Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariImportanța testării auzului la nou-născut și copilul mic

Importanța testării auzului la nou-născut și copilul mic

Majoritatea copiilor care se nasc cu o problemă de auz pot fi diagnosticați prin intermediul unui test screening – otoemisiunile acustice.  Este important sa îi fie testat auzul în primele 3 săptămâni de viață.

Auzul se poate testa începând din primele 3 zile de viață până la maturitate, în orice etapă a copilăriei. Se fac teste obiective și specifice în clinici de ORL care au aparatura necesară acestor testări, fără a fi necesar răspunsul verbal al copilului sau colaborarea conștientă a acestuia. La copiii mai mari se pot realiza și audiograme cu răspunsuri adaptate vârstei.

Categoriile de nou născuți cu risc pentru probleme de auz sunt cei născuți prematur, din sarcini cu probleme în perioada intrauterină (infecții, trauamatisme, tratamente cu medicamente ototoxice), sarcini gemelare, istoric de surditate în familie, infecții, traumatisme sau tratamente cu ototoxice imediat după naștere. Acești copii cu risc ar trebui testați neapărat imediat după naștere pentru a depista precoce o eventuală problemă de auz.

Copiii cărora nu li se identifică aceste probleme decât foarte târziu (la 2-3 ani) pot suferi de deficiențe ireversibile și de tulburări grave și permanente de vorbire, limbaj, precum și de abilități cognitive scăzute.

La copiii mici, datorită unor particularități anatomice sunt foarte frecvente otitele seroase și congestive. Trompa lui Eustachio-scurtă și orizontalizată permite accesul simplu al infecțiilor și screțiilor în urechea medie.

Vegetațiile adenoide hipertrofice cu obstrucție totală sau parțială a trompei predispun la otite seroase.

În cazul apariției duererii sau a scăderii de auz la copil este necesară prezentarea cât mai urgentă la medicul ORL-ist și efectuarea unei timpanograme, pentru a evita complicații ale otitelor cum ar fi perforații ale timpanului, supurații și în timp scăderea auzului.

Copilul ținut în mediu cu fum de țigară, toxice, poluare prezintă o hipersensibilizare generală a căilor respiratorii superioare cu scădrea imunității, alergii și infecții repetate.

Acest articol vă este oferit de specialiștii Clinicii NOVA Explorări ORL.

Clinica Nova are sedii în București și Cluj-Napoca și este primul centru de explorări otoneurologice din România.

Mai Multe

More article