Poveşti de călătorieLa pas prin Istanbul (I)- Moscheea Albastră

La pas prin Istanbul (I)- Moscheea Albastră

Am pornit într-o călătorie interesantă…început de mai, prietene dornice de o ieşire din peisaj.

Pe toate ne-a încântat, nu atât ideea destinaţiei, cât exotismul unor zile în care să admirăm bijuteriile cele mai frumoase, magazine cu toalete elegante şi deosebite, în acelaşi timp.

Nu ştiu dacă înţelegeţi ce vreau să spun…da, are legătură şi cu poveştile din haremul sultanului Suleyman Magnificul, cu intrigile politice ale vremii, cu elementele de cultură şi de civilizaţie ale perioadei otomane prezentate în producţia difuzată şi în România.

Pe deasupra, trebuie să recunosc, are mare legătură cu moda vremii respective, în special rochiile şi bijuteriile somptuoase ale femeilor din harem.

Nici nu contează cât de corect, în raport cu vremurile, au fost prezentate toate acestea în film şi câte controverse a stârnit pelicula, noi ne-am dus să ne distrăm şi să privim frumosul. Şi când spun frumos…nu pot să nu mă gândesc la Moscheea Albastră, construcţie elegantă care întregeşte peisajul Pieței Sultanahmet, vis-a-vis de Muzeul Sfânta Sofia, în Piața Sultanahmet (Piața Hipodrom), împortant loc de rugăciune pentru locuitori și o binecunoscută atracție pentru turiști.

Moscheea Albastra, Istanbul 2015
Moscheea Albastra, Istanbul 2015

 

Moscheea Sultanahmet este cunoscută ca și Moscheea Albastră datorită celor aproximativ 21.000 de plăci de ceramică din Iznik (Niceea) ce o decorează în interior și îi conferă o culoare albastră.

Construcţia clădirii a început în 1609 şi a durat aproape 8 ani. Padişahul care a hotărât ridicarea ei avea doar 19 ani.

În interior, moscheea este ornată cu motive florale de culoare albastră, albă sau verde. Patru piloni în formă de picior de elefant cu un diametru de 5 m sprijină cupola și semicupolele. Deasupra fiecaruia există un mesaj din Coran scris pe un fond albastru cu litere aurii.

Moscheea Albastra, Istanbul 2015
Moscheea Albastra, Istanbul 2015

Capodoperă a arhitecturii epocii otomane, Moscheea Albastră este singura, în întreaga Turcie, cu 6 minarete şi este a doua, după cea cu 7 minarete, de la Mecca.

 

 

Moscheea Albastra, Istanbul 2015
Moscheea Albastra, Istanbul 2015

 

Şi ceea ce este cel mai interesant, cele 6 minarete reprezintă, în realitate, o eroare de exprimare a sultanului vremii. Acesta a comandat construcţia unei moschei cu “altin” minarete ceea ce însemna minarete de aur, dar arhitectul a înţeles “alti”minarete ceea ce însemna şase (6) minarete.

La vremea aceea, doar moscheea din Mecca avea 6 minarete, iar pentru ca Mecca să fie pe primul loc, pe moscheea de aici s-a construit, după terminarea Moscheei Albastre, cel de-al 7-lea minaret.

 

Mai Multe

More article