E un adevăr universal recunoscut că până în urmă cu șapte ani, clujenii aveau obligația să NU calce iarba din Parcul Central. Acum, probabil, sună ciudat, dar pe atunci cutuma aceasta administrativă moștenită din vremuri de tristă amintire era încă la putere. Lucrurile s-au schimbat odată cu insistența unor tineri care și-au pus în cap să redea parcul comunității în timp ce pun și de un festival: Jazz in the Park. Adevărul e că au și găsit deschidere la alți tineri din Primăria Cluj-Napoca, Direcția Evenimente publice și informare cetățeni.
Jazz in the Park a contribuit la reconstruirea identității orașului prin faptul că propunea o reîntoarcere la normalitate. Încă de la început, festivalul avea un scop foarte precis: să funcționeze în interesul comunității locale; să aibă efecte de lungă durată în beneficiul vieții urbane. Echipa Jazz in the Park și-a pus, deci, încrederea în oamenii care aveau să vină la eveniment. Iar din această încredere s-a format o prietenie între echipă și comunitate, lucru vizibil încă din tonul comunicării și din natura inițiativelor Jazz in the Park.
Unul din exemple e cea mai recentă campanie Jazz in the Park. Prin câteva mesaje simple, însă foarte relevante în peisajul social actual, Jazz in the Park promovează ideea că schimbările mari încep cu noi înșine, că bunul mers al lucrurilor depinde, în mare măsură, de acțiunile noastre. Nu ești obligat să votezi sau să te informezi corect. Dar e bine să o faci. Nu ești obligat să îți suni părinții sau să îți ajuți prietenii. Dar e frumos să o faci.
Solidaritatea, spiritul civic, altruismul sunt valori pe care Jazz in the Park le scot în față și le susțin declarat. Dovadă e și faptul că, anul acesta, cumpărarea biletelor neobligatorii din Fondul Jazz in the Park are scopul de a facilita accesul persoanelor defavorizate la cultură. Nu ești obligat să susții Fondul Jazz in the Park. Dar e bine și frumos să o faci. Iar asta deoarece, cu fiecare inițiativă, acest festival clădește în jurul său o comunitate activă, implicată, la baza căreia stau colaborarea și respectul reciproc. Și, de șapte ani încoace, funcționează.