Erau odată doi prieteni extrem de buni, nedespărţiţi chiar, care se ştiau de mici copii. Ȋntr-o zi, aceşti prieteni, aflaţi ȋn vizită la bunicii unuia dintre ei s-au decis să meargă să călărească. Bunicul era vestit pentru herghelia pe care o avea ȋn posesie, iar despre armăsarii lui se auziseră laude ȋn tot satul. Şi cum galopau eroii noştri printre peisaje feerice, un nefast accident are loc, iar unul dintre băieţi cade de pe cal. Impactul cu pământul a fost atât de puternic ȋncât celui căzut i s-a oprit inima preţ de câteva clipe. Celălalt, speriat, dar sigur că nu vrea să ȋşi piardă cel mai bun prieten şi şcolit fiind ȋn acordarea de prim-ajutor, a reacţionat imediat şi s-a pus pe treabă, readucându-l pe cel rănit la viaţă şi menţinându-l conştient până la sosirea specialiştilor.
Şi aşa, uite cum o clipă, un spirit de observaţie bun şi câteva cunoştinţe elementare pot schimba soarta unui om.
Percepem viaţa, de multe ori, ca fiind o joacă şi ne-o petrecem cât mai activ cu putinţă, tocmai ca să simţim că trăim. Ne simţim deseori indestructibili, ca şi cum nimic nu ni s-ar putea ȋntâmpla. Ȋnsă pe cât de frumoasă şi aventuroasă poate fi viaţa, nu trebuie să uităm nici faptul că ea este, totodată şi extrem de fragilă.
Iar lumea ȋn care trăim, cu absolut tot ce o compune, ţine morţiş să ne amintească de acest lucru: accidente, infracţiuni, dezastre naturale, noi tehnologii, neatenţie sau pur şi simplu vestitul ghinion ne poate aduce uneori ȋn faţa prăpastiei, a finalului de care niciunul nu scăpăm.
Acestea sunt momentele ȋn care o clipă poate conta extrem de mult ȋn faţa sorţii. De multe ori, un ajutor corect, la momentul potrivit şi nişte cunoştinţe de bază de prim ajutor poate contribui la salvarea unei vieţi.
De aceea este necesar să cunoaştem, pe cât se poate, regulile de prim-ajutor, măcar pe cele de bază. Este necesar să cunoaştem, totodată, modul ȋn care să ne comportăm ȋn diferite situaţii neprevăzute. Atitudinea poate schimba deznodământul unei poveşti cu final nefericit. Este foarte important să cunoaştem cum să ne comportăm ȋn astfel de situaţii, cum să reacţionăm, cum să acţionăm – adică să cunoaştem regulile şi metodele eficiente de a-i ajuta pe cei aflaţi ȋn nevoie.
La acest lucru s-au gândit şi cei de la filiala din Cluj a Crucii Roşii Române, care au inaugurat ieri, la Valea Ierii, prima bază naţională de pregătire ȋn prim-ajutor şi intervenţii de urgenţă din România.
Baza, care se află ȋn zona Şoimu din Valea Ierii este o investiţie unică ȋn ţară, povestea ei ȋncepând acum câţiva ani. Este concepută ȋn aşa fel ȋncât să poată găzdui ȋn jur de o sută de persoane şi să poată oferi cadrul perfect pentru cursurile de prim-ajutor şi intervenţie ȋn situaţii de urgenţă.
Clădirea mai dispune, pe lângă locuri de cazare, de o sală de mese, două terase, săli de curs, o curte gigant şi… deşi n-am văzut personal ȋncă, dar abia aştept să mă ȋntorc, zone de pregătire special amenajate ȋn natură – vor ca, ȋn cadrul unora dintre cursurile sau taberele pe care le vor organiza acolo să simuleze salvarea sau supravieţuirea pe munte, sau ȋn caz de inundaţie sau din orice alt dezastru care se poate ȋntâmpla.
Aşadar, urmăriţi Crucea Roşie Română şi staţi pe fază pentru momentul ȋn care se vor organiza primele cursuri acolo. Eu vă pot garanta că locul e extrem de ȋngrijit, frumos, iar peisajul ȋţi taie răsuflarea.
Şi ce ȋmi place mie şi mai mult e faptul că nu există deloc semnal la telefon acolo!
- Ce faci când nu ştii ce să faci? - 3 iul. 2020
- Hai să-ncingi o horă cu arta, la Muzeul Satului din Cluj - 19 iun. 2020
- Povestea unei altfel de veri - 22 mai 2020