Poveşti de călătorieBruges, oraşul romantic vizitat de Colin Farrell şi renumitele lui crime

Bruges, oraşul romantic vizitat de Colin Farrell şi renumitele lui crime

Bruges, orașul romantic, orașul pe care îl poți vedea plimbându-te cu bărcuța, orașul pe care ale cărui pietre cubice a pășit însuși Colin Farrell.. era puțin diferit în urmă cu ceva timp.

În cele 2 ore cât a durat turul nu am auzit decât despre masacrele pe care cetățenii Bruges-ului le-au pus la cale împotriva francezilor și împotriva propriului conducător.

Ghidul, născut și crescut în Bruges, cunoscător al poveștilor originare, a punctat momentele culminante din istoria orașului din ultimele 10 secole, de la vikingi până în prezent.

The Beguinage era o reședință închisă pentru femeile necăsătorite sau văduve care adoptau o viață de devoțiune religioasă, fără a deveni însă călugărițe.

Această reședință avea putere de autoguvernare, era un fel de oraș în oraș, având biserică proprie, case pentru fiecare €œlocuitor, fermă și fabrică de bere.

„€œSauve Garde”, cuvintele ce domnesc deasupra intrării, au asigurat reședinței un statut independent -€“ toți cei care treceau de această poartă, fie ei chiar și criminali, scăpău de toate acuzațiile în interiorul zidurilor, protectorii legii neavând permisiunea de a-i urmări o dată trecuți pragul.

Pe canalele din apropierea acestei reședințe, poți vedea lebede la tot pasul.

Legenda spune că după moartea Mariei de Burgundia, conducerea a fost preluată de soțul acesteia, Maximilian I.

Acesta a introdus taxe și impozite maxime, ce erau colectate de prietenul său Peter Longneck.

Cetățenii s-au răsculat, și-au închis conducătorul în turnul din piața centrală și l-au obligat să se uite cum toți prietenii săi sunt torturați și uciși.

După eliberarea sa, Maximilian I a dărâmat zidurile ce protejau orașul și i-a blestemat pe locuitori să țină lebede pe apele din Bruges pentru cruzimea de care au dat dovadă, având în minte imaginea prietenului său Longneck (=gat lung).

_MG_4072

O altă povestioară interesantă spune că locuitorii au încercat să construiască un ospiciu pentru nebuni, dar Maximilian nu a acceptat, fiind încă supărat pe ei.

Pentru a-l îmbuna, aceștia au dat o mare petrecere în cinstea lui, iar spre final i-au propus din nou proiectul. Răspunsul acestuia a fost „doar închideți porțile orașului și veți avea un mare spital de nebuni”. După acest moment împăratul a fost poreclit Mad Max (=Max cel nebun).

Chiar și berea Bruges-ului se numește Brugse Zot, care în traducere înseamnă „€œnebunul din Bruges”.

_MG_4088

Muzeul de Tortură

În sfârșit, după 4 luni în Belgia, replica „Sunt din România” a fost întâmpinată cu un rânjet greu de descris, urmat de „atunci înseamnă că îl știi pe domnul din spatele tău!” – și în spatele meu domnul Vlad Țepeș păzea intrarea în muzeu.

Câteva dintre mecanismele de tortură le-am recunoscut din filme și literatură:

  •  scaunul de interogare cu până la 1500 de cuie dispuse pe spătar și mânere, ce penetrau carnea și chiar și mai adânc
  • „The Rack” – un fel de pat al lui Procust, în care victimei îi erau dislocate câteva oase pentru a obține mărturie de la ea
  • Masca Rușinii – era purtată de către condamnați pentru a da exemplu de rușine socială poporului
  • Curea de castitate atât pentru femei, cât și pentru bărbați
  • Spintecătorul de sâni – un fel de curea de castitate pentru bust, pentru femeile care își lăsau sânii la vedere

.. și multe alte ustensile speciale, pentru fiecare parte a corpului, chiar și pentru intestine.
Interesant, dar crud și puțin traumatizant. Sunt norocoasă să trăiesc în secolul XXI!

Arhitectura medievală a orașului este intactă,motiv pentru care centrul istoric se află pe lista patrimoniului UNESCO.

Mulți îl consideră cel mai frumos oraș al Belgiei și da, ar putea fi. Bruges pare a fi un sătuc modernizat, fără blocuri, dar cu multe magazine, păstrându-și în același timp peisajele parcă rupte din povești, ambianță la care participă și artiștii stradali cu ale lor violoncele.. iar muzica.. muzica este divină.


P.S. pentru cei care vor ajunge în Bruges recomand turul gratuit – deși are o vechime de doar 3 săptămâni, băieții care fac pe ghizii își cunosc bine orașul și puteți afla lucruri interesante: de la conducta de bere de sub străzile orașului până la simbolurile ordinului Golden Fleece ascunse.. la vedere.

Mai Multe

More article