EvenimenteConcurs: Premiera "Tânărul și moartea" la Opera din Cluj

Concurs: Premiera „Tânărul și moartea” la Opera din Cluj

Baletul Tânărul și moartea al compozitorului clujean Constantin Rîpă este o lucrare în trei acte corespondente a trei situații distincte. Protagoniști sunt trei tineri din spații și timpuri diferite, ale căror destine sunt tragice.

Dacă în primul act ne aflăm în Atena secolului V î.Hr. (epoca lui Pericle) și asistăm la moartea unui efeb care își duce prima luptă în cadrul școlii militare, fiind înmormântat, în cele din urmă, de către camarazii săi, iar în actul secund, sfârșitul celui de-al doilea protagonist survine ca o consecință a atracției sale pentru una dintre naiadele Senei, în ultimul act, tânărul sortit pieirii nu este nimeni altul decât păstorașul din cea mai cunoscută producție folclorică a poporului român: balada Miorița. Odată cu preluarea acestei întâmplări evocate și prelucrate de Alecu Russo, publicată apoi de către Vasile Alecsandri, compozitorul Constantin Rîpă imprimă baletului său un puternic caracter filosofic, făcând referire la atitudinea de resemnare atât de specifică insului român și care a manifestat un mare grad de interes în rândul unor personalități ale culturii românești precum Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Mircea Eliade și, mai ales, Lucian Blaga (dovadă în acest sens stând celebrul său capitol Spațiul mioritic din Trilogia culturii). 

Astfel, cel de-al treilea tânăr sortit morții dansează pe ,,plaiul nostru mioritic”, însă, spre deosebire de eroul baladei Miorița (varianta publicată de Alecsandri), acesta este ucis de către tovarășii lui ciobani din motive de gelozie. Cu toate acestea, finalul spectacolului nu este tragic.

Dacă îți dorești să vezi și tu finalul în cadrul premierei spectacolului, în 30 martie, ora 18,30, participă la concursul nostru.

Condiții de participare: 

  1. Oferă un LIKE paginii noastre de Facebook
  2. Scrie în comentariu, la postarea acestui concurs, din pagina de Facebook ce crezi tu că trebuie să poarte (îmbrăcăminte) spectatorii la un spectacol de balet

Concursul se încheie joi, 29 martie, la ora 18,00.

 

SUCCES!

Mai Multe

More article