Povestea celui mai vechi costum popular din Dezmir

De curând am vizitat un loc în care timpul s-a oprit….acolo unde tradițiile sunt aceleși, vechi de sute de ani. Locul în care rânduiala şi obiectele lăsate din tată-n-fiu se păstrează cu sfințenie, ca o operă de artă. Fiecare lucru este aşezat la locul lui şi-şi primeşte respectul cuvenit.

Este vorba despre sediul unei asociaţii create pentru păstrarea tradiţiilor, la Dezmir (ASDR), unde am cunoscut-o pe doamna Virginia Damian. Despre locul în sine vă voi spune altă dată. Acum vă povestesc despre o colecţie mai specială a doamnei.

dezmir_asdr_razboi

Virginia Damian a învățat că tradiția se poate iubi doar păstrând-o. Aşa a început să colecționeze costume populare vechi, pe care le ține într-un dulap magic. Când acele uși se deschid, ai parte de o călătorie în timp, una în care pasiunea pentru frumos și eleganță a românilor poate fi admirată molcom, în stil ardelenesc.

port_popular_ardeleneasc

 

 

 

Toate piesele costumului sunt moștenire, iar vedeta ținutei este o ie care a împlinite de ceva vreme, o sută de ani.

Ia cea albă, cusută fin cu mărgele colorate a primit-o cadou din partea soacrei. Nu arăta deloc bine. Avea urme de mucegai şi îşi pierduse frumuseţea.

A început să o spele cu săpun de casă timp de o săptămână….nu avea mari speranțe, dar minunea s-a întâmplat. După multă trudă a reușit să o aducă la starea ei inițială, de un alb imaculat, tipic bumbacului pur.

E mândră de ea şi o poartă la cele mai speciale evenimente.

Urmează fusta…primită de la mama. Fusta are peste 60 de ani, o cusătură fină și un material foarte bun, rar pe atunci. Virginia Damian a păstrat-o cu mult drag şi o asortează cu gust. Peste fustă se pune șorțul. Da, în popor şorţul făcea parte din frumosul costum tradiţional. Şorţul Virginiei este primit de la o cumnată de-a mamei. Este plisat şi are, şi acum, o ținută impecabilă.

fusta_din_costum_popular

 

 

 

Așa cum o cere tradiția, partea de sus a costumului este completată de o vestă numită laibăr.

Creat dintr-o catifea strălucitoare, cu mărgele atent cusute și cu o influență maghiară vizibilă în ceea ce privește cusătura, acesta parcă impune mândrie şi personalitate.

Și, cum femeile nu umblau niciodată cu capul dezvelit, ultima piesă despre care vreau să vă vorbesc este baticul sau năframa.

Năframa Virginiei Damian este tot din catifea, un material greu de procurat pe vremurile când a fost cusută. Are o broderie aparte, cu flori bine conturate și colorate.

Poveștile continuă pentru fiecare dintre comorile doamnei Virginia, dar acesta este cel mai vechi şi mai drag port al dânsei. A ştiut să adune şi să păstreze piese de valoare. Mi-a spus şi mie câteva din secretele ei. Dacă sunteţi interesaţi, daţi o fugă la Dezmir. Sediul ASDR Dezmir este la şcoala. De acolo sigur aflaţi mai multe despre unde găsiţi cele mai harnice femei din sat, printre care, evident, se numără şi Virginia Damian.

 

Emanuela Luca