EvenimenteUBB rămâne cea mai performantă universitate a țării și în clasamentul Leiden...

UBB rămâne cea mai performantă universitate a țării și în clasamentul Leiden din 2023

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă prima poziție în țară în rankingul internațional Leiden (https://www.leidenranking.com/), făcut public azi, 21 iunie 2023, ranking inclus în metaranking-urile naționale/universitare din țară. La nivel internațional UBB ocupă în acest an poziția 1058 din 1411 de universități incluse în acest clasament și din aproximativ 30.000 de universități existente la nivel internațional. 

Pe domenii, UBB ocupă în țară (1) prima poziție în Științele vieții și ale pământului și Științe sociale și umaniste, (2) locul doi în Matematică și știința computerelor și în Inginerie și științe fizice și (3) locul trei în Științe biomedicale și ale sănătății.

Rankingul Leiden este unul de cercetare academică, bazat pe publicații indexate Web of Science, analizate atât cantitativ (numărul publicațiilor de tip articol), cât și calitativ (numărul/proporția articolelor din Top 10% din domeniu).

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară că: „Sigur că mă bucură această performanță, mai ales că spre deosebire de universitățile cu profil dominant biomedical/tehnic/științele vieții, UBB are un număr mai redus de specializări și personal academic care se exprimă mai ales prin indicatorii incluși în acest clasament (doar publicații Web of Science, ignorându-se cărțile/capitolele de carte). Mă bucur de asemenea că noile construcții începute de UBB în zona ingineriei și „biomedical” se văd tot mai constant în topuri și în mai multe clasamente. Sunt însă îngrijorat că, ca urmare a fragmentării mediului academic românesc (mai ales în centrele academice tradiționale), alte țări cresc mai mult și mai repede ca noi. În fine, în spiritul CoARA, reamintesc că rankingurile sunt un „proxi” util în analize comparative orientative, nu diagnostice precise și definitive și felicit toate universitățile românești incluse în acest clasament de referință internațională.”

UBB a ocupat în acest an prima poziție în țară în cele mai relevante clasamente academice internaționale globale ale universităților (incluse în metarankinguri), făcute public până acum: (1) „Scimago” (https://news.ubbcluj.ro/ubb-ramane-si-in-2023-cea-mai-profilata-universitate-romaneasca-in-rankingul-qs-pe-domenii-iar-domeniile-ubbmed-si-ubbtech-intra-tot-mai-ferm-in-profilul-competitiv-clasic-al-ubb/), (2) „CWUR” (https://news.ubbcluj.ro/ubb-prima-in-tara-in-clasamentul-international-cwur-si-in-metarankingul-national-2023/) și (3) „Leiden”.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

Articol oferit de Direcția Comunicare și PR a UBB

Mai Multe

More article