Evenimente”CITY BEAT / CARMEN” un spectacol de balet rebel, la granița dintre modern...

”CITY BEAT / CARMEN” un spectacol de balet rebel, la granița dintre modern și clasic

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca  are  plăcerea de a vă invita miercuri, 13 februarie 2019,  ora 18:30, la spectacolul coregrafic: ”CITY BEAT / CARMEN”.

Aflat sub semnătura Maestrului coregraf Pavel Rotaru, spectacolul este unul inovator și original, reunind titlul modernului ”City Beat” pe muzica formației The Art of Noise, a cărui premieră internațională a cucerit Statele Unite ale Americii, și pe cel al baletului clasic ”Carmen” – muzica: Georges Bizet și Rodion Șcedrin, ale cărui culoare și vibrație au traversat spațiu și timp.

În prima parte, ritmul și dinamismul vieții urbane sunt laitmotivele spectacolului muzical-coregrafic într-un act, ”City Beat”. Prezentat în premieră absolută în Atlanta, SUA, în anul 1994, baletul interpretat de Compania International Ballet Rotaru a avut un succes rezonant, reafirmat cu fiecare nouă reprezentație. Lucrarea s-a născut sub inspirația muzicii synth-pop a formației The Art of Noise și descrie atât tumultul vieții cotidiene cu provocările ei, cât și viața de noapte – dintr-o penumbră a străzilor periculoase, a cluburilor, a grupurilor de motocicliști și a grupărilor rivale în afirmarea supremației, a tinerilor rebeli și îndrăgostiți, a realismului practicii prostituției și a traumei drogurilor. Ritmurile americane sunt numitorul comun al tuturor acestor scene citadine dinamice.

Carmen este cea care ne taie răsuflarea în a doua parte a spectacolului, prin baletul într-un act, pe scenariu semnat de același Maestru coregraf Pavel Rotaru, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée.  Similar altor montări coregrafice cu același titlu, construite de mari nume ale dansului internațional, precum Marius Petipa, Ruth Page, Roland Petit, Alberto Alonso ș.a., baletul ”Carmen” s-a  remarcat la rândul său în repertoriulCompaniei International Ballet Rotaru.  Spectacolul a fost interpretat de nenumărate ori de însuși Pavel Rotaru alături de recunoscuta balerină Irena Pasarić, ani mai târziu fiind prezentat cu succes de compania acestuia în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, din anul 1990.

Baletul ”Carmen” pătrunde în drama pasională trăită de cele trei personaje – gitana Carmen, soldatul Don José și toreadorul Escamillo. În jurul acestui triunghi amoros se amplifică tensiunea care se va dovedi, în final, fatală seducătoarei țigănci. Din punct de vedere stilistic, coregrafia este una neo-clasică, cu accente clasice și moderne, puternic personalizată de coregraf, centrată în permanență pe redarea fidelă și însuflețită a poveștii.

Vă așteptăm, așadar, la un spectacol coregrafic nonconformist și incitant, cu esențe puternice pe care vă invităm să le descoperiți personal cu ocazia reprezentației de Miercuri, 13 februarie 2019.

Biletele spectacolelor sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală și online: https://www.bilete.ro/city-beat-carmen/

Dacă îți dorești o invitație dublă la spectacolul de balet de miercuri, 13 februarie, de la ora 18,30 participă la concursul nostru. 

Condiţii de participare:

  1. Like paginii noastre de Facebook 
  2. Like&Share la postarea acestui concurs din pagina noastră de Facebook
  3. Tăguieşte, într-un comentariu, un prieten cu care doreşti să mergi la spectacol.

Concursul se încheie marți, 12 februarie, la ora 18,00.

SUCCES!

Mai Multe

More article