Coasta Amalfi, situată în sudul Italiei, nu departe de Napoli, este una dintre cele mai frumoase porţiuni ale ţărmului Mării Tireniene.
Zona este impresionantă, atât prin peisajele spectaculoase cît şi prin localităţile pline de istorie.
Dincolo de panoramele superbe presărate de-a lungul acestei regiuni, Costiera Amalfitana (cum este denumită în italiană) impresionează, atât prin capodoperele arhitecturale şi artistice ce pot fi observate în oraşele din zonă, cât şi prin ingeniozitatea localnicilor ce şi-au construit locuinţele pe cornişele abrupte de pe coastă.
Frumuseţea acestei regiuni a fost recunoscută şi de UNESCO, care a inclus în 1997 coasta amalfitană pe lista Patrimoniului Mondial.
Ca să ajungi pe coasta Amalfină trebuie, musai, să treci prin frumosul oraș Sorrento, considerat punct de plecare în aventură.
Căci este o adevărată aventură să parcurgi drumul de coastă, cocoțat pe stînci, pe buza prăpastiei care se oprește direct în mare.
Șoseaua, supranmită și Nastro Azzuro ( Panglica Albastră) este pe alocuri atât de îngustă, încît autocarele trebuie să claxoneze înainte de a intra în curbă, fiindcă altfel nu ar încăpea unul pe lîngă altul. Iar șoferii dau adevărate probe de măiestrie conducînd pe acest traseu spectaculos si periculos în același timp.
Plecăm așadar din Sorernto cu unul din autocarele care se pot lua din fața gării și pornim în aventură. Trecem pe rând: pe lângă și pe deasupra (la propriu) unor localități cu nume turistice rezonante.
Primul oraș pe care-l întâlnim este Positano. Este, de fapt, o localitate cu 4000 de locuitori la care se adaugă sutele de mii de turiști care îl vizitează anual. Străzile înguste coboară șerpuind în pante abrupt până lângă mare, multe dintre ele fiind pietonale.
În continuare, admirăm de la înălțimea șoselei, alte localități parcă ireal suspendate pe pantele abrupte: Praiano și Conca de Marini.
După care, ajungem la cel mai vestit orășel de pe coastă, Amalfi.
Este centrul istoric al coastei de la care și-a luat și numele.
Amalfi este un oraș mic care se poate vizita într-o după-amiază . Facem cîteva fotografii de pe faleză după care ne îndreptăm spre Piazza del Duomo.
Simbolul orașului este impunătorul Dom care domină piața centrală.
Domul a fost construit în sec. IX și adăpostește o parte din moaștele Sfântului Andrei. Dealtfel, multe dintre clădirile din Amalfi au o influență arhitectonică maură, datorită schimburilor comerciale din perioada de glorie a orașului .
Foarte aproape de Amalfi, la 5 km, se află altă perlă a coastei, Ravello.
Coasta amalfitană se încheie în Vietri sul Mare, localitate celebră pentru vasele de majolică produse de artizanii din regiune de mai bine de un mileniu.
Ultima oprire este Salerno, unul dintre cele mai mari oraşe ale regiunii italiene Campania.
Un adevărat paradis încărcat de istorie și peisaje de vis.
Daniel Rohianu
FOTO: Daniel Rohianu