Other web storiesErnö, artistul clujean care are lucrări în Parcul Victoria din Londra

Ernö, artistul clujean care are lucrări în Parcul Victoria din Londra

Mă uit la bocanci sau la ceea ce a mai rămas din ei. Poate e un defect al meu, dar în multe situații m-am surprins uitându-mă la încălțările interlocutorilor mei.
Este pentru prima oară când văd o pereche de ghete atât de uzate și, înainte de a-l întreba orice altceva, încep:

-Sunteți foarte atașat de aceste ghete?
-A, nu, am multe perechi! mi-a zâmbit, i-am luat în picioare să tai iarba de dimineață și așa am rămas încălțat!

În 2012, Erno Bartha a reprezentat România la Olimpiada Culturală de la Londra cu proiectul „Nature in the City”. A realizat atunci trei sculpturi din fân, iar una dintre ele a fost amplasată într-un parc din capitala Angliei. Olimpiada Culturală 2012 a fost un program de evenimente culturale din Regatul Unit care a însoțit Jocurile Olimpice de Vară 2012 și Paralimpia de vară din 2012.

Ernö a executat replicile acestor lucrări în curtea lui, la Vlaha. Așa se simte mai aproape de ele.

Bocancii nu sunt singurul semn de simplitate. Curtea e plină de musafiri, orășeni veniți de 1 mai la un eveniment inedit, iar la barul improvizat se servește pâine cu untură și pateu. Ernö cară lemne pentru focul de la grătar și intră din când în când în beci, după berea pusă la rece.

Pe Ernö Bartha, mulți clujeni îl cunosc de pe vremea Music Pub. Era proprietarul. Pe atunci a cumpărat o bucată de pământ la Vlaha, la îndemnul unui angajat care l-a asigurat că sigur îi va fi de folos într-o zi.

Și ziua a venit! A vizitat locul pentru prima oară după cinci ani de la achiziție și nu a mai vrut să plece.

Fiecare piatră e așezată de mine, pe placul meu. Am modelat locul cum mi-a plăcut, cum l-am simțit. Am adus camioane întregi de piatră. Nimic nu e așezat întâmplător aici. Am fugit de lumea condusă de consumism și de cei care încearcă să ne prostească. Nu știu să definesc normalitatea, dar mie aici îmi pare că este.

Pavel Șușară spunea despre Ernö că este creator, nu doar artist plastic și sculptor.

Sunt conectat cu Universul. Primesc inspirație și o redau în lucrările mele. Și în creațiile din fân tot inspirație primită a fost.  Căutam analogia formelor organice, între natură și om. Și fânul este materialul care îmi oferă cel mai mult din ceea ce căutam. Pentru competiția de la Londra s-au înscris 130 de participanți. Am fost unul dintre câștigători. Apoi, în 2015 am pornit la Londra, pe jos, într-o excursie de 102 zile să-mi revăd lucrările și să fiu sigur că sunt valorificate așa cum merită.

Parcul din capitala Angliei în care au fost expuse Spirala timpului, Pasărea și Zgârie nori s-a închis, după o vreme. Pentru că locul a fost închis şi opera sa nu a mai putut fi admirată de turişti, Ernö a realizat din bani proprii încă două lucrări care sunt expuse în parcul Victoria din Londra. Nemulţumirea bărbatului era că, în 2015 nimeni nu a pus plăcuţe pe sculpturi pentru ca admiratorii să ştie cine le-a creat.

 

Excursia de 102 zile pe jos până la Londra a dus la rezolvarea problemei.  Împreună cu prietena sa, artistul clujean a mers 2025 de kilometri.

-Opt zile au fost și pentru odihnă. Am filmat drumul și, într-o zi va fi și un film pe acestă temă, a adăugat Ernö. Când am ajuns noi, Spirala era vândută deja de autoritățile britanice. Celelalte două lucrări sunt și acum în Parcul Victoria. Au plăcuțe cu numele lor și al artistului. 

Apoi, ne-am întros din nou la prezent.

Sunt fericit aici. Nimeni nu-mi impune nimic, nu am vecini gălăgioși și pot crea în liniște. Am planuri pentru 600 de ani, dar, dacă mâine va trebui să merg de pe lumea asta, voi pleca mulțumit de ce am realizat. Trăiesc din artă modest și fericit!

Nu puteam să închei povestea aici. Ernö mi-a mai povestit și de cât de bine a râs, într-un an la Fân Fest, când lucrările lui s-au dovedit a fi foarte consumate, la propriu. Câteva vaci aflate în zonă au gustat creațiile din fân și s-au simțit bine:)

 

 

Mai Multe

More article