De foarte curând, în Cluj, mai exact la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a fost vernisată o expoziţie creată în jurul semnelor, simbolurilor, a însemnărilor țesute în lucrări, toate spunând o poveste universală și personală, intelectuală și emoțională a profesorului Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, departamentul Modă-Design Vestimentar, Elena Basso Stănescu.
„Grădini de lumină” este titlul acestei expoziţii personale care reprezintă o metaforă vizuală a întregii creații plăsmuite de Elena Basso Stănescu, o inedită „cheie de lectură” pentru lucrările de artă decorativă și creație vestimentară.
Practic, „Grădinile” imaginate fac trimiteri la grădinile suspendate ale Semiramidei, imaginile unui Eden terestru în viziunea „ünheimlich” a lui Bosch, gradina Maicii Domnului, spațiile îngrădite ale locuințelor tradiționale românești… repere culturale care dau un plus de consistență discursului pe care îl fac greu decriptabil și, tocmai de aceea, fascinant.
Metode tradiționale de țesere și brodare, laser cut, digital print-uri elaborate, suprafețe textile inovatoare, reconfigurări, contorsionări sunt câteva din tehnicile folosite pentru realizarea exponatelor.
Fragmentarea scenelor, dezintegrarea texturilor, înnobilarea detaliilor cu aplicații fine, meticulozitatea intervențiilor dezvăluie un proces creativ complex, care revitalizează imaginea artei decorative parietale, la început de secol 21.
Acest proiect cultural este gândit ca un spectacol de lumină, culoare, artă decorativă, fiecare zonă din cele 4 spații care compun expoziția reprezentând un metaforic prag de trecere spre Lumina din noi.
Dacă vreţi să vă bucuraţi şi de alte imagini, vizitaţi expoziţia găzduită de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, până în 12 iunie 2016.
Profesor al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, departamentul Modă-Design Vestimentar, Elena Basso Stănescu are o vastă activitate artistică încununată cu numeroase premii. Expozițiile, proiectele personale, fashion show-urile, acțiunile coordonate, organizarea anuală a Galei UAD Fashion Design, workshop-urile, conferințele care îi compun CV-ul au în comun relevanța demersurilor ce deschid noi perspective, direcții, abordări în arta decorativă și în moda contemporană românească. Participarea la evenimente naționale și internaționale în Paris, Miami, Düsseldorf, Florența, München, Belgrad, etc., experiența dobândită în numeroasele relații cu industria modei, înțelegerea problematicilor specifice domeniului sunt repere care dau substanță dimensiunii didactice și implicit, conduc la rezultate remarcabile ale studenților departamentului.
Superb! O expunere ce mi-a oprit respirația. Mulțumim pentru bucuria de a împărtăși aceste momente!