EvenimenteFilmul independent „Experimentul Pitești” la Cinema Florin Piersic

Filmul independent „Experimentul Pitești” la Cinema Florin Piersic

Oraș martir al rezistenței anticomuniste nu poate să nu onoreze acest remembrance al unei Epoci cu multe orori… ele, prin inteligența materiei și Big Bangul Revoluției, plutesc în mii de particule infime și populează stratosfera … și vor trece decenii, până cânds e vor disipa din constiința colectivă…

LIBERTATEA a avut un PREȚ pentru cei care s-au opus atunci. Ei sunt eroii care au devenit martori ai istorieri. Astăzi mai avem atât de puține asemenea legende vii prin care putem face apel la memorie. … Și avem un film: Experimentul Pitești

După succesul internațional în Mexic, între turneul american și cel canadian, filmul independent „Experimentul Pitești” se întoarce la publicul din Cluj pe data de 19 iunie, 2023, la Cinematograful Teatru ’’Florin Piersic’’, începând cu orele 18.00

Evenimentul vine în premieră pentru spectatorii din Cluj și cu o expoziție unicat pe trei nivele care va fi deschisă publicului doar pe perioada evenimentului: exponate care au aparținut studenților trecuți prin experimentul de la Pitești, lucrări de artă  și obiecte din timpul filmărilor lung-metrajului.

Acesta este ultimul film cu Ion Caramitru, iar tânăra regizoare Victoria Baltag aduce în atenția privitorilor o bucată mai puțin cunoscută din istoria relativ-recentă a României.

Proiecția  Specială va avea loc pe 19 iunie în prezența regizoarei. Tot atunci, Victoria Baltag va prezența detalii despre expoziția proiectului ’’Experimentul Pitești’’,  expoziție care tratează trei subiecte  importante legate de lung-metraj.  Între exponate vom găsi ceasul folosit de Ion Caramitru, scenariul lung-metrajului, fotografii de la filmări,   scaunul de tortură. Adiacent, expoziția aduce spre interes trei lucrări semnate Fag Negrescu, studentul închis la Pitești, care după eliberare a pictat ceea ce a văzut în închisoare.  Un alt obiect de mare valoare este cerga purtată de către Constantin Merisca în anii de detenție, exponat oferit regizoarei ca donație. Constantin Merisca este unul dintre studenții care a trecut prin închisoarea de la Pitești. Pentru acest eveniment inedit, va invităm începând cu orele 18.00, bilete la casa de bilete a Cinematografului ’’Florin Piersic’’ din Cluj-Napoca sau online aici: https://eventbook.ro/film/bilete-experimentul-pitesti?hall=cinema-florin-piersic-cluj-napoca

Proiectul a căpătat interes internațional încă  din stadiul de dezvoltare. Asociații din întreaga lume, cinematografe, entități academice au invitat  echipa în anii anteriori să vorbeasca despre film (Indiana University din SUA, Regina University din Canada, Pittsburgh University din SUA, Laemmle Theatres din Beverly Hills, UCL și Centrul Cultural Român din Marea Britanie, Asociația Româno-Americană din New York, asociații culturale din Chicago, New York, Calgary, Toronto, Alberta, Barcelona, Zaragosa, Budapesta, Kaunas, Agueda, Las Vegas, Winnipeg, Alberta, Denver, Sofia și multe altele).

În prezent, lung-metrajul se bucură de succes internaţional. Anul acesta am început cu FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINE FRONTERA NORTE organizat de Instituto Municipal de Arte y Cultura de Tecate (IMACTE) din Mexic unde ROMÂNIA a fost  ȚARĂ INVITATĂ, iar filmul românesc ”EXPERIMENTUL PITEȘTI” regizat de Victoria Baltag, a avut onoarea sa fie prezentat în deschiderea festivalului. După acest eveniment a urmat un turneu de succes in Mexic, plin de ovații si distincții,  după care urmează distribuția în Canada și America. De asemenea ținem să menționăm că filmul este invitat la numeroase alte festivaluri internaționale pe care le vom anunța din timp.

„Lung-metrajul‚ Experimentul Pitești este un film document, un film testament, un film manifest şi un film semnal de alarmă. Este imperios necesar să ne cunoaștem trecutul, să învățăm pentru ca atrocitețile istoriei să nu se mai repete niciodată. Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen.

Lung-metrajul a ajuns la lumină după 12 ani de muncă bebevolă, cu aportul a 120 de actori încă neplătiți și peste 800 de oameni în spatele camerei. ’’Facem apel la toate instituțiile statului, companii și persoane private care pot să ne ajute cu distribuția filmului și renumerarea echipei (contact 0747551721)”, a spus Victoria Baltag, regizoarea filmului.

Proiecția lung-metrajului se va desfășura în scop caritabil,  pe durata a o oră și 20 de minute, fiind urmată de o sesiune  Q&A cu realizatorii filmului.

Despre Experimentul Pitești știm că „A fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirma istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime prin reeducare. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est.

Lung-metrajul despre Experimentul Pitesti este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag și sinceritate să urmăriți filmul nostru, să-l așezați cu grijă în inimă, să-l purtați cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect și să priviți spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea și curajul de-a realiza bijuterii …..în artă, știință, cultură.  Și eu, și  echipa, vă mulțumim fiindcă ați fost mereu lângă noi, fiindcă ne-ați dat putere să mergem mai departe, fiindcă ne-ați susținut când a fost nevoie să facem acest proiect să prindă viață. Împreună creăm lucruri frumoase! Va doresc vizionare plăcută, liniștită, aducătoare de gânduri bune. Credem în educație ca singura comoară adevărată capabilă să ne ajute să ne dezvoltăm, să ne îmbunătățim și să creștem. Am realizat acest film pentru a oferi educație, informare și arta, pentru a cunoaște trecutul, pentru a învăța din el și pentru a nu permite niciodată să se mai întâmple asemenea atrocități. Mai mult decât atât, Edmund Burke spunea  că  „Singurul lucru necesar pentru că răul să  triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic”, așadar, eu  cred că oamenii buni trebuie să acționeze împotriva triumfului răului  și asta am făcut noi prin acest proiect. Acesta este primul și singurul film despre fenomenul reeducării, un film-document care tratează o poveste adevărată bazată  și pe mărturiile familiilor celor care au murit sub torturi fizice și psihice între 1949-1952. Este un film de interes internațional pentru că dezvăluie un adevăr despre fenomenul de reeducare care s-a întâmplat în toate țările de sub URSS și se întâmplă și astăzi, din păcate”, a mai spus Victoria Baltag.

’’Experimentul Pitești’’ este un film testament, o voce a celor care au fost torturați fizic sau mental în vremea comunismului, a celor care nu și-au găsit încă dreptatea și este un film care tratează un subiect ținut ascuns zeci de ani, un lung-metraj făcut pentru a dezvălui o istorie din care întreaga societate este necesar să învețe. Este un film manifest care vine cu informații despre comunism, educație, libertate de gândire, dincolo de artă. Este un film de „responsabilitate morală” menit să stea împotriva uitării.

Broșura filmului cu testimoniale de la actori, membri ai echipei și rudele celor care au pătimit la Pitești: https://www.dropbox.com/s/mq8mp3kbsg7prjd/Brosura.pdf?dl=0      

Program eveniment:

                  18.00 – 18.20  – primirea spectatorilor în foaier

                  18.20- 18.45 – prezentarea expoziției unicat

                  18.45. 19.00 – verificarea biletelor,  intrarea în sala de cinema și scurtă introducere

                  19. 00 – 20.20 – proiecție film de lung-metraj ”Experimentul Pitești”

                  20.20 – 20.45 – sesiune de întrebări, răspunsuri și concurs ”Experimentul Pitești”

Mai Multe

More article