Poveşti din ClujClinica Nova ORL are kinetoterapeuți specializați în reeducare vestibulară

Clinica Nova ORL are kinetoterapeuți specializați în reeducare vestibulară

Un kinetoterapeut, de-a lungul carierei se poate specializa în diverse domenii (osteopatie, masaj de întreținere corporală, chiar personal trainer și, de ce nu, în reeducare vestibulară).

Pentru Amalia Zofota și Lidia Szőke, din Cluj-Napoca, acest ultim domeniu a fost o șansă despre care nu știau prea multe atunci când au intrat în echipa de specialiști a Clinicii Nova Explorări ORL din Cluj-Napoca. Cursurile de pregătire suplimentară, mai exact de reeducare funcțională a echilibrului,  la care au participat în Franța, la Cannes, în lunile martie şi octombrie 2019, le-au oferit o certificare unică în România, până în prezent.

Această pregătire, în opinia medicilor ORL este foarte necesară deoarece, după diagnosticarea corectă a bolii, a deficienţei de ureche internă, pacienţii sunt recuperaţi total (mai ales cei care ajung rapid la noi) sau sunt compensaţi funcţional, prin tehnici standardizate clasice. La Clinica Nova Explorări ORL, acestea sunt personalizate pe nevoia fiecarui individ; cu ajutorul aparaturii din clinică, în cadrul a cinci, maximum zece şedinţe de reabilitare vestibulară, dar şi prin programe personalizate de exerciţii de întreţinere, executate acasă.

A fost o experienţă plăcută. M-au impresionat prezentările susţinute de Dr. Phillippe Robin; Dr. C. Lopez, cercetator – CNRS Marseille şi Dr. Ch. Van Nechel. Abia aştept să pot pune în aplicare tehnicile de reeducare vestibulară cu ajutorul realităţii virtuale, un soft nou care va fi disponibil de luna acesta şi în clinica noastră. Astfel, vom putea ajuta şi mai mult pacienții cu rău de mişcare (pe uscat sau marin), kinetoze, agorafobii şi multe alte afecţiuni ale urechii interne.

Experienţa din Cannes a fost foarte frumoasă. Pauzele din timpul cursului ne-au dat ocazia să ne cunoaștem colegii, să povestim și să râdem împreună. Deasemena, clipe vesele am petrecut și alături de profesorii doctori, foarte carismatici. Am participat la acest cu curs cu două din clegele mele, medici la Clinica Nova Explorări ORL din Cluj-Napoca și, astfel, am avut ocazia să ne cunoaștem mai bine. A fost o călătorie frumoasă nu doar pe plan profesional, ci și personal. În fiecare seară, după orele de curs, deși  eram obosite, ieșeam la plimbare prin frumosul Cannes. (Amalia Zofota, kinetoterapeut, Clinica Nova Explorări ORL Cluj-Napoca)

La cursul V.I.R.E. de la Cannes, Franța, am avut plăcerea să cunosc mulți kinetoterapeuți de toate vârstele din mai multe țări: Franța, Elveția, Belgia, Spania. Eu am absolvit cursul în luna martie a lui 2019. Am învăţat lucruri utile în diagnosticarea şi tratarea vertijului, ameţelii şi instabilităţii. Pentru mine a fost facilă asimilarea informaţiei primite şi am fost încântată să aflu metode noi folosite de Alain Zeitoun, kinetoterapeut cunoscut în Franţa

În pauzele cursului ne adunam toți într-un cerc și ne povesteam experiențele, pasiunile, reușitele, în mare parte cele din domeniu (deoarece aveau legătură și cu subiectul principal al cursului), mai precis tot ce ține de patologia vestibulară. Profesorii au fost foarte deschiși cu noi. Cu unii dintre colegii de la curs încă mai păstrez legătura. Ne povestim reușitele, schimbăm sfaturi când ceva nu ne iese și ne trimitem poze pe Whatsapp, cu cazurile la care lucrăm. Îmi place ideea de a face cursuri în străinătate. Îți deschide noi orizonturi, devii mai sociabil, poți afla ce se face în altă țară în domeniul tău astfel încât să reușești să fii mereu în pas cu noutățile. (Lidia Szőke, fiziokinetoterapeut la Clinica Nova Explorări ORL Cluj-Napoca )

 

Clinica Nova Explorări ORL are două sedii, în Cluj-Napoca şi în Bucureşti. Cele două echipe sunt formate din 10 medici ORL şi 7 kinetoterapeuţi permanenţi cărora li se adaugă colaboratorii noştri permanenţi. Echipele formate din tineri profesionişti participă la instruiri internaţionale pentru a afla noutăţile referitoare la diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor urechii interne.

Clinica Nova Explorări ORL oferă un bilanţ complet al urechii interne atât audiologic, cât şi vestibular şi este dotată cu aparatură de înaltă performanţă de ultimă generaţie, unică în România. Specialiştii clinicii pot efectua peste 15 teste specifice urechii interne în baza cărora pot stabili diagnostice de mare precizie şi tratamente personalizate.

Clinica Nova Explorări ORL a fost înfiinţată în 2001 în Bucureşti, după modelul Centrului de Explorări Funcţionale Otoneurologice Falguiere din Paris, sub îndrumarea celebrului doctor Michel Toupet şi are personal supraspecializat în străinătate cu competenţe în acest domeniu.
Clinica Nova Explorări ORL Bucureşti are sediul pe strada Pictor Gh. Tăttărescu nr.2, demisolul Policlinicii Globului, telefon 021 325 44 22. La Cluj-Napoca, Clinica Nova Explorări ORL funcţionează zilnic, de luni până vineri, de la ora 8-20, la demisolul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj, strada Viilor 46-50. Programările se fac la numărul de telefon 0364 881 531.

Mai Multe

More article