Other web storiesCreasta Cocoșului Trail Race, frumusețea naturii la înălțime, în alergare

Creasta Cocoșului Trail Race, frumusețea naturii la înălțime, în alergare

Trail Running-ul ca sport independent a început să se cristalizeze în anii 80, deși primele reprezentari ale alergatului datează înca din Antichitate, ilustrate pe vasele grecești. 
Este unul dintre cele mai solicitante sporturi, iar ceea ce-l diferențiază este recompensa vizuală imediată, peisajul funcționând ca un stimulent mental. Totodată, muntele este cel mai bun loc pentru sport, o sursă de sănătate și energie la îndemâna tuturor, soluția ideală pentru a ne menține în formă.

Trail Running-ul este alergare în natură, pe poteci, pe dealuri sau prin pădure. Acest sport înseamnă un efort intens, având în vedere că traseul conține diferențe de nivel considerabile.

“Când mai ai câțiva pași până în vârf, peisajul se deschide în fața ta ca la cinematograf, aerul se primenește, pădurea este la picioarele tale, pe poteca îngustă fiecare pas curge firesc, aproape fără efort.” (Adrian Vălean, ghid montan și organizator CCTR)

 

Dacă în 2006 exista o singură competiție de alergare montană în România, maratonul Piatra Craiului, unde se aliniau la start aproximativ 40 de sportivi, în doar 10 ani acest sport a cunoscut o dinamică extraordinară! Acum, în timpul sezonului de vară, în fiecare weekend sunt organizate cel puțin 4 sau 5 evenimente care au la start câteva sute de participanți. Bineînțeles, există și câteva concursuri care numără peste 1000 de participanți, majoritatea acestora fiind organizate în Bucegi, Piatra Craiului, Făgăraș, Retezat, Apuseni, Călimani sau Ceahlău.

Primul concurs din zona munților Maramureșului va avea loc în 17 septembrie. Traseul cursei Creasta Cocoșului este unul excelent pentru trail running, având caracteristicile ideale pentru un eveniment de alergare montană. Startul e din satul Breb, urcă spre Creasta Cocoșului, traversează pe vf Gutai și coboară înapoi în Breb, aproximativ 21.5 km și 1000m D+. Ruta este moderată ca și dificultate, urmărește drumuri de pământ și poteci turistice, iar în zona Crestei Cocoșului are un caracter montan.

Tot mai multă lume înțelege importanța pe care sportul o are și dorește să evadeze într-o oază de aer curat pentru relaxare sau antrenament. Alergarea montană este probabil forma cea mai puțin invaziva de a fi în natură, este un mod sustenabil de a ne bucura de munte, iar acesta este unul din motivele principale pentru care promovăm aceste sporturi. (organizatorii)

De ce tocmai aici? Pentru că o asemenea zonă merită promovată în rândul întregii comunități a sportului de munte.

Rezervația Creasta Cocoșului este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, este declarată arie protejată de interes național de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și este cadrul perfect pentru toți cei care știu să aprecieze frumusețea și linștea naturii. Totodată „Maramureșul îl percepi cu toate simțurile”! Este una din cele mai frumoase regiuni din România. E spațiul în care tradițiile și cultura locului ți se arată la tot pasul prin evenimente, muzică, arhitectură, vestimentație, mâncare și obiceiuri.

Urcarea spre Creasta Cocoșului se va face pornind din Breb, un sat de o frumusețe rară, așezat departe de agitația marilor orașe. Brebenii sunt niște oameni aparte, gospodari iscusiți, care au păstrat vie amintirea satului de altădată. Te întâmpină cu inima deschisă și te poftesc să iei parte la îndeletnicirile din ogradă, apoi te invită să deguști din mâncărurile și licorile tradiționale, toate preparate local.

Chiar dacă discutăm de prima ediție a acestei competiții, organizatorii  au făcut tot posibilul pentru a o face atractivă în rândul sportivilor.

Cei mai buni sportivi vor beneficia de un fond de premiere de 9000 lei. În plus, avem și premii în echipament de la Maramontsport și Montura. (organizatorii)

Dacă sunteți tentați, mai aveți timp să vă antrenați pentru a prinde un loc bun. Înscrierile au început și sunt deschise tuturor.

Organizatorul principal, Vertical Sport, este un club sportiv orientat spre sporturi montane: alergare montană, ski alpinism, alpinism și escaladă, implicat în organizarea unor competiții cunoscute din România și foarte activ în practicarea și promovarea sporturilor montane, susținerea sportivilor care doresc să facă performanță, dar și în protejarea mediului înconjurător.

Mai multe informații despre Creasta Cocoșului Trail Race găsiți pe site-ul competiției.

Mai Multe

More article