Other web storiesTrulli din Alberobello

Trulli din Alberobello

Dacă vreți să vedeți ceva unic din punct de vedere arhitectural, ceva ce să vă uimească și încânte în același timp, atunci trebuie sa vă programați o vizită în sudul Italiei, în zona Bari.

La doar 60 de km de orașul Bari se află mica localitate Alberobello vestită datorită locuințelor unice în lume, trulli. Trulli,  pluralul de la trullo, sunt niște case realizate din piatră și chirpici, vopsite în alb și care au formă sferică cu acoperișul țuguiat, ceea ce le face unice în lume. Sunt atât de spectaculoase încât au fost incluse în patrimoniul UNESCO.

La Alberobello se ajunge foarte ușor din Bari atât cu mașina personală sau închiriată cât și cu trenul sau autobusul. Localitatea nu este mare așa că nu aveți nevoie de mai mult de o zi ca să o vedeți.

Trulli sunt situați pe un deal al orășelului iar accesul spre zona respectivă este bine semnalizat fiindcă este principala atracție turistică a locului. Odată ajunși veți descoperi un cartier întreg format din acești trulli, așezați de-a lungul unor străduțe înguste, pietruite și așezate în pantă. Majoritatea acestor case au fost transformate fie in magazine cu suveniruri, fie in mici magazine cu delicatese locale, fie în restaurante sau  în spații de cazare. Unele dintre ele au terase de unde se poate admira panorama asupra orașului.

Trulli au apărut undeva prin secolul XV și au fost construite de populația săracă din zonă care se ocupa cu agricultura și creșterea animalelor. Perioada de apogeu a fost prin secolul XIX dar unele case mai sunt locuite și în prezent. Turiștii merg în fiecare an în număr mare astfel că majoritatea localnicilor trăiesc de pe urma turismului și și-au dezvoltat mici afaceri legate de tradiția trulli. Prețurile la cazare în zonă nu sunt foarte mari iar mâncarea este delicioasă și mai ieftină ca în alte zone ale Italiei.

Așa că, dacă nu v-ați programat încă vacanța pe 2017, zona Apulia din sudul Italiei este o destinație de neratat.

 

Dan Izvoreanu

 

Mai Multe

More article