EvenimenteTradiții Nipone, cea mai mare expoziție de obiecte japoneze  prezentată până acum...

Tradiții Nipone, cea mai mare expoziție de obiecte japoneze  prezentată până acum publicului clujean.

La mijlocul lunii februarie 2018, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, a avut loc vernisajul expoziției Tradiții Nipone, cea mai mare expoziție de obiecte japoneze  prezentată până acum publicului clujean. Debutul manifestării s-a bucurat de prezența a peste 200 de persoane, dovedind existența unui interes real al publicului pentru astfel de evenimente.

În deschidere, Patricia Kudo  și Cristina Mihaela Pop, cele două inimoase organizatoare ale evenimentului, s-au bucurat de prezența unor distinși oaspeți: Ioan Alin Nistor (decanul Facultății de Business, UBB), Elizabeth Askren, (președinte, Cluj International Women’s Club),  Daisuke Kudo (reprezentant ai comunității japoneze din Cluj), precum și de reprezentanții gazdei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei: Tudor Sălăgean (director) și Gabriela Rădoiu Leș (șef secție marketing, comunicare, proiecte). Cu aceasta ocazie a bucurat invitații, cu vocea ei minunata, doamna Ato Kawara, soprana japoneză, colaboratoare a Operei Romane din Cluj, care a interpretat un cântec tradițional de dragoste din țara sa natală. Organizatorilor li s-au alăturat numeroși reprezentanți de toate vârstele ai comunității japoneze din Cluj, îmbrăcați in ținute tradiționale, dar și studenți japonezi ai Facultății de Business din cadrul Universității Babeș Bolyai.

Expoziția Tradiții Nipone prezintă o mare varietate de kimonouri pentru toate anotimpurile, vârstele și ocaziile (inclusiv spectaculoase kimonouri de nuntă),  accesorii vestimentare, katane, dar și o multitudine de obiecte legate de ritualurile de sărbătoare, de festivaluri, sau din viața cotidiană a japonezilor.

Obiectele au fost puse la dispoziția vizitatorilor de către organizatoare, cu sprijinul ambasadei Japoniei la București și a comunității japoneze din Cluj-Napoca. Expoziția își dorește să familiarizeze publicul cu patrimoniul cultural al uneia dintre marile națiuni ale lumii, care știe să își aprecieze și să își păstreze tradițiile, reprezentând, din acest punct de vedere, un model recunoscut pe plan mondial și un exemplu de urmat. În același timp, expoziția Tradiții Nipone este prima dintr-o serie de manifestări prin care Muzeul Etnografic al Transilvaniei și partenerii săi își propun să aducă cultura japoneză mai aproape de publicul din România.

Expoziția mai este deschisă până în 18 martie 2018 la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr 21, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10 și 18.

Vă invităm să nu ratați ultimele zile în care mai puteți admira exponatele excepționale ale acestei expoziții.

Mai Multe

More article