Printre finaliştii concursului european Astro Pi sunt şi 4 elevi clujeni. Proiectul lor este unul dintre cele mai apreciate în competiţia din acest an şcolar.
Octavian Gherman, David Pescariu, Andrei Trif și Raul Moldovan. Ei sunt cei patru care formează echipa “Cosmos Dream” de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca şi care reprezintă Clujul şi România, la competiţia spaţială Astro Pi, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA).
Pe la jumătatea lunii aprilie, astronautul francez Thomas Pesquet invita elevii şi pasionaţii de informatică din toată lumea să scrie coduri pentru Astro Pi, promiţând că cele mai bune vor fi rulate pe Staţia Spaţială Internaţională.
Cei patru clujeni, încurajaţi şi sprijiniţi de profesoara de fizică, doamna Carmen Coţop, au trecut de faza de selecţie, au primit plăcuţele şi senzorii pentru proiect şi au printat 3D o replică a computerului Astro Pi.
Da, aţi reţinut bine! Este vorba despre 4 copii de clasa a VI-a. Copii normali, frumoşi, plini de pasiune pentru fizică şi informatică. Împreună formează cea mai tânără echipă din cele 45 de finaliste din întrega Europă, alese din 180 de echipe.
E foarte simplu să scrii codul. Intru în lumea mea, repet în gănd fraza care conţine informaţia ce trebuie codată şi scriu codul, spune Andrei zămbind.
Am clipit de 2 ori. Nu, nu mă simt deloc confortabil intelectual în preajma unor copii atât de deştepţi şi cu suflet frumos. Nu am cum. E imposibil să percep ca normalitate că poate fi atât de simplu pentru mintea lor să îmbine pasiunile pentru electronică, fizică şi informatică.
La început am vrut să scriem coduri pentru jocuri, dar am aflat că nu putem folosi funcţiile butoanelor ale Astro Pi şi atunci a trebuit să avem o altă idee. Am creat un proiect ştiinţific ce foloseşte senzorii Astro Pi pentru a detecta prezenţa fizică, forţa gravitaţională şi distanţa până la Pământ, a astronautului, am aflat de la David Pescariu.
La viitorul proiect, pentru că acum avem în şcoală tot ce ne trebuie, să sperăm că ne vor lăsa să folosim butoanele. O să facem jocuri pixelate pentru astronauţi. Când am aflat că am câştigat am fost atât de bucuros, că nu am putut dormi o noapte întreagă. Octavian Gherman avea un punct desenat cu cerneală pe nas. Aşa se mai joacă el din când în când. A mers până la baie să se spele, să nu se vadă urât în fotografie.
Sunt copii normali, chiar prea normali, aş îndrazni şi mă bucur că asta înseamnă, mai nou, normalitate!
În 15 mai, adică de foarte curând, codurile finaliştilor, printre care şi cele ale clujenilor noştri, au fost rulate pe Astro Pi, de Thomas Pesquet, în modulul Columbus şi toţi participanţii au fost felicitaţi.
Astro Pi este un computer de dimensiuni mici, dezvoltat de Raspberry Pi Foundation, în colaborare cu Agenția Spațială a Regatului Unit și cu ESA. Există două computere Astro Pi calificate pentru zbor spațial, denumite Ed și Izzy, ce sunt echipate cu un set de senzori prin intermediul cărora se pot desfășura diverse experimente științifice. Senzorii, denumiți Sense HAT, pot depista mișcarea și radiațiile și pot măsura temperatura, umiditatea şi presiunea.
…nu e confortabil intelectual, însă e liniştitor să constat că viitoarea generaţie consideră că e cool să îţi placă şcoala, să iubeşti ştiinţele şi să scrii coduri care pot crea o lume mai bună.