designeri s-au gândit să adopte moda asiaticilor și în show-urile lor, având sau nu motive.

În timpul unui show în cadrul China Fashion Week, care a avut loc în 28 octombrie 2014, ținutele au fost asortate cu măști, atrăgând atenția asupra poluării din China.

Un alt show în care măștile au fost punctul cheie al ținutei, a fost cel al designer-ului Masha Ma, într-un show din 2015, în care și-a prezentat colecția Primăvară/Vară, în cadrul Săptămâna Modei la Paris. Măștile erau decorate cu cristale Swarovscki.

După cum am spus, și cei de la Vogmask au avut parte de o prezentare de modă la Hong Kong Fashion Week, în colaborare cu designer-ul Nina Griffee.

Un ultim exemplu de designer care a adoptat acest trend este designer-ul Marcelo Burnlon. Acesta a prezentat în colecția Primăvară/Vară 2015, în colaborare cu Respro®, ținute asortate cu astfel de măști. Azi, acestea costă 135 €

Surse foto: http://tokyofashion.com/http://laura-kim-jgws.squarespace.com/masha-ma, https://ro.pinterest.com/, https://respro.com/store/product/marcelo-burlon-x-respro-masks.

Iulia Buricea

Mai Multe

More article