Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariDe ce poți auzi oceanul când ții o scoică de mare la...

De ce poți auzi oceanul când ții o scoică de mare la ureche?

Poate îți amintești de momentele în care ai încercat, cel puțin o dată în viața ta de adult să auzi marea, ținând o scoică foarte aproape de urechea ta. Și, cu siguranță îți amintești și că, oricât de departe te-ai fi aflat de ocean sau de mare, parcă auzeai valurile sau măcar sunetul vântului de pe mal.

Se spune că cele mai bune cochilii pentru ascultatul valurilor sunt cele mari, în spirală.

Unii au sugerat că sunetul care se aude, în realitate, este cel al sângelui care trece prin vasele de sânge ale urechii. Alții spun că, dacă acest lucru ar fi adevărat, atunci sunetul s-ar intensifica după efectuarea exercițiului fizic, deoarece fluxul sanguin crește după exerciții fizice, iar, de fapt, sunetul este la fel de puternic și după efortul fizic.

Alții spun că sunetul care seamănă cu valurile este generat de aerul care circulă prin cochilie și care creează un zgomotul respectiv. Pentru a o testa, încercați să depărtați ușor cochilia de ureche și veți observa că sunetul este mai puternic. Însă, nici această teorie nu este pe deplin adevărată. Încercați experimental într-o cameră izolată fonic. Într-o astfel de încăpere există aer, însă în cochilia dusă la ureche nu se mai aude nimic.

A treia și ultima teorie pare a fi cea reală. Cea mai probabilă explicație pentru zgomotul auzit în scoică este zgomotul ambiental, cel din jurul dumneavoastră. Cochilia pe care o țineți ușor deasupra urechii captează acest zgomot, care rezonează în interior. Dimensiunea și forma cochiliei au, așadar, un efect asupra sunetului pe care îl auziți. Cochilii de forme diferite, sună diferit, deoarece sunt accentuate frecvențe diferite.

Nu este nevoie de o cochilie mare sau de o anumită formă, pentru a auzi “marea”. Puteți produce sunetul „oceanic” folosind o cană goală sau chiar acoperind urechea cu palma. Puteți încerca și cu o cupă de vin, de exemplu. Testați diferite distanțări față de pavilionul urechii. Nivelul sunetului va fi diferit, în funcție de unghiul și distanța alese.

Zgomotul din afara scoicii, sunetele ambientale, pot schimba, de asemenea, intensitatea sunetului pe care îl auziți în interiorul cochiliei. Învelișul este ca o cameră rezonantă. Deci, cu cât mediul în care te afli este mai plin de zgomot, cu atât sunetul asemănător oceanului va fi mai puternic. – Dr. Ioana Alexandra VodăMedic primar ORL, doctor în științe medicale, Clinica NOVA 

Mai Multe

More article