Electric Stories – din spatele scenei

Fiecare poveste are o parte bună şi una mai puţin bună: Radu a cerut-o pe prietena lui în căsătorie în faţa tuturor.. în timp ce în partea cealaltă a festivalului Zedd îşi primea papucii.

 

Zedd nu a plecat de la Electric Castle în legendarele cizme de festival, ci într-o pereche de sneakers personalizați de un artist român, Alexandru Graure, care transformă articolele de serie de pe rafturile magazinelor în creații personalizate, considerând că și această parte a unei ținute poate fi un mod de exprimare a personalității și gusturilor individuale. ZEDD, încântat de cadou, a plecat de la Electric Castle purtând noii săi sneakers despre care poate spune, cu adevărat, că sunt unici!

Show-ul lui Zedd a fost legendar, cuprinzând piese ale lui Michael Jackson şi Queen.

Cei de la MODERAT și-au îndeplinit promisiunea de a crea un întreg spectacol pe scena principală a festivalului. Momentul a fost și ultima șansă de a-i vedea pe MODERAT în această formulă, fiindcă din toamnă artiștii care formează această colaborare, respectiv Modeselektor și Apparat, își vor continua activitatea pe cont propriu.

Sebastian Szary de la Modeselektor este legat de România dintr-o perspectivă personală: mama lui este bucureşteancă, iar el şi-a petrecut mare parte din vacanţe la bunici „Faptul că mă întorc în România și în mod special la Electric Castle este o confirmare a legăturii puternice cu această țară”. Tricoul lui preferat românesc este cel de la echipa naţională de fotbal şi i-ar fi plăcut să îl poarte pe scenă, dar fiind în turneu… e mai dificil cu hainele curate.

Alt-J au avut pentru fani un mesaj legat de libertate – mai precis, de acea formă de libertate adusă de educație și deschiderea spre nou:

„Muzica noastră s-a născut pe vremea când eram studenți la Cambridge; atunci, la facultate, am plecat din orașele noastre, de lângă familiile noastre, pentru a descoperi noi idei și noi oameni”.

Unul din headlinerii ultimei zile, Anders TrentemØller, spunea că la Electric Castle aduce cea mai bună versiune a show-ului trupei:

„Muzica sinceră e vie, evoluează, crește, se schimbă de la concert la concert. Anul acesta, am avut… nici nu mai știu, 50, 60 de show-uri, a fost un an foarte plin, iar în tot acest timp melodiile au crescut, au evoluat până să ajungem aici, la castel”.

Cariera lui TrentemØller a început pe când avea 2-3 ani: oalele și paharele din casă i-au servit de instrumente muzicale, la 11 ani scria musical-uri pentru trupa de teatru a școlii, iar această evoluție naturală a dus la succesul internațional și la prezența la Electric Castle pe baza unui principiu simplu, pe care îl recomandă și artiștilor care încearcă astăzi să se afirme:

„E plin de binevoitori care îți vor da sfaturi și îți vor spune ce-i la modă, dar trebuie să creezi pentru tine, să crezi în ceea ce cânți, să simți. Prima regulă: să crezi în instinctul tău și să faci muzică fiindcă nu te poți opri din făcut muzică.”

Deadmau5 este unul din cei mai mari producători ai genului progressive house și vine la Electric Castle într-un moment perfect, la puțin timp după lansarea a două noi albume.

Ajuns la Cluj cu o zi înaintea show-ului de la castel, deadmau5 a demonstrat că gloria pe care a cunoscut-o la nivel internațional nu îl împiedică să rămână cu picioarele pe pământ: el și-a petrecut ziua de sâmbătă vizitând obiective turistice din oraș, mergând la cumpărături și făcând grătare, iar în ultima zi la castel a fost în formă maximă, făcând fericit publicul electric!

 

foto: Electric Castle