Poveşti de călătorieZlatne Uste - Buze de Aur, festivalul balcanic din Brooklyn

Zlatne Uste – Buze de Aur, festivalul balcanic din Brooklyn

O dată pe an, în Brooklyn, într-o clădire victoriană ridicată la sfârșitul secolului al 19-lea și decorată în stil renascentist francez, are loc o petrecere lăutareasco-balcanică de trei zile, ca în povești, Festivalul Zlatne Uste, adică buze de aur. Grand Prospect Hall a fost de la început un local la petrecerilor extravagante, iar festivalul acesta se potrivește numai bine.

Mai bine de 50 de grupuri de lăutari, vocaliști, orchestre și fanfare zguduie – la propriu și la figurat – clădirea de patru etaje. Cântece din Macedonia, Grecia, Bulgaria, Slovacia, Rusia, România, Ungaria, Georgia, Turcia, Armenia, Siria, Ucraina, precum și muzică yddish, gipsy pop-folk, klezmer. La amalgamul cultural se adaugă și variațiuni pe teme moderne cum ar fi muzică psihedelică, folk sau electronică din Balcani.

În acordurile trompetelor și ale viorilor, sala principală a clădirii, cam cât Teatrul Național din Cluj, se umple ochi de oameni și muzicanți, care se împletesc într-o țesătură umană mulicoloră și veselă, sar și se învârtesc în hore și sârbe de fac să se clatine candelabrele și să tremure balcoanele.

La etaje, în săli mai mici, alte spectacole muzicale se lasă cu dans și veselie, doar la un nivel mai restrâns. Se servește și mâncare și băutură, însă cea mai căutată este apa, toți oaspeții transpirați și deshidratați căutând să își ia puteri să reziste celor 7-8 ore de chef.

Numeroasele încăperi, ținutele extravagante hipioto-etnice ale publicului, muzica aproape hipnotică care inundă tot spațiul, tarabele cu obiecte est-europene și orientale dau locului o atmosferă ruptă parcă dintr-un alt univers, al dervișilor, al ielelor, al bazarelor și al băcăniilor din alte vremuri.

Mai Multe

More article