Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este coordonatorul echipei care realizează strategia națională pentru comunicațiile cuantice în România, din echipă Institutul Național pentru Fizica Materialelor fiind partenerul principal al UBB în acest demers (https://news.ubbcluj.ro/ubb-va-elabora-strategia-romaniei-in-noile-tehnologii-cuantice-comunicatiile-cuantice/). Mai multe detalii despre proiectul de Strategie pot fi găsite aici: https://qtstrat.granturi.ubbcluj.ro/.
În acest context, UBB organizează în zilele de 12-13 septembrie 2022, în cadrul proiectului „Elaborarea strategiei pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice(QTSTRAT)” conferința „Comunicațiile cuantice în România”. Conferința aduce împreună decidenți și specialiști din domeniu, reprezentanți ai instituțiilor statului, dar și din partea mediului de cercetare-dezvoltare, academic și cel economic, precum și potențiali utilizatori publici sau privați, pentru a dezbate stadiul de dezvoltare a acestor tehnologii în România și a stabili următorii pași necesari pentru dezvoltarea lor. În cadrul conferinței, alături de mesajele strategice ale rectorului UBB, ale ministrului cercetării, inovării, digitalizării și ale reprezentanților europeni ai Quantum Flagship (https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/quantum-technologies-flagship), vor avea loc workshop-uri cu experți din proiect și reprezentanți ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, reprezentanți naționali/internaționali ai structurilor instituționale și ai entităților private care vor beneficia de dezvoltarea infrastructurii de comunicații cuantice.
Rectorul UBB punctează că „Tehnologiile cuantice reprezintă noua paradigmă în domeniul „comunication-computing”. UBB are unele din cele mai puternice echipe de elaborare a strategiilor, care, împreună cu experții în tehnologiile cuantice din UBB, din Institutul Național pentru Fizica Materialelor și din alte instituții naționale/internaționale relevante, pot propune cu adevărat o strategie națională competitivă în domeniul cuantic. Le mulțumesc colegilor Radu Ionicioiu (coordonatorul proiectului) și Christian Săcărea (prorectorul UBB responsabil de proiect) pentru buna derulare a acestui proiect. Sunt sigur că strategia va întări de asemenea noul proiect RoNaQCI (Infrastructura Națională în Comunicații Cuantice), câștigat recent de un consorțiu național în competiția europeană (coordonat de Universitatea Politehnica din București și din care și UBB face parte), și alte proiecte viitoare pentru dezvoltări cumulative ale comunicațiilor cuantice în România. Spre exemplu, în același sens al dezvoltărilor cumulative, UBB a inițiat deja demersurile pentru primul curs postuniversitar în tehnologii cuantice din România.”
Comunicațiile cuantice reprezintă un domeniu de frontieră, aflat în fazele inițiale de dezvoltare. Prin intermediul proiectului „Elaborarea strategiei pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice(QTSTRAT)”, implementat de Universitatea Babeș-Bolyai în calitate de coordonator, în parteneriat cu Institutul Național pentru Fizica Materialelor, se urmărește dezvoltarea capacității Guvernului de a elabora, implementa și evalua politici, strategii și programe la nivel național, în domeniul cercetării, dezvoltării, inovării. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: 1) elaborarea Strategiei Naționale pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice și 2) sprijinirea ministerului de resort în fundamentarea, elaborarea, actualizarea și comunicarea politicii, strategiei și programelor proiectate pentru dezvoltarea capacităților de comunicații cuantice a României. Proiectul este finanțat de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin Planul Sectorial de Cercetare- Dezvoltare-Inovare.
Direcția Comunicare și PR a UBB