Chiar dacă nu a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană, Clujul continuă să dezvolte și să promoveze evenimente culturale interesante.
New Media Art este un proiect ce vine de la Iași, din direcția Borderline Art Space, realizat împreună cu Universitățile de Artă din Iași, Cluj și București.
Întregul proiect își propune să promoveze arta contemporană și artiștii tineri, în curs de afirmare. Expoziția a avut deja loc la Iași, iar din 27 septembrie până în 7 octombrie o puteți vizita la Galeria UAD de la Casa Matei.
Cei trei artiști care expun sunt Valentin Cernat, Andra Roman și Ciprian Pricop, fiecare Universitate alegându-și câte un student a cărui muncă reprezintă instituția.
Nu asistăm la un vernisaj, ci la o întâmpinare de proiect, la o întâmpinare de interogare și o întâmpinare de răspuns. Lucrările sunt o prezență perfect onorabilă pentru ce înseamnă artele contemporane, făcute cu acea generozitate de asumare a timpului și a spațiului. (Dorel Găină)
Instalația video World Wide Women a absolventei UAD Andra Roman, are ca subiect principal femeia și evoluția sa într-o societate care discriminează și etichetează, fiind structurată pe 3 etape: Geneza, Femeia ca obiect sexual, Femeia independentă. Filmul a avut un real succes atât online, cât și la festivaluri, câștigând locul I la FFEST (Cluj-Napoca) și la Women’s Voices Now (Los Angeles), categoria film experimental.
Andra este un personaj care nu are complexe de vulnerabilitate. Face parte din acei studenți care își onorează și statutul de student și cel de artist. Având limpezime și curaj de exprimare, lucrarea ei este liberă, bine structurată, bine făcută. (Dorel Găină)
Instalația Înveliș Vertical prezintă colecția de fotografii de familie a artistului – memorie, imagini de arhivă, trecut, identitate. Valentin Cernat interoghează astfel prezentul, încercând să răspundă la întrebarea „cine sunt eu?” dincolo de aparențe, dincolo de înveliș.
Proiectul lui Ciprian Pricop propune un experiment de recuperare a memoriei trecutului.
Alcătuită dintr-o arhivă de fotografii sub forma unor cărți poștale din anii ’20-’30, reprezentând diferite personaje din lumea teatrului și a filmului din acea epocă, artistul recreaza o arhivă digitală ce conține povestea familiei care a deținut colecția.