EvenimenteDe la Bach la muzica de film sau despre o nouă idee...

De la Bach la muzica de film sau despre o nouă idee inedită adusă la Cluj

Vladimir Agachi şi Lucia-Cristiana Iordache aduc la Cluj întreaga lume a muzicii, de la creaţiile lui Bach la muzica de film

Cristina Crăciun Giurgi nu este specialist în organizarea de evenimente şi nici nu cred că îşi doreşte să depăşească stadiul de pasiune în acest domeniu. Adevărul este că atunci când priveşti dintr-un alt unghi, mai creativ, mai sus de pasiune nu este nimic. Dar, să nu mă lungesc cu vorba.

Deci, Cristina a văzut la Bucureşti cum, în cadrul unor evenimente inedite, gen lecţii deschise, oamenii pot fi educaţi să guste rafinamentul. Şi, aşa a încolţit ideea unui proiect nou pentru clujeni căruia Cristina speră că îi va putea asigura continuitate…măcar pentru un an de zile.

În luna martie se va întâmpla, la Cluj, un prim episod, dacă vreţi, episodul pilot care, datorită partenerilor şi contextului cultural al oraşului, suntem siguri că va fi un succes.

„Popasul Cultural” debutează la Cluj cu două evenimente dedicate iubitorilor de muzică, artă şi valori româneşti.  Simpozionul „De la Bach la muzica de film cu Vladimir Agachi şi Lucia-Cristiana Iordache” va avea loc în două sesiuni, pe 14 şi 21 Martie, începând cu orele 19,00, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, sala Tonitza.

Cele două evenimente îşi propun să adune împreună pasionații de frumos, într-o călătorie muzicală ce nu ţine cont de barierele limbajului cotidian. Invitații speciali, Vladimir Agachi şi Lucia-Cristiana Iordache, vor acompania audiența prin fiecare perioadă de creație muzicală, exemplificată prin mai mulți compozitori consacrați: Bach, Vivaldi, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski, Rachmaninov, Enescu, John Williams şi alţii.

Cristina Crăciun Giurgi, organizator al seriilor „Popas Cultural” i-a ales pe cei doi invitați datorită carierelor lor artistice consacrate și a modului în care s-au făcut, foarte devreme, remarcați în lumea muzicală:

Vladimir Agachi este unul dintre cei mai activi tineri dirijori români, având o bogată activitate concertistică în țară și străinătate, fiind fondatorul orchestrei Young Famous și drectorul artistic al Orchestrei Simfonice din Piura (Peru). Parcursul său muzical este marcat de perfecționarea la Staatsoper Berlin, sub îndrumarea maestrului Daniel Barenboim dar și de participări la concursuri internaționale de dirijat precum Donatella Flick, în colaborare cu London Symphony Orchestra. Aparițiile sale sunt caracterizate de o deschidere specială față de public, caracterul formal al concertelor de muzică clasică fiind înlocuit de un dialog concret și o prezentare inedită.

Lucia-Cristiana Iordache este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa prof. univ. dr. Dana Borșan. Cariera sa artistică este marcată de obținerea unei burse oferite de „Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien” la Internationale Sommerakademie der mdw, participând la numeroase Academii de vară și cursuri de măiestrie (Anton Rubinstein Musikakademie, Talent Music Summer Courses&Festival, Academia Sighișoara). Tânăra pianistă s-a făcut remarcată prin susținerea de recitaluri în locații cultural-artistice precum Sala Studio a Ateneului Român și Institutul Maghiar Balassi București, iar în calitate de solistă a concertat alături de Orchestra Teatrului Național „Nae Leonard” Galați și alături de Orchestrele „Concerto” și „Universitaria” ale U.N.M.B.

Cei doi își vor preda discursul unul altuia, într-un dialog deschis acompaniat de note de pian, care ne vor ajuta să înțelegem care sunt diferențele, cum deosebim genurile și cel mai important, cum le ascultăm. Cele două evenimente vor prezenta perioade diferite ale culturii muzicale, astfel:

  • Prima sesiune: 14 Martie, ora 19, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, sala Tonitza: Vom păși pe urmele lui Bach, Mozart, Verdi, Chopin, începând cu perioada Renașterii și ajungând cu pași siguri spre Romantism;
  • A doua sesiune: 21 Martie, ora 19, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, sala Tonitza: Vom parcurge împreună drumul de la romantici precum Ceaikovski, ajungând la Modernism, Neoclasicism, Postmodernism, în final ajungând pe urmele lui John Williams și a muzicii de film.

„Ne propunem să aducem în atenţia publicului clujean şi nu numai, cât mai multe valori românești autentice, artişti cu cariere remarcabile în ţară şi în afară şi, în general, oameni de cultură care ne pot prezenta şi o altă latură a lumii în care trăim: una mai frumoasă, mai artistică şi educativă. Dacă publicul clujean se va dovedi interesat de astfel de acţiuni, vom continua să le organizăm din ce în ce mai des, pe diverse tematici – pictură, dans şi orice alt tip de artă.”, spune Cristina Crăciun, fondatoarea proiectului Popas Cultural.

Pentru participarea la cele două ediții ale evenimentului, au fost puse deja în vânzare biletele, prin intermediul platformei Biletmaster, sub numele „De la Bach la muzica de film cu Vladimir Agachi şi Lucia-Cristiana Iordache”. (link).

Pentru mai multe detalii, urmăriţi pagina de Facebook a evenimentului şi cea a organizatorului, Popas Cultural.

 

Mai Multe

More article