Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariDependența de tehnologie înseamnă normalitate

Dependența de tehnologie înseamnă normalitate

În zilele noastre, o persoană considerată normală, poate avea mai multe dependențe. Unele sunt conștientizate, altele, mai puțin.

Haideți să începem cu ceva simplu. Cafeaua. Poate fi un viciu care s-a transformat în obișnuință, necesitate sau obicei perfect normal.

Dar, să avansăm puțin. Auzim, tot mai des despre dependența de calculator, telefon mobil sau rețele de socializare. Cine acuză pe cine? Practic, ne dăm în cap unul altuia motivind că statul la calculator, cu ochii în facebook sau cu telefonul la ureche, este ceva anormal, ceva pentru care ar trebui să consultăm psihologul.

Mai sunt și extremiștii care consideră că internetul este Diavolul sau că telefonul mobil ar putea fi motiv de divorț.

Realitatea este că cel sau cea care enunță asemenea judecăți o face de pe fotoliul din fața televizorului de care nu-și desprinde ochii; din fața farfuriei cu mâncare pe care o umple de prea multe ori sau în timp ce trage plictisit din țigară.

Suntem dependenți de aproape tot ceea ce ne înconjoară: mașină de spălat, aragaz performant, autoturism, înghețată, cafea, țigară, telefonul mobil sau laptopul, telecomanda televizorului sau chiar de antrenamentul cardio.

Sunt multe dependențe de care nu suntem conștienți pentru că ni se par normale. Și atunci când munceşti sau te odihneşti, foloseşti mereu tehnologie. Este peste tot în jurul tău și este continuu actualizată tocmai pentru a-ți îmbunătăți viața.

Hai să simplificăm, câți dintre noi își vor putea deschide portbagajul mașinii, în absența cheii cu telecomandă? Ați verificat dacă aveți o variantă în acest sens? La mine nu se poate deschide altfel. Oare asta înseamnă că sunt dependentă de telecomandă dacă îmi doresc acces facil în compartimentul din spate al propriei mașini?

Și mai am una. De mai bine de 750.000 de ani, omul a descoperit focul. Eu mă declar dependentă de foc.

Nevoile s-au schimbat și, la fel și moda împreună cu obiceiurile de consum și stilul de viață. La tine cum stă treaba? Câte dependențe ți-ai identificat? Mai pare totul la fel de grav?

Mai Multe

More article