De când ne punem viețile online, de când avem acces la imagini din vacanțele cunoscuților noștri, ne-am pus întrebări legate de salariile altora, de moșteniri..
Oare cum alții își permit vacanțe și noi nu?
Oricine poate. Trebuie doar să economisești, să te autoeduci și să îți setezi prioritățile.
În primul rând ai nevoie de o hârtie pe care să așterni toate cheltuielile lunare: chirie, rate, utilități, cât cheltui pe mâncare, cât cheltui pe mici desfătări în oraș și alte lucruri similare. Dacă nu știi ce sumă să treci în dreptul fiecărei cheltuieli, încearcă să ții un jurnal pentru următoarele 2-3 săptămâni.
Ce vei obține? O sumă care te va ului și probabil multe alte cheltuieli pe care nu le-ai băgat în seamă, așa numitele cheltuieli fantomă – sume mici care adunate.. devin semnificative. Orice covriguţ sau ciocolată pe zi fac diferența. Să nu mai vorbim de țigări sau alte vicii și mai costisitoare.
Ce legătură are cu vacanța? Are.. căci dacă ne-am strădui să economisim câte puțin în fiecare lună, cu siguranță am reuși să ne permitem un concediu într-o altă țară.
Google ne poate ajuta să găsim destinații accesibile, dar tot avem nevoie de o sumă considerabilă pentru a ne desfăta în acele câteva zile de relaxare.
Așadar, spunem “nu” cafelei în oraș. Ne-o pregătim singuri acasă sau la birou și cu timpul vom reuși să adăugăm cantitățile ideale de cafeină, lapte, zahăr sau sirop, pentru a crea cafeaua perfectă.
Învățam să gătim. Rărim mâncatul în oraș, navigăm online în căutarea rețetelor exotice și descoperim noi abilități, în timp ce economisim pentru vacanța mult visată.
Împărțim chiria. Bineînțeles, aici mă adresez celor care își permit acest lucru și care și-au făcut o prioritate din a evada din obișnuit. Chiriile mănâncă mult.. foarte mult. Pentru a închiria o garsonieră ai nevoie cam de aceeași sumă ca pentru un apartament cu 2 camere. Înjumătăţeşti costurile doar împărțind baia și bucătăria – dormitorul rămâne doar al tău!
Nu ne pasă ce spune lumea. Nu trebuie să ne înecăm în cumpărături de fiecare dată când ne simțim.. altfel. Nu trebuie să avem ultimul de tip de telefon apărut pe piață. Nu trebuie să avem ce are și cel de lângă noi. Învățam să luăm decizii benefice pentru noi înșine și nu pentru cei din jur.
V-am împărtășit câteva idei. Pentru a fi siguri că economisiți banii și nu îi aruncați pe alte prostioare, cel mai bine ar fi să îi puneți deoparte: „nu am cheltuit 5 lei pe cafea (ca în fiecare zi), îi pun în pușculiță”. Dacă nu vă tentează leii, schimbați banii în moneda țării pe care vreți să o vizitați.
Călătoria este bună pentru suflet, pentru a încetini și a lua o pauză, pentru a face altceva decât faceți în mod normal și pentru a vă depăși limitele.
Călătoria și procesul de economisire, din timp, vă ajută să fiți cumpătați și să apreciați munca pe care VOI o depuneți zi de zi. Făceți-o să conteze!
Acordă-ţi vacanţa pe care o meriţi!