Poveşti din ClujClujul vintageClanțe, mânere și zăvoare ale vechilor uși din Cluj

Clanțe, mânere și zăvoare ale vechilor uși din Cluj

Într-un edificiu, ușa și zăvorul sunt elementele care sunt cel mai des înlocuite, care sunt completate sau ajustate cu piese noi. Lenke Kegye a fotografiat clanțe și zăvoare ale ușilor din zona centrală a Clujului pentru a ne prezenta frumusețea ascunsă în detalii a unor elemente pe lângă care trecem zilnic, fără să observăm că dincolo de utilitatea acestora se ascunde o operă de artă.

Din punct de vedere practic, clanța și zăvorul reprezintă elementele de siguranță al unei intrări. De-a lungul timpului, acestea s-au rafinat și s-au perfecționat, casele din zona urbană necesitând o suplimentare a nevoii de siguranță. Dacă în zonele rurale și în comunitățile mici, până nu demult mătura în ușă însemna că stăpânul nu este acasă, deci accesul în interior era blocat de un obiect comun, aflat la îndemână pe post de paznic al casei, în spațiul urban, încrederea și siguranța iau valențele unor accesorii din ce în ce mai perfecționate.

Ușa și zăvorul sunt semne ale statutului social și cu cât sunt mai elaborate, cu atât proprietarul este mai avut, astfel că la casele vechi, ușa și zăvorul cu elemente rafinate și sofisticate denotă gloria și abundența reședinței respective, care în ciuda trecerii timpului sau a pretențiilor actuale în ceea ce privește aspectul practic, impresionează prin subtilitatea și eleganța detaliilor. Zăvoare cu geometrii complicate sau de o simplitate debordantă, aplicate pe uși sculptate sau vopsite în culori uneori îndrăznețe, alteori sobre, mai pot fi văzute la ușile sau porțile din zona centrală a Clujului.

Cu cât casa este mai mare, cu atât zăvorul este mai elaborat, acesta fiind primul obiect pe care omul îl descoperă și îl testează înainte de a intra. Clanța este astfel dimensionată încât să încapă în palmă și să poată fi cuprinsă cu putere între degete pentru ca mecanismul din interiorul zăvorului să ne permită trecerea în noul spațiu care până în acel moment este inaccesibil. De fapt, apăsarea clanței este ca o strângere de mână.

Fotografiile lui Lenke Kegye ne dezvăluie clanțe și zăvoare vechi, unele restaurate, altele mai puțin conservate, dar toate lucrate cu măiestrie. Unele zăvoare își păstrează elementele originale, altele au fost „reparate”, iar clanța, niturile sau șuruburile aparțin unei epoci mai recente, păstrând însă aspectul autentic, dar în fotografii sunt surprinse și „deviații”, exemplul clanțelor din termopan aplicate într-un zăvor vechi, care fac o tulburătoare disonanță cu ansamblul și care ne amintesc că restaurarea și nu repararea trebuie să primeze atunci când apare uzura componentelor.

Din păcate, se merge spre o debarasare de aceste elemente, pretențiile actuale tinzând spre deschiderea automată a ușilor, fără însă a atinge vreun element al acesteia, dar nostalgia acelei strângeri în mână a clanței asemeni unei mâini întinse va dăinui, senzorii neputând înlocui nevoia umană de a atinge obiectele care ne înconjoară și care ne oferă acea siguranță și frumusețe a informației pe care simțul tactil o arată despre duritatea, temperatura sau elementele volumetrice ale obiectelor pe care punem mâna.

Lenke Kegye spune despre fotografiile realizate că „ne provoacă la o plimbare pe străzile Clujului, mai ales prin zona lui centrală, unde casele au păstrat zăvoarele originale sau pe cele din alte vremuri. Este, de asemenea, o plimbare în timp, care poate reliefa diverse perioade și stiluri arhitecturale ale construcțiilor din oraș. Lucrate cu motive și desene ornamentale simple sau rafinate, aplicate pe uși de lemn sau de metal care aparțin unor clădiri de patrimoniu sau particulare din Clujul actual, zăvoarele și mânerele prezentate în această colecție de fotografii ne aduc în fața ochilor o realitate urbană în care utilitarul și esteticul coexistă într-o armonie care invită la visare, dar și la reflecție. O visare despre poezia orașului de azi și de altădată și o reflecție asupra frumuseții ascunse în amănunte, a rostului obiectelor comune sau a capacității noastre de a sesiza detaliul revelator.”

Deloc întâmplător, acest inedit demers fotografic este o atenționare pentru a remarca și a descoperi detalii ale ușilor sau porților din Cluj care de fapt întregesc farmecul unei clădiri.

O parte din colecția de fotografii cu clanțe și zăvoare ale porților și ușilor din Cluj aparținând artistei Lenke Kegye pot fi văzute în expoziția „Intrări-Ieșiri”, la Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană.

Dr. Ancuța Lăcrimioara Chiș – Manager Asociația Clujul de altădată

Foto Lenke Kegye

Mai Multe

More article