Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariCopilul și cartea - cea mai frumoasă întâlnire

Copilul și cartea – cea mai frumoasă întâlnire

Dintotdeauna m-au preocupat întrebările “Unde voi întâlni CARTEA pentru copii” și “Unde se întâlnesc copiii cu CARTEA.”

În inima și mintea mea CARTEA pentru copii este ceea ce reprezint eu ca individualitate și se traduce prin caracterul, comportamentul, cultura, educația și stilul meu de viață, continuate cu suma tuturor acțiunilor desfășurate în propriul cuib încă de dinainte de a fi părinte, de fapt, dintotdeauna.

Copiii sunt reflexia noastră! Copiii imită comportamentele din familie, iar CARTEA copilului meu este și va fi ceea ce sunt eu, părintele lui, ceea ce îi arăt eu copilului meu.

Astfel, întotdeauna caut acea CARTE pentru copilul meu care trece dincolo de bariera formei și a conținutului, cartea care creează relația. Un prim pas în dezvoltarea unei relații de iubire pentru CARTE este stârnirea unei emoții. Doar emoția, cred eu, este cea care determină apropiere sau îndepărtare de un concept sau de o acțiune și tot emoția va ține aprinsă flacăra iubirii pentru cunoaștere.

O CARTE e nevoie să trecă dincolo de încântare pură, deși și acest lucru este important. O CARTE e frumos să dezvolte imaginația și creativitatea și să contribuie la dezvoltarea limbajului sau logicii, iar prin mesajul și tematica abordate să ofere răspunsul unei întrebări sau unei nevoi ori, pur și simplu, să fie cheia începutului unei călătorii.

De asemenea, o CARTE are sens în zona de structurare a valorilor unui copil și atunci când este deopotrivă atractivă pentru acesta și pentru părinte.

Însă alegerea nu este atât de simplă precum pare. Mai sunt și alte criterii de care eu cred că trebuie să ținem cont: povestea, umorul, ineditul, caracterele, premiile obținute, review-urile de calitate, precum și tehnicile de producție și finisare.

Dar, dincolo de toate aceste aspecte este necesar ca adolescentul de mâine care se formează acum să iubească lectura, să îndrăgească poveștile și cartea. Iar educatorii și toți cei care contribuie la formarea viitoarelor generații să creeze baze ale educației folosind un amestec de iubire și dăruire necondiționată.

Bianca Mereuță– fondator al comunității Ce le citim copiilor

“Ce le citim copiilor” este un grup pentru copii mici și mari care cred că lectura și timpul acordat acesteia au un rol esențial în formarea viitorului adult. Am creat acest grup ca spațiu unde să povestim despre cărțile pe care le citim copiilor noștri, ca loc unde să ne recomandăm lecturi ce generează sens. Fiecare poveste citită e o treaptă urcată pe scara vieții. Cu fiecare lectură, copilul va descoperi lumi pe care înainte nu le cunoștea. Fiecare personaj, fiecare acțiune, fiecare literă și fiecare linie vor crea sensul.

P.S. Seria poveștilor despre cărțile copilăriei și cele mai bune alegeri pe care le pot face părinții pentru cei mici și aproape mari pornește acum, la început de 2018. Mai multe despre Ce le citim copiilor găsiți AICI

Mai Multe

More article