Umbla vorba, în urmă cu două ediții de festival, că Untoldul e dorit la București. O altă vorbă șoptită spunea că organizatorii nu se lasă convinși. Apoi, a apărut Neversea, tot cu aceeași organizatori, primul pui al UNTOLD. Prima dovadă că Untoldu’ mai rămâne un timp bun la Cluj.
Filă de poveste: Untold s-a născut la Cluj-Napoca pe un super fond. Cluj-Napoca a fost desemnată Capitala Europeană a Tineretului în 2015 și era primul oraș din România care obținea acest titlu. În acest context, Primăria municipiului Cluj-Napoca și Federația Share Cluj-Napoca, la acea vreme, anunța organizarea în perioada 30 iulie-2 august 2015 unui festivalul de muzică și tineret, UNTOLD.
Line-up-ul ediției 2015 era: Armin van Buuren, Avicii, David Guetta, ATB, Dimitri Vegas & Like Mike și Tom Odell. Dacă ești fan, îți amintești ce ai simțit când ai aflat că în orașul tău vor face spectacol acești artiști.
Recordul de participanți în cea mai aglomerată zi a festivalului, în 2015 a fost de 60.000 de persoane. Cifra a fost un șoc pozitiv de imagine pentru festival, dar și pentru Cluj și locuitorii lui.
Sunt fan UNTOLD și m-am bucurat și anul acesta când mi-am cumpărat, în decembrie, abonamentul pentru ediția din acest an a festivalului. Am achiziționat bilete, din primul lot pus la vânzare. Este un festival de atmosferă, cu vibrații super pozitive, cum îi place lui Armin să spună în fiecare an.
Pentru că din 2015, Armin van Burren a venit la Cluj, la UNTOLD în fiecare an și va veni și la ediția 2018. El este un fenomen, în primul rând pentru ceea ce știe să transmită și pentru spectacolele de câte 5-6 ore, pe main stage care se întind până după răsăritul soarelui.
Pe lângă Armin, an de an au venit la Cluj și au făcut super spectacol și Dimitri Vegas&Like Mike.
Festivalul a evoulat an de an cu aproximativ 20.000 de noi participanți, mă refer la public, bineînțeles :).
În 2016 80.000 de persoane au determinat forțele de ordine să închidă Cluj Arena, locul în care este amenjată scena principală, la concertul lui Armin Van Burren. Țin minte că a fost și o ușoară stare generală de panică atunci, în cea mai tare noapte, când circulau sms-uri care făceau referire la un posibil atac terorist. Nu a fost vorba despre așa ceva niciodată la Untold. În 2017, numărul spectatorilor a crescut din nou ajungând la 100.000 în noaptea cu Armin.
Mulți artiști au fost la Untold și multe dorințe au fost împlinite de organizatori. Spun asta mai ales pentru că, în fiecare an, publicul poate propune artiști care să fie invitați la o următoare ediție.
Tarife: În cei patru ani de tradiție festivalieră la Cluj, a crescut nu doar numărul artiștilor, al scenelor, al participanților, ci și prețul abonamentelor și al biletelor de o zi. Eu am cumpărat abonamentul pentru UNTOLD 2018, în iarnă și am plătit 480 de lei. Acum prețul a depășit pragul de 600.
Impact financiar: Un untoldist, substantiv nou în limba română de când cu UNTOLDU’, cheltuie în medie 50 de euro/zi în perimetrul festivalului. Dacă adaugi o altă medie de 100 de euro care să includă și costurile cu cazarea și transportul cu taxiurile sau alte extra cheltuieli, vă puteți imagina câți bani se împrăștie în afaceri locale: hoteluri, pensiuni, taxiuri, magazine etc.
Universitățile clujene au pus și anul acesta (2018) la bătaie, cu ofertă de preț rezonabilă, locuri în cămine.
Sunt și voci care au multe lucruri negative de spus la adresa Untold. Și e normal ca părerile să fie împărțite, să fie persoane deranjate de zgomotul din timpul concertelor, de aglomerația din oraș sau de închirierea Parcului Central pe durata celor 4 zile de festival. Spre deosebire de Neversea care este la malul mării, UNTOLD se întâmplă la Cluj într-o zonă centrală, înconjurată de locuințe, iar zgomotul răzbate prin trei cartiere.
Turiștii festivalieri: La UNTOLD se vine de peste tot. Anul trecut au fost turiști din China, Mexic și Australia. În 2016 am întâlnit un American, flower power bineînțeles, care a venit la prima ediție de festival și a rămas în Cluj un an de zile, îndrăgostit de oraș. S-a implicat în acțiuni de dezvoltare personală și aproape s-a căsătorit aici.
Vibe-ul UNTOLD: Îmi place la UNTOLD pentru atmosfera de aici. E multă lume, foarte multă, concentrată într-un spațiu destul de mic, oameni de toate felurile și de multe culturi. E drept că la festival sunt prezente multe forțe de ordine din toată Transilvania și nu numai, însă nu sunt incidente, nu vezi bătăi sau certuri. Lumea zâmbește și se bucură într-un fel aparte. Trebuie să vezi și să simți ca să poți înțelege.
Aștept cu nerabdare a 4-a ediție de UNTOLD. De data aceasta, pe lângă Afrojak, un artist drag mie, la Cluj vin pentru prima oară, în perioada 2-5 august, The Chainsmokers. Tot pentru prima oară, Black Eyed Peas vor face show la UNTOLD.
Printre line-up-uri se numără și The Prodigy, Bonobo, Afrojack, Armin van Buuren, Kygo, Tujamo, Solomun, Steve Aoki (pentru a doua oară), Fedde Le Grand (a treia oară), Jason Derulo, Tiesto și Don Diablo. Toate numele pot fi găsite pe site-ul festivalului care, spun organizatorii, anul acesta va avea 10 scene, o nouă temă și se va bucura de investiții mai mari în ceea ce privește luminile, sunetul și toate celelalte aspecte care crează atmosfera de basm.
În fiecare an la UNTOLD a fost vorba despre poveste, mistic, personaje fantastice și legături cu lumea de dincolo de aparențe, lumea pe care o simți dacă ai calitățile necesare sau dacă doar ești dispus să te abandonezi atmosferei.
Premii și recunoașteri: UNTOLD a fost desemnat BEST MAJOR FESTIVAL în cadrul European Festival Awards 2015. O altă recunoaștere a venit din partea celui mai de seamă reprezentant național al industriei de marketing și comunicare, International Advertising Association Romania (IAA) care a oferit festivalului titlul de Brandul Anului 2015.
În 2018, după trei ediții, UNTOLD a primit, din partea Ministerului Turismului, distincția de AMBASADOR AL TURISMULUI ROMÂNESC! Este primul brand românesc care primește această distincție.
- Când iubirea de oameni îţi aduce bucurie - 26 dec. 2024
- TRADIȚII DE IARNĂ 2024 – Târg de Crăciun la Cluj - 6 dec. 2024
- Ateliere pentru învăţarea limbii române cu ajutorul patrimoniului cultural local - 25 sept. 2024