Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiViitorul, prin geniile roboticii clujene

Viitorul, prin geniile roboticii clujene

Mașini electrice, aplicații ce permit deplasarea facilă în punctele cheie ale orașului, aparatura medicală ce ușurează intervenții care salvează vieți, sunt parte din realizările minților de vizionari ce au avut cutezanța să creioneze bucăți dintr-un viitor dorit.

Proiecte ce abundă în pathos și energie creativă sunt dovada că trăim un prezent ce îmbină armonios tehnologia cu creativitatea, aducând împreună persoane cu valori, personalitate și educație diferite, dar, care reușesc să își contopească ideile prin comunicarea asertivă, claritatea scopului și colaborarea eficientă, înspre realizarea țelului comun.

16 este numărul ce alcătuiește echipa de robotică din cadrul Cercului de robotică de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, ce există din 2016, ca rezultat al ideii creării unui after school, numită sugestiv, PrimeTech.

Dorința comună de a se intersecta cu persoane interesate de acest domeniu, precum și intenția de a crea sisteme inedite și roboți, au adus laolalaltă elevi și profesori ce văd în inovație calea către un viitor ce permite ființei umane să reducă din eforturi și timp, pentru a eficientiza valori și calități.

Maya, ne împărtășește cum, după nenumărate ore, idei, schițe, eșuări și reușite, echipa, devenită o micro-familie prin prisma timpului și experiențelor împărtășite, a creat mecanismul Swerve, un sistem nou în România, utilizat pentru mișcarea roboților ce folosește roți care se pot roti individual, fără a permite mișcarea în orice direcție și fără a necesita rotirea întregului robot.

Acest robot este un produs competitiv cu alte invenții ale altor elevi de la diverse licee. First Tech Challenge, este concursul național de profil, care implică o serie de etape și care promovează ingeniozitatea în domeniul roboticii.

Întreaga muncă precum și dorința de a fi câștigători, le-a dezvoltat tinerilor implicați numeroase abilități colaterale celor necesare materializării proiectului, de la prioritizare, arta negocierii, strângerea de fonduri și resurse, organizarea muncii, ajungând astfel să se cunoască mai bine, devenind totodată o comunitate cu un simț puternic de uniune și apartenență.

| „Sunt foarte încrezător că vom ajunge echipa care să își atingă potențialul maxim prin muncă și dedicare, promovând în același timp valorile FIRST. First Tech Challenge, organizată în România prin programul „Nație prin Educație”, cu susținerea celor de la BRD Groupe Societe Generale, este competiția mondială de robotică pentru liceeni, la care suntem privilegiați să participăm. Acesta este, dincolo de un simplu concurs, un fenomen complex, ce are ca scop să poată inspira generații de lideri în știință și tehnologie. Termenul de „gracious professionalism”, este firul roșu reprezentativ acestui concept. Accentul se pune nu doar pe abilitățile tehnice, ci și pe cele non-tehnice. Prin aspecte precum coeziunea echipei, monitorizarea termenelor, evaluarea constantă a progresului muncii fiecărui departament în atingerea obiectivului propus, pot spune că am încercat să creăm, la o scară mai mică, un model sănătos de business.

Indiferent de provocări, da, crezul nostru rămâne acela pe care citatul următor îl concentrează în mod optim: to get something you never had, you have to do something you never did.”‒ lider de echipă și membru, Sergiu Dărjan

Mentorul echipei, domnul Eugen Claudiu Perșa a contribuit la armonizarea echipei, sprijinind-o atât tehnic, cât și emotional. Întrucât activitatea elevilor este una amplă și costisitoare și robotul necesită piese foarte scumpe, echipa speră ca în viitorul apropiat, anumite activități legate de participarea la concursuri sau concursurile demonstrative, să poate fi sponsorizate de autoritățile locale în aceeași manieră în care sunt sponsorizate anumite activități sportive.

Prin experiențele vaste în care echipa s-a aflat, a fost întărită idea importanței învățării continue, de-a lungul vieții, ce crește șansele reușitelor, făcându-o să aprecieze utilitatea cunoștințelor acumulate, indiferent de rezultatul obținut, prin înțelegerea și respectarea unui mediu competițional dominat de valori precum respect și profesionalism.

Ca orice idee și proiect amplu, este nevoie de susținere și încurajare continuă din partea membrilor comunității.

Oricine dorește, poate să își arate aprecierea pentru geniile roboticii clujene aici: www.tpopoviciu.ro/asociatia-de-parinți

Haide, Prime Tech !

Mai Multe

More article