Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariBăcănia Bunătăţile lu' Nina, o îndrăzneală foarte reuşită

Băcănia Bunătăţile lu’ Nina, o îndrăzneală foarte reuşită

Fiecare capac din borcanele expuse, pe rafturile din băcănie, are “hăinuţa” lui. Din decor nu lipsesc ştergurile, lingurile din lemn şi coşurile din paie, iar în băcănie miroase a curăţenie şi mâncare bună. Uşa de la bucătărie este întredeschisă, însă aromele care răzbat până dincoace de tejghea nu deranjează, ci, mai mult, îţi aţâţă curiozitatea. Exact ca într-o casă cârmuită de o gospodină adevărată; adică dintre acelea despre care bunica ar zice: “no aşe”

Eram singurul muşteriu, în acel moment şi m-am bucurat că urma să primesc toată atenţia.

Nina, cea pe care o ştiţi, poate, din semifinala sezonului 5 a emisiunii Chefi la cuţite, a deschis în noiembrie, la Cluj-Napoca, un local unic, băcănie cu păstrăvărie. Este un concept Bunătăţile lu’ Nina, inspirat de un model asemnător văzut de Nina, în Franţa.

Nina Rus a împlinit 39 de ani, în 2020. Împreună cu soţul au amenajat, în urmă cu 11 ani, o păstrăvărie, la 12 km de comuna Romuli (BN), unde le este casa. Păstrăvii de aici, mi-a spus Nina, trăiesc ca în mediul lor natural, în bazine nebetonate, pe Valea Strâmba, iar carnea lor are un gust deosebit.

Am fost în Franţa, acum doi ani, invitată să gătesc, la un festival organizat pentru elevi pasionaţi de gătit, din toată lumea. Pentru tot ceea ce am preparat acolo, papanaşi, sarmale şi alte bunătăţi, am dus ingredientele de acasă, din ţară, cumpărate de la producători locali. S-a mâncat tot şi gospodinele adevărate ştiu că asta e de bine. Le-am spus şi demonstrat reţetele. Nu îmi place să le ţin secrete. Cu toţii ar trebui să ne putem bucura de mâncare făcută bine şi cu gust bun şi, de aceea eu îmi spun reţetele, oricui întreabă. M-am gândit ca şi în băcănia asta de la Cluj să le expun, una câte una. În acea vizită în Franţa am descoperit conceptul de băcănie, afacere de familie, în care se serveau bucate de-ale casei, produse de proprietarii micii afaceri. (Nina Rus, proprietar Băcănia Bunătăţile lu’ Nina)

În noua băcănie cu păstrăv, de pe strada Napoca din Cluj-Napoca (binecunoscuta intrare către Doamna T) găsiţi tot felul de preparate din păstrăv preparate de Nina şi câteva doamne de bine pe care le are alături, la restaurantul de la Romuli, de şase ani. Chifteluţe şi zacuscă de păstrăv, salată de icre ca la mama acasă, file de păstrăv afumat la lemn de cireş şi con de brad, cu muguri de pin, cârnaţ de păstrăv, dar şi ciorbă de peşte şi păstrăv la grătar sau în crustă de mălai, mâncare gătită numai bună de dus acasă.

Papanaşii uriaşi sunt una dintre atracţiile noastre culinare. Sunt DEMENŢIALI, cum îmi place mie să zic. Vin la Romuli de peste tot din ţară să mănânce bucatele noastre. Mulţi dintre ei se reîntorc şi atunci satisfacţia e şi mai mare. Sunt multe personalităţi care vin să mănânce la noi, oameni cu bun simț şi fără pretenții simandicoase, oameni valoroşi care ştiu să se bucure sincer de o mâncare bună. De şase ani, de când avem restaurantul ne-am făcut mulţi prieteni. Bucataria mea e deschisă tuturor celor care sunt curioşi să vadă cum gătim. Nu am nimic de ascuns. Ingredientele cu care gătim, dacă nu le producem noi (păstrăv, gemuri, siropuri şi murături) le cumpărăm pe cele mai bune, doar de la producătorii locali (Bistriţa-Năsăud şi Cluj). Şi ei au nevoie de ajutor. (Nina Rus, proprietar Băcănia Bunătăţile lu’ Nina)

Sunt sigură că are prieteni mulţi, la cât de veselă este, gândeam în timp ce savuram povestea şi prima îmbucătură dintr-un papanaş uriaş. Nu m-am putut abţine, când l-am văzut cum arată de mândru.

În afacerea de familie a Ninei Rus, pe lângă soţ, îi mai are alături pe băiatul ei, Bogdan, student la Cluj, dar foarte implicat în promovare şi distribuţie, pe sora, mama, cei doi nepoţi şi cinci doamne pricepute care, deja fac parte din familia lărgită.

Chiar şi în aceste vremuri, afacerea de familie, Bunătăţile lu’ Nina, de la Rin, este prosperă. Ce şi-ar putea dori mai mult?

Îmi doresc ca totul să meargă bine, în continuare şi clienţii, toţi, să ne fie multumiţi. Cea mai mare satisfacţie este când primesc mulţumirile direct de la oameni care, de multe ori insistă să mă vadă. Şi, atunci, ies din bucătărie, plină de făină sau cu şorţul cu urme de la gătit şi mă umplu cu bucurie. Acum, îmi doresc, din tot sufletul, să fie, din nou, normal, să fie ceea ce a fost. (Nina Rus, proprietar Băcănia Bunătăţile lu’ Nina)

 

P. S. Pentru clujeni, din 14 decembrie 2020, Nina a pregătit şi o varinată de delivery a tuturor produselor proaspete din băcănia de pe strada Napoca.

Mai Multe

More article