Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariNumerele, fascinantele numere

Numerele, fascinantele numere

Numerele mă fascinează. Numerele, combinațiile lor, semnificațiile, formulele matematice…tot ce ține de numere.

Oare ce ne-am face fără numere? Cum ar fi viața noastră fără numere? Îți poți închipui?

La început au fost cifrele. De la 1 la 9. Mai apoi a apărut cifra 0, prima mare revoluție a istoriei numerelor. Și apoi, imediat a început o adevărată explozie în lumea fascinantă a numerelor:  numerele naturale, apoi negative, întregi, zecimale, reale, raționale, iraționale, complexe, bazele de numerație, constantele matematice, unitățile de măsură……un adevărat univers al numerelor.

Apoi, într-un total alt registru și parcă “de pe altă planetă” apare numerologia. Dacă matematica este considerată “știință”, chiar mai mult, “știință exactă” , numerologia este încă considerată o pseudoștiință asociată ocultismului. De ce? Pentru că matematica este demonstrabilă iar numerologia este doar un moft de predictibilitate.

Totuși azi, jonglăm fiecare cu conceptul de teorie cuantică. …”Și tot ce-i neînțeles se schimbă-n neînțelesuri și mai mari…”spun filozofii poeți iar filozofii stiinței completează: “Teoria cuantică a avut un impact major asupra modului în care înţelegem realitatea. Universul subatomic are mecanisme care scapă în parte înţelegerii umane, iar când se supune totuşi teoriilor fizicienilor, o face într-un mod contraintuitiv, paradoxal, ce îi lasă perplecşi pe filozofii moderni ai ştiinţei.” ( www.scientia.ro/fizica/fizică/91-ce-este-fizica-cuantica.)

De ce să nu ne jucăm puțin azi, fiecare, cu numerologia? Să rămânem ancorați în lumea noastră reală și totuși să evadăm pentru o clipă din ea… cu gândul.

Cu siguranță fiecare dintre noi avem un număr preferat. Al meu e 7. Al tău care e? Și de câte ori văd un număr fac o asociere. Cu ceva, cu cineva, cu o dată, cu o aniversare, cu un eveniment, cu un loc sau uneori chiar cu o culoare sau o senzație. În ultimul timp, de câte ori mă uit la vreun ceas și văd numere identice îmi iau o clipă de răgaz și visez puțin cu gândul la semnificația lui. Încearcă și tu. E chiar relaxant și uneori poate fi momentul unei revelații.

Și încă ceva. Să nu uităm că suntem în anul 2020:)

Mai Multe

More article