EvenimenteAlles Waltzer! - Strălucire vieneză, artiști de top și invitație la dans la...

Alles Waltzer! – Strălucire vieneză, artiști de top și invitație la dans la Balul Operei 2019

Iubitorii operei, îndrăgostiții de vals și pasionații de bal vienez se reunesc în seara de 9 martie la Balul Operei, devenit prin tradiția celor 25 de ediții un eveniment emblematic al Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Ingredientele cheie sunt și în acest an invitații de renume, programul artistic complex și structurat, precum și transformarea sălii într-un imens ring de dans unde să se valseze până după miezul nopții.

„Propunem și în acest an un bal al Operei de inspirație vieneză, așa cum a fost în 2018, un eveniment unde publicul nu este doar spectator, ci devine parte a spectacolului. Sala va fi pregătită pentru a conecta zona publicului și scena; auditoriul se va afla în imediata apropiere a desfășurării spectacolului și se va bucura de momente ocazionale de interacțiune cu protagoniștii momentelor vocale și coregrafice. Consacrat de Johann Strauss la începutul balurilor vieneze, îndemnul Alles Waltzer! va încuraja apoi publicul să ocupe sala transformată în ring de dans și să valseze până după miezul nopții, alături de artiștii pe care i-au urmărit în prima parte a serii”, a declarat Florin Estefan, managerul general al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, în cadrul conferinței de presă de prezentare a evenimentului.

Începând de anul trecut, cu cea de-a 25-a ediție, Balul Operei este organizat de Opera Naționala Română Cluj-Napoca și are ca inspirație eleganța și rafinamentul renumitului eveniment austriac omonim. „Am propus o abordare clasică, simplă și elegantă, inspirată de Balul Operei din Viena, iar participanții au apreciat-o foarte mult și ne-au încurajat să continuăm în această direcție. Ne dorim ca și în acest an să recreăm acea atmosferă specială de muzică, vals, bal – care vine în minte când spui Balul Operei”, a completat Cristian Avram, co-manager de proiect pentru Balul Operei.

Evenimentul din acest an este organizat împreună cu Fundația Transilvania Leaders. „Viața culturală a unei societăți este un liant, un element care are puterea de a-i uni pe membrii acesteia și de a-i ajuta să înțeleagă evoluția lumii de-a lungul timpului, așa cum este ea reflectată în operele artistice. Cultura dezvoltă societatea într-un mod armonios, iar iubitorii de cultură sunt mai deschiși și spre nevoile comunității din care fac parte și, implicit, iau parte activ la dezvoltarea acesteia. Implicându-ne în organizarea Balului Operei, alături de mediul academic, de universitățile clujene și de Uniunea pe care acestea o formează, cred că reușim să contribuim și la dezvoltarea unei comunități mai unite și, în același timp, iubitoare de frumos”, a explicat Adrian Crivii, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri – Fundația Transilvania Leaders.

Partenerul principal al Balului Operei, ediția 2019, este Raiffeisen Bank. „Opera, muzica și toate modalitățile de exprimare artistică și culturală reușesc să vitalizeze atmosfera unui oraș, a unei societăți, și oferă noi forme prin care oamenii pot rămâne conectați. Investiția în domeniul cultural susține nu doar artiștii, creatorii de artă, ci și evoluția și dezvoltarea continuă a comunității. Acest domeniu are nevoie de implicarea noastră, a companiilor care activează pe piața locală, deoarece face parte dintre pilonii decisivi pentru educația oamenilor. Este convingerea noastră că susținând instituțiile și evenimentele culturale contribuim la dezvoltarea artei și a comunității clujene în întregul său”, a declarat Lucian Parlea, retail regional director la Raiffeisen Bank Romania.

Seara Balului Operei va începe cu primirea invitaților pe covorul roșu, iar spectacolul va fi deschis prin intonarea Imnului de stat al României și a Imnului Uniunii Europene. Programul muzical propus pentru această ediție se traduce prin același concept al eleganței pe care se bazează și scenografia și include momente orchestrale, solistice – vocale și instrumentale: valsuri, arii, balade, fragmente muzicale care respectă caracterul dansant, fiind astfel redate și prin mișcare scenică, prin participarea perechilor de soliști ai Ansamblului de Balet al Operei Naționale Române clujene.

Invitații speciali ai evenimentului sunt soprana Anita Hartig, tenorul Teodor Ilincăi și dirijorul Vladimir Lungu. Alături de aceștia, participă soliștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca: soprana Lorena Puican, mezzosoprana Alexandra Leșiu, baritonul Florin Estefan, soliștii instrumentiști Giancarlo Palena (invitat) – acordeon, Vlad Baciu – vioară, alături de Orchestra și Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, în colaborare cu Studiourile de Balet ale Fundației Culturale „Simona Noja”. Regia artistică este semnată de Mihaela Bogdan, scenografia – de Anca Pintilie, iar coregrafia – de Pavel Rotaru. Designul vestimentar poartă semnătura lui de Ovidiu Pop, iar regizor de scenă este Dan Lupea.

Soprana Anita Hartig, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a debutat în 2006 în rolul lui Mimi din La Boheme de Puccini. Interpretarea desăvârșită avea să-i aducă recunoaștere internațională. În 2009 a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, în rolul Musetta din aceeași operă, iar în anii următori a ajuns pe scena Scalei din Milano și a Operei Regale din Londra. A fost prima absolventă a Conservatorului clujean și cea de-a doua româncă ce a urcat pe scena Metropolitan Opera din New York. În 2014, a cântat în deschiderea Balului Operei din Viena.

Tenorul Teodor Ilincăi  a absolvit în 2006 Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, fiind numit în același an prim solist al Operei Naționale din capitală. Trei ani mai târziu, a debutat internațional pe scena din Hamburg, cu rolul MacDuff din Macbeth de G. Verdi, și pe scena Operei din Viena, cu rolul Ismaele din Nabucco, a aceluiași compozitor. Printre cele mai importante distincții se numără Premiul de Excelență oferit de UNESCO pentru promovarea României în străinătate. În 2016, a fost învestit cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler.

Dirijorul Vladimir Lungu, născut în Republica Moldova, este și el absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. În 2002 a dirijat primul spectacol de operă, Don Pasquale, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. În 2007 s-a alăturat Operei Mersin State din Turcia, iar între 2009 și 2015 a fost directorul acestei instituții; aici, în 2013 i-a fost decernat titlul Dirijorul anului.

Programul serii include acordarea premiilor „Alexandru Fărcaș” pentru tinere talente, „Lya Hubic” pentru excelența unei voci feminine și „Dimitrie Popovici-Bayreuth” pentru excelența unei voci masculine (premiu oferit de Raiffeisen Bank). Fundația Transilvania Leaders va oferi la Balul Operei 2019 Marele Premiu Transilvania Leaders, distincție ce se va acorda anual unei personalități a comunității, pentru întreaga sa activitate. Momentul festiv va fi urmat de o pauză de cocktail – invitație la socializare. Elementul definitoriu al serii rămâne valsul, o provocare încântătoare de a dansa alături de artiști.

La fel ca anul trecut, și la această ediție spectatorii sunt rugați să respecte dress code-ul oficial: White Tie sau Black Tie Formal. Astfel, în cazul White Tie, domnii pot alege un frac negru, vestă albă și papion alb, cămașă, pantaloni și pantofi negri eleganți, iar doamnele o rochie de gală, pantofi cu toc, poșetă plic și bijuterii din pietre și metale prețioase. Nu se recomandă vestă neagră la ținuta White Tie. Pentru cei care preferă Black Tie Formal, domnii pot purta tuxedo, papion negru, cămașă albă, pantaloni și pantofi negri eleganți, iar doamnele rochie de gală, pantofi cu toc și poșetă plic. Ținutele domnilor se pot închiria de pe itux.ro. În cazul doamnelor, nu se recomandă pantofii cu toc pătrat, părul liber și dresurile negre.

Vârsta minimă recomandată pentru participanți este 12 ani. Potrivit organizatorilor, biletele au fost aproape epuizate, mai existând doar câteva opțiuni la balcon. Mai multe informații despre eveniment se găsesc pe site-ul instituției, www.operacluj.ro.

Balul Operei 2019 este organizat de Opera Naționala Română Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders. Partener principal: Raiffeisen Bank.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca a luat naștere în 1919, fiind prima instituție lirică a țării și una emblematică pentru Europa. În decursul anilor, spectacolele de operă și balet desfășurate aici au contribuit la dezvoltarea culturii atât la nivel local, cât și la nivel național.

Mai Multe

More article