Ziua Aviației Române este şi ziua Aviației Militare Române, dar şi ziua Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.
Anul 1910 marca apariţia primului avion construit în România, în Arsenalul Armatei de către inginerul Aurel Vlaicu. Astăzi, în 2022, în România sărbătorim 112 ani de istorie, de glorie, de lupte, de reușite, de eșecuri, dar şi de tradiție.
112 ANI de Aviație în România
20 iulie este şi o zi de mare sărbătoare creștină, Ziua Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, cel care este protectorul aviatorilor din România.
Aviatorii, urmașii lui Icar și Dedal, urmașii lui Vlaicu, Coandă, Șerbănescu, Cantacuzino, Dobran, Dârjan, Davidovici, ai celor mulți, știuți și mai ales ai celor mulți NEȘTIUȚI, uitați sau aruncați în uitare.
Aviatorii sunt acei oameni mândri de uniforma lor albastră, de vulturii argintii de pe umerii și piepturile lor, mândri de înaintașii lor.
Aviatorii, cei puțini aleși, ei, elita, gata oricând să-și deschidă aripile și să zboare spre cerul albastru al României. Gata oricând să-și frângă aripile pentru acel cer albastru al României.
Pentru aviatori gradele militare nu înseamnă doar ierarhie, regulamente militare și ordine, ci mai ales, respect, camaraderie, încredere, dragoste pentru zbor și păsările de dural.
Este ziua lor, piloți, personal tehnic sau nu, este ziua păsărilor pe care le strunesc pentru ca România să poată fi încă acolo pe harta Aviației Mondiale, în ciuda celor care au lovit în ea sistematic, în dotarea ei, în oamenii ei, în prestigiul ei.
Dacă România mai are un loc pe harta Aviației Mondiale este datorită personalului din aviație, este datorită dragostei lor nemărginite pentru zbor și aparatul de zbor, fie el avion sau elicopter.
Aviatorii – admirați și invidiați deopotrivă
Aviatorii, cei care au fost, sunt și vor fi mereu elita, cei care au reuşit ceea ce alții doar visează … ZBORUL. LA MULŢI ANI!
Sursă foto: hotnews.ro
- Poveste de când armata „era armată” - 10 apr. 2024
- Șeful a decis: fără uniformă - 19 ian. 2024
- Incidente și accidente rutiere - 23 aug. 2023