Poveşti de călătorieVacanță cu soare și fructe de mare în sudul Italiei. Corigliano di...

Vacanță cu soare și fructe de mare în sudul Italiei. Corigliano di Calabro

Îmi face mare plăcere să planific vacanța de vară. Încep prin luna ianuarie-februarie să fiu sigură că prind cele mai bune oferte sau locuri libere în zonele pe care îmi doresc să le vizitez.

Știu că nimic, în viața nu este întâmplător și că fiecare ocazie ce ni se arată este un rezultat al alegerilor noastre. În urmă cu un an de zile, un cuplu de italieni m-a rugat, oferindu-mi toată încrederea, să gândesc pentru ei o vacanță de 7 zile în România, în zona Transilvaniei, în Maramureș cu precădere.

Vă spuneam că îmi aduc multă bucurie planurile de vacanță, iar dacă sunt provocată pentru a crea vacanța de care să se bucure altcineva, plăcere este și mai mare.

Raimondo și Silvia Licastro, o familie de italieni cumsecade, modești și sinceri în bucuria lor, curioși să descopere locuri noi, s-au bucurat de Cluj, Sighișoara și Maramureș, dar și-au dorit foarte mult să ne primească în satul lor, Corigliano Calabro, unul dintre cele mai frumoase locuri din Calabria.

Marea pe de-o parte, pădurea de pini și stâncile pe de alta, ne-au cucerit imediat. Nici nu ne-au deranjat atât de tare pietricelel de le plajă și din apă. Locul de cazare recomandat de prietenii noștri, priveliștea de pe terasa apartamentului, aerul cu sare și aromă de pini, ospitalitatea gazdelor și locurile pe care le-am vizitat ne-au obligat să păstrăm cu grijă amintirile din această vacanță.

Italienilor le place să știe că locul de care ei sunt atașați este unul dintre cele mai frumoase de pe planetă. La Corigliano di Calabro găsești o plajă cu nisip ca în Caraibe, calci pe pământul care acoperă ruinele unuia dintre cele mai vechi orașe grecești, savurezi cele mai gustoase fructe de mare, te închini, dacă ți-e felul, în fața altarului uneia dintre cele mai vechi mănăstiri, ai acces la tratament cu nămol din grota nimfelor și de răsfeți cu înghețată…vestita înghețată italiană de care te poți bucura în toată Italia.

 

Sanctuarul Madona delle Armi este o construcție ridicată în stâncă, între doi versanți, în prima jumătate a secoclului al X-lea pe locul unui sit monahal bizantin, iar la Castelul Ducal, o fortăreață de secol XI care patronează împrejurimile, mai sunt organizate și acum evenimente…nu patronate de duce, ci de departamentul cultural al primăriei.

 

Vă spuneam de surpize. A, sau am uitat? Da, am avut parte de o mozzarella uriașă, făcută din lapte de bivoliță, absolut delicioasă, dar, cum era de așteptat, și de pizza, la metru…să ajungă pentru toți mesenii.

Seara, italienii ies din casă, la fel ca grecii și spaniolii, se adună în piază, servesc cina cu familia și prietenii, se plimbă, dansează și se bucură de viață.

Ce nu am vizitat în Corigliano, pentru că cele 10 zile s-au scurs prea repede și am fost ocupați cu plaja, fructele de mare și shoppingul la mari reduceri, pe final de august, sunt vestitul pin (pino loricato)…foarte vechi, aflați în Parcul Național Pollino. Dar, pentru că Raimondo este un foarte talentat fotograf, cu inițiativă în fondator al unei asociații de fotografie, am găsit în colecția personală și câteva imagini cu pinii, dar și cu bărcile pesacrilor, din a căror captură ne-am înfruptat pe cinste.

Înainte de casă, pentru ca acomodarea să fie mai ușoară, am dormit la Bari și am vizitat împrejurimile orașului. Am închiriat de pe internet un apartament în zona veche, între Castelul Normanno Svevo și Catedrala di San Sabino, relativ aproape de gară. Excursia la Aberobello a durat puțin mai mult de o jumătate de zi, iar în rest ne-am bucurat de cafea, vin bun și o atmosferă de întoarcere în timp, în Piazza degli innamorati (piața îndrăgostiților), la doi pași de locul de cazare.

Doi îndragăstiți, cu noi, patru:). Pentru locuitorii zonei este o curte interioră, nimic mai mult. Dintotdeauna vecinii se întâlnesc, aici, povestesc, petrec serile de vară până după miezul nopții, servesc cina sau frământă aluatul de paste pentru că în casă e prea cald. E atât de plăcut să fii parte dintr-un astfel de decor și totuși să simți o atmosferă intimă, caldă și linitștită așa cu am perceput-o noi. Sau erau prea obosiți?

P.S. Am aflat că dihorii pot fi animale de companie foarte simpatice…asta dacă îți place să pimbi în zgardă mamifere carnivore. 🙂

dihori

 

Mai Multe

More article