Poveşti din ClujTinerii frumoşi ai Clujului: Gestus, teatrul copiilor pasionaţi

Tinerii frumoşi ai Clujului: Gestus, teatrul copiilor pasionaţi

Ziţa, Miţa, Didina, Zoie …au fost cu toatele prezente pe scenă.

Este pentru al treilea an când, împreună cu fiica mea, în luna noiembrie participăm la una din premierele trupei de teatru Gestus. Mă bucură un astfel de obicei şi, oarecum, am devenit de-ai casei sau aşa ne simţim noi. Trupa Asociaţiei Gestus este formată din copii de la 6 la 16 ani. Pe cei mai mici, pe unii dintre ei, i-am recunoscut de fiecare dată. De la an la an mai mari, cu roluri mai complexe şi cu tot mai puţine poticniri.

Toţi iubesc teatrul şi se pregătesc săptămânal. Au două spectacole pe an şi pregătesc piese diferite. Râdem de fiecare dată şi asta pentru că Mădălina, inima asociaţiei şi profa de teatru, alege piese şi replici „de râs”.

Anul acesta, piesa este …mai multe, de fapt. Moş Virgulă (nickname dat lui Caragiale de cei care îl cunoşteau ca fiind chiţibuşar) este o un colaj-adaptare al textelor: O noapte furtunoasă, D’ale carnavalului, O scrisoare pierdută, Art. 214, Five o’clock şi Conul Leonida faţă cu reacţiunea.

Micuţele sunt super simpatice şi le cade bine să întruchipeze ipocritele şi istericele doamne ale vremii lui Caragiale. Nu că azi n-ar fi la fel. Limbajul s-a schimbat puţin şi moda e alta, în rest, destul de actual. Lăsând la o parte prestaţia copiilor pe care nu am niciun gând să o critic, mă gândeam, în timpul spectacolului de o oră şi jumătate, cât de mare folos vor avea, după aceste cursuri de teatru, în viaţă. În primul rând au învăţat ironia şi prostia omenească, iar asta îi va ajuta să râdă mai des.

La final am fost din nou mulţumite amândouă de o după-amiază petrecută cu sens, împreună. Am mers, aţă, la gogoşi pentru că ne place să creem tradiţii complexe. Şi oare cum ar fi acum, după trei ani, piesa de teatru a copiilor, fără gogoşi cu ciocolată? 🙂

Vă mai scriu doar programul următoarelor reprezentaţii, în caz că vă doriţi şi voi măcar o oră de râs.

Premieră: 16 noiembrie, ora 19:00

Spectacole: 17 noiembrie ora 19:00, 23 noiembrie 2018 ora 19:00, 24 noiembrie ora 19:00 şi
07 decembrie, ora 19:00. Loc de desfăşurare este Clubul CFR (Str. Dobrogeanu Gherea, nr. 17)

Biletul costă doar 15 lei.

Acest moment marchează finalul unui proiect ce presupune organizarea unui curs de teatru pentru copii, al cărui scop este dezvoltarea personală a copiilor şi atragerea lor şi a tinerilor spre teatru, ca modalitate educaţională şi recreativă de petrecere a timpului liber. Cursul de teatru pentru copii a avut o durată de 7 luni, timp ȋn care ei au parcurs diferite module de arta actorului. Acestea contribuie atât la dezvoltarea lor fizică, ajutându-i să adopte o postură corectă şi să ȋşi exerseze vocea, cât şi la cea psihică, formându-le personalitatea, ajutându-i să gestioneze situaţii conflictuale, insuflându-le spiritul de echipă şi ȋnvăţându-i să vorbească ȋn faţa unui public fără emoţii. (Mădălina Dumitrache)

Şi, era să uit! Cluj Web Story este şi a fost partener media de nădejde, al acetui eveniment!

Asociaţia GESTUS Cluj-Napoca este o asociaţie culturală, apolitică şi nonprofit şi se află la finalul celui de-al optulea proiect. Ȋnfiinţată ȋn anul 2011, asociaţia a desfăşurat până acum şapte astfel de proiecte: 2011 – “D’ale lui Caragiale” (I.L.Caragiale), 2012 – “Slugă la doi stăpâni” (Carlo Goldoni), 2013 – “Visul unei nopţi de vară” (W. Shakespeare), 2014 – “Huhurezul” (Giovanni Maria Cecchi) 2015 – “Burghezul gentilom” (Molière), 2016 – “A douăsprezecea noapte (W. Shakespeare), 2017 – “Bădăranii” (Carlo Goldoni).

Mai Multe

More article