Sunt atât de obosit, încât mi-ar trebui 5 ani de vacanță! Nu îmi vine să mai fac nimic! Nu mă mai pot mișca!
Și, apoi, în timpul nopții te trezești fără să mai poți adormi.
Îți sună cunoscut? Ai trecut și tu prin asemenea momente sau treci chiar acum?
E foarte ușor să ajungi într-o astfel de stare. Ea se numește DEPRESIE sau e pe cale de a se transforma din anxietate în depresie.
Treptat se pierde interesul față de partener, de copii, persoana afectată nu poate rezona afectiv și se remarcă o scadere a capacității de concentrare a atenției.
În cazul elevilor pot apărea perioade în care scad notele și nu se pot concentra la teme sau la clasă.
La persoanele în vârstă poate apărea un episod depresiv major, cu dificultăți amnezice ceea ce face posibilă stabilirea diagnosticului eronat de demență, tulburare ar trebui remisă după tratamentul antidepresiv.
Și mai este așa-zisa depresie BabyBlues (o formă de depresie postpartum de intensitate mai redusă)
Conform unor psihologi din Statele Unite, termenul de depresie este inadecvat folosit deoarece acesta se referă la o singură boală, în timp ce depresia întrunește o serie de manifestari. Practic, ar fi mai potrivit să le spunem tulburări depresive. Chiar și așa, e destul de grav.
Cu metode medicale și terapeutice, depresia se poate trata!
Dr. Jonty Heaversedge, în cartea THE MINDFUL MANIFESTO, ne îndrumă să ne conștientizăm emoțiile, să nu fugim de ele, dar și să nu ne identificăm cu sentimentele specifice acelor emoții.
Părerea mea este că o abordare holistică, puțin mai altfel, din punct de vedere terapeutic, ar fi mai aproape de sufletul omului.
Când simți panica sau tristețea care te apasă, observă-te, analizează-te exact cum ești și ce simți în astfel de momente, care sunt cele mai puternice emoții pe care le trăiești și concentrează-te pe respirație.
Închide ochii, dacă îți este mai ușor și conștientizează inspirația și expirația, timp de minimum 20 de secunde.
O altă formă de ajutor este producerea de endorfine! Este binecunoscut faptul că cel mai bun antidepresiv este starea de fericire care e strâns legată de hormonul cerebral numit endorfină!
Endorfinele sunt produse pe cale naturală când facem exerciții fizice, când ni se face masaj sau tratament cu acupunctură sau când alegem meditațiile în aer liber și plimbările prin natură, când primim afecțiune sau chiar iubire.
La fel de benefice sunt și terapia prin râs sau muzicoterapia. (Daniela Folodi, specialist osteopat, Cluj Napoca)
Depresia ușoară poate fi tratată cu succes prin intermediul sportului.
Mișcarea ar trebui integrată în orice proces terapeutic. Efortul fizic susținut la mare intensitate activează și anumite mecanisme naturale de protecție psihică.
Exercițiile fizice efectuate sistematic influențează raportul serotonină-dopamină și nivelul de endorfine din organism, îmbunătățesc calitatea somnului care este și principalul mijloc de regenerare psihică.
Reechilibrarea organismului se poate obține și cu diverse tehnici de meditație și relaxare însotite de respirații.
O dietă alimentară este, de asemenea, importantă pentru echilibrul psihic. Trebuie să fie bazată pe fructe, sucuri naturale, apiterapie (lăptișor de matcă, polen crud). (Daniela Folodi, specialist osteopat, Cluj Napoca)
DR.Patrick Miller în Cartea Credinței Practice ne sfătuiește să ne întoarcem la natură:
Activați-vă corpul prin joacă! Înlocuiți sentimentul de vină sau alte sentimente negative, cu cele de smerenie și încredere! Cereți ajutorul divinității pentru că rugăciunea rostită cu credință are efect vindecător! Dăruind iubire…primim iubire!