Tu când ai avut lacrimi de emoție ultima oară?
Nu doar că îți propun acest exercițiu de rememorare a emoțiilor personale intense pe care le-ai trăit în ultima vreme, dar îți destăinuiesc experiența mea.
Se numeşte IMO 2018. Dacă nu ştii încă ce este ( deşi este puțin probabil, deoarece Clujul e plin zilele acestea de panouri vizuale gigant), îți spun eu : Olimpiada Internațională de Matematică.
Am urmărit duminică în direct întreaga festivitate de deschidere a acestei prestigioase competiții internaționale şi, timp de mai bine de două ore nu mi-am putut desprinde ochii şi sufletul de la evenimentul transmis atât la Tv cât şi on line.
Dacă toate evenimentele importante estivale din Cluj au parte de mediatizare intensă, fie că sunt festivaluri de sport, film, muzică sau alte arte frumoase, atunci cu siguranță acest eveniment de înaltă ținută merită şi el să fie onorat cu cel puțin tot atâta respect şi considerație, dacă nu chiar cu şi mai multă recunoaştere.
Să vă spun acum în ce momente am avut lacrimi de emoție.
Prima oară, atunci când elevi de la Liceul de Muzică Sigismund Toduță au cântat imnul României şi pe cel al Uniunii Europene în fața unei săli arhipline ridicată în picioare.
A doua oară, atunci când au defilat toate echipele participante, fiecare cu cu steagurile lor naționale şi unii chiar în costume naționale autentice. Menționez încă odată ca echipele sunt formate din cei mai buni dintre cei mai buni tineri matematicieni din 114 țări din lumea întreagă.
Apoi, atunci când toti participanții, în cor, au depus jurământul de onestitate şi corectitudine competițională.
Am mai lăcrimat puțin, de această dată din mândrie, recunosc, atunci când am văzut fețele curioase şi sincer interesate ale acestor tineri excepționali din lumea întreagă la difuzarea unui spot de prezentare al Clujului pe marele ecran al sălii.
Finalul festivităților a fost şi el pe măsură. Un spectacol de dans şi muzică antrenant, modern, prietenos, pe acordurile Queen – A kind of Magic.
Dacă ați ratat acest eveniment emoționant, îl puteți vedea integral pe pagina oficială IMO 2018 Cluj-Napoca.
Vă povestesc acum câte ceva despre competiția în sine.
IMO 2018 se desfăşoară zilele acestea la noi acasă, în Cluj-Napoca şi se bucură de participarea a 615 de concurenți din 114 de țări de pe 5 continente, cu implicarea a peste 300 de voluntari, în prezența a peste 200 de lideri şi observatori internaționali, precum şi a cca. 900 de invitați din întreaga lume.
A 59-a ediție, este găzduită zilele acestea pentru a 4-a oară de România şi pentru prima oară de Cluj-Napoca. La deschiderea oficială au fost prezenți atât preşedintele Klaus Iohanis, cât şi oficialități marcante din țară şi străinatate ( ambasade, universități, ministere, institute de cercetare etc ), onorând astfel cea mai prestigioasă şi mai veche competiție știinţifică pentru elevi de liceu din întreaga lume.
Olimpiada Internațională de Matematică a fost lansată de România în 1959, la inițiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Științe Matematice. Primele două ediții s-au desfășurat la Brașov și Sinaia, reunind inițial doar 7 țări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat și prima țară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au participat și ele la Olimpiada Internațională de Matematică (azi IMO are peste 120 de țări membre).
România deține recordul de organizări: în anii 1969, 1979, 1999 și acum în 2018.
România şi Bulgaria sunt sigurele ţări ale lumii care au participat fără întrerupere la fiecare ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică.
IMO este supranumit campionatul mondial al matematicii.
Olimpiada Internațională de Matematică este un eveniment deosebit de important din mai multe motive . În primul rând, pentru că pune orașul nostru pe harta mondială a matematicii ( să nu uităm unde s-au desfășurat până acum edițiile anterioare, în ultimii doi ani în Hong Hong, respectiv Rio, anul viitor se va desfășura la Londra, apoi peste doi ani la Sankt Petersburg) . Și deja înseamnă foarte mult faptul că Municipiul Cluj-Napoca a fost prezentat oficial la Rio în momentul în care s-a făcut preluarea de către România a Olimpiadei Internaționale, făcând ca orașul nostru să fie în aceste zile Capitala Mondială a Matematicii. În al doilea rând, pentru că reunește cei mai promițători tineri ai prezentului într-o competiție onestă și provocatoare. Nu în ultimul rând, pentru că din rândul acestori tineri se vor remarca geniile timpurilor noastre.
Ca să fim mai pragmatici, sau mai matematici, cum doriți, vă dau acum câteva informații despre această ediție, din ciclul “Știați că”.
Așadar, stiați că:
- Concurenții au între 13 și 19 ani ( trei dintre aceștia au doar 13 ani, șapte olimpici internaționali au 14 ani, în timp ce majoritatea olimpicilor au 17 ani ). Mezinul echipei României are 15 ani.
- Fiecare concurent va primi în concurs probleme la același nivel de dificultate, indiferent de vârstă.
- Din cele 114 țări participante, 64 (între care și România) au loturile formate exclusiv din băieți.
- Textele celor șase probleme din cadrul IMO2018 sunt traduse în aproximativ 60 de limbi și dialecte, fiecare elev având dreptul să opteze pentru maximum trei traduceri ale subiectului: în limba engleză, în limba maternă și în cea de a treia limbă sau dialect în care el se exprimă.
- În 40 de ediții ale Olimpiadei Internaționale de Matematică (IMO), din cele 58 anterioare, România s-a clasat între primele 10 țări din lume, iar de 17 ori, pe primele trei poziții.
- Un singur concurent, olimpic internațional, a câștigat în trei ani consecutivi ( 1995, 1996, 1997) punctajul maxim și medalia de aur. Este român, se numește Ciprian Manolescu și este invitatul VIP al actualei Olimpiade. Actualmente este prof. univ. dr. la Universitatea statului California, din Los Angeles (UCLA). Urmare a performanțelor excepționale la cele 3 ediții ale olimpiadelor, si-a continuat studiile la Universitatea Harvard, unde a fost de trei ori laureat al faimosului concurs de matematică Putnam (1997, 1998 şi 2000) și unde, scria la un moment dat presa românească, a adunat „toate premiile şi superlativele pe care le poate primi un student la matematică”: Premiul Mumford pentru cel mai promiţător student al Departamentului de Matematică, Premiul Detur pentru realizări academice de top în primul an la Harvard, Premiul Hoopes pentru lucrarea de licenţă impresionantă.
- La ediția din India, din 1996 echipa României a încheiat pe locul întâi pe națiuni.
- Este o olimpiadă din multe puncte de vedere atipică fiindcă, de exemplu, nu se dau premii. Nu se acceptă ideea de premii. Lumea se luptă pentru câștigarea unei medalii și a unei diplome. Bordul internațional nu acceptă ideea de a se oferi premii, doar diplome si medalii, adică recunoaștere academică la cel mai înalt nivel.
- Actualul coordonator al Lotului Olimpic Național de Matematică este prof. univ. dr. Radu Gologan, Președintele Societății de Științe Matematice din România. Este multiplu olimpic internațional, medaliat cu argint la Olimpiadele Internaționale de Matematică din 1970 și 1971.
- Academicianul Viorel Barbu, concurent la prima ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică din 1959 este prezent la Cluj-Napoca în calitate de peşedinte de onoare al Comisiei Naţionale a IMO 2018.
- Albert Einstein spunea că „Matematica pură este, în felul său, poezia ideilor logice”.
Foarte inspirată Televiziunea Română pentru decizia de a dedica emisiuni zilnice despre IMO 2018 ( puteți urmări și dvs pe TVR3 și TVR Interațional ) precum și pe pagina oficială IMO 2018 care are transmisii live pe FB. Urmărește-le și tu zilele acestea pentru că merită. Olimpiada se încheie la sfârșitul săptămânii, în 14 iulie.
Hai România!
PS Felicitări organizatorilor pentru efortul depus și pentru reușita fără cusur a acestei ediții.
PSS Succes tuturor participanților.
https://www.facebook.com/imo2018cluj/videos/2178144135800388/