Din ciclul „Stiați că …” – 20 de lucruri despre Uniunea Europeană ?
- Ziua Europei se sărbătoreste în fiecare an în data de 9 mai ? Această dată marchează ziua istorică a anului 1950 în care a fost pronunțată declarația Schuman în cadrul unui discurs ținut la Paris. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
- Steagul european e format dintr-un cerc de douăsprezece stele aurii pe un fundal albastru. Steagul apare pe aversul tuturor bancnotelor euro, iar stelele apar pe toate monedele euro, precum și pe permisele de conducere și plăcuțele de înmatriculare auto eliberate în țările membre ale UE.
Numărul de stele de pe steag este 12,este un număr fix și nu are nicio legătură cu numărul de state membre ale Uniunii, acestea sunt poziţionate în dreptul celor 12 ore de pe cadranul unui ceas și au un vârf orientat în sus și 2 vârfuri în jos !
- Melodia imnului UE reprezintă un extras din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig Van Beethoven, iar versurile sunt cele ale poemului „Odă bucuriei”, scris de Friedrich von Schiller în 1785.
- Membrele fondatoare ale UE au fost în număr de 6 și anume: Belgia, Franța, Italia, Luxemburg , Țările de Jos (azi cunoscută drept Olanda) și Germania de Vest. Acestea au semnat Tratatul de la Roma în anul 1957.
- Azi UE este constituită din 28 de state suverane are au aderat succesiv: Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Germania, Danemarca, Austria, Spania, Suedia, Regatul Unit, Irlanda, Portugalia, Cipru, Finlanda, Croația, Malta, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Grecia, Cehia, Polonia, România, Bulgaria.
- România a devenit stat membru al Uniunii Europene pe data de 1 ianuarie 2007, după ce Tratatul de Aderare, semnat pe 25 aprilie 2005, a fost ratificat de către toate Statele Membre. România a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în 1995 şi s-au derulat până la sfârşitul anului 2004, când Consiliul European a marcat încheierea negocierilor.
- Principiul care a stat la baza formării UE este: „Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minoritǎților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați.” (Art. 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană)
- UE are 3 capitale: Bruxelles (Belgia), Strasbourg (Franţa) și Luxemburg (Luxemburg). Un exemplu în acest sens este cazul Parlamentului European care, datorită ambiției a trei state, este divizat momentan între cele trei orase: secretariatul la Luxemburg, şedințele plenare la Strasbourg şi comitetele la Bruxelles.
- Oraşul belgian Bruxelles este capitala „de facto” a Uniunii Europene, fiind considerat în prezent drept “Washington-ul european”. ( Peste 2.000 de companii internaționale işi au sediul sau filiala aici, dintre care multe nume de referință: Coca-Cola, IBM, Sony, Siemens, Toyota, Shell, iar 30.000 dintre cei un milion de locuitori ai oraşului sunt funcționari europeni care lucrează în ambasade, sunt ziarişti, sau membri ai organizațiilor de lobby.)
- Cumulat, țările membre ale Uniunii Europene, au o populație de peste 505 de milioane de locuitori, care reprezintă 7.3% din populația lumii. Uniunea Europeană generează un PIB de peste 20 de trilioane de dolari americani (mai mare decât orice altă țară din lume), care reprezintă 20% din PIB-ul estimat în termeni de paritatea puterii de cumpărare la nivel mondial.
- Începând cu 1 decembrie 2009, Uniunea Europeană a dobândit personalitate juridică internațională și poate încheia tratate internaționale.
- În 2012, Uniunii Europene i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace, pe considerentul că “peste șase decenii a contribuit la progresul păcii și reconcilierii, democrației și drepturilor omului în Europa”.
- Uniunea Europeană a stabilit o politică de “piață unică” pe teritoriul tuturor statelor membre, realizându-se de asemenea o uniune monetară, zona euro fiind formată din 17 state membre care folosesc moneda unică “euro”.
- UE are cea mai mare economie a lumii, fiind cel mai mare exportator, cel mai mare importator de bunuri și servicii și cel mai mare partener comercial pentru multe țări importante din punct de vedere economic, precum China, Japonia, India sau Statele Unite ale Americii.
- Uniunea Europeană are șapte instituții fundamentale și anume: Parlamentul European (care reprezintă camera inferioara a legislativului), Consiliul Uniunii Europene (camera superioară legislativă), Comisia Europeană (executivul sau “guvernul”UE), Consiliul European (care stabilește direcțiile de dezvoltare ale UE și impulsionează integrarea țărilor membre), Banca Centrală Europeană (executivul monetar), Curtea de Justiție a Uniunii Europene (justiția) și Curtea Europeană de Conturi (auditul finaciar).
- Sunt 24 de limbi oficiale în interiorul Uniunii Europene, dintre care 5 limbi principale (engleza, germana, franceza, italiana și spaniola). Cele 24 de limbi sunt: bulgară, cehă, croată, daneză, olandeză, engleză, estonă, finlandeză,franceză, germană, greacă, maghiară, italiană, irlandeză, letonă, lituaniană, malteză, poloneză, portugheză, română, slovacă, slovenă, spaniolă și suedeză.
- Pe lângă cele 24 de limbi oficiale, în Uniunea Europeană sunt peste 150 de limbi regionale sau minoritare, vorbite de până la 50 de milioane de oameni.
- Există de asemenea limbi (catalana, galițiana, basca, galica scoțiana și limba velșă) care nu sunt limbi oficiale ale UE, dar au statut semi-oficial în traducerile oficiale ale tratatelor, iar cetățenii care le vorbesc se pot adresa UE în aceste limbi.
- Parlamentul European este singura instituţie a Uniunii Europene aleasă prin vot universal direct de către cetăţenii săi, o dată la cinci ani.
- Cei 751 de membrii ai Parlamentului European sunt grupați în funcție de partidele politice cărora le aparțin și nu în funcție de naționalitate.