Tradiție și excelență! Este sloganul la care întreaga comunitate UBB se raportează zi de zi, sloganul la înălțimea căruia încearcă se se mențină și pe care își dorește să îl cinstească în mod constant. Și nu, nu este vorba numai despre excelența academică sau despre tradiția generațiilor de studenți pe care Universitatea Babeș-Bolyai i-a format și care au format-o la rândul lor ca instituție de prim rang la nivel național și internațional.
Este vorba despre toate lucrurile asupra cărora Universitatea Babeș-Bolyai își pune, într-o măsură mai mare sau mai mică, amprenta.
Și pentru că Tradiție și excelență! nu este dor un simplu slogan, Universitatea Babeș-Bolyai a intrat, alături de celelalte universități publice din Cluj și de autoritățile locale clujene, într-un parteneriat care are ca obiectiv final renașterea legendei fotbalistice a întregii comunități clujene: revigorarea fenomenului U Cluj și renașterea clubului Universitatea ca emblemă a orașului.
Inițiativa este una de suflet, în care însă UBB investește permanent, punând la dispoziția echipei atât baza de antrenament din Parcul Sportiv Universitar Iuliu Hațieganu, cât și o echipă profesionistă, care s-a alăturat imediat proiectului: antrenori, maseuri, medici, parteneri ai UBB.
FC Universitatea Cluj a pornit, în vara anului 2016, pe un drum ambiţios, spre vârful fotbalului românesc. Ne dorim să ajungem din nou în elită, însă nu oricum: ne-am propus să construim un club de fotbal pe baze sănătoase, cu o activitate transparentă şi, nu în ultimul rând, cu performanţe obţinute pe terenul de joc.
Clubul de fotbal Universitatea Cluj funcţionează acum ca un club sportiv de drept privat, persoană juridică fără scop lucrativ, în baza Legii Asociaţiilor şi Fundaţiilor, preluând modelul unor cluburi europene de succes: FC Barcelona, Real Madrid şi Bayern Munchen.
,,Așa cum este firesc, „U” Cluj îşi propune să domine competiţiile la care ia parte, urcând în fiecare an câte o treaptă, pentru a ajunge din nou acolo unde îi este locul, în primul eșalon al fotbalului românesc, iar dorința noastră este ca acest lucru să se întâmple la aniversarea a 100 de ani de existență a clubului. Punem accent pe fotbalişti crescuţi în propria academie, una dintre cele mai bune din România, tineri cărora le încercăm să le oferim toate condiţiile pentru performanță. În același timp susţinem tradiţia clubului în educaţie și îi încurajăm permanent pe sportivii noştri să îşi finalizeze studiile la universităţile clujene. Aceasta pentru că ne ghidăm, în activitatea noastră, după valorile care s-au transmis din generaţie în generaţie, de la fondarea clubului, în 1919, şi până astăzi, valori enunţate perfect de cuvintele preşedintelui-fondator, Iuliu Haţieganu, în 1932, potrivit cărora „scopul nostru nu este acela de a crea campioni, ci oameni sănătoși. Nu record, ci armonie, nu ură, ci camaraderie; nu victorie personală, ci victoria națiunii; nu specula, ci jertfa”, declară prof. dr. Cosmin Irimieș, directorul general adjunct al Universității Babeș-Bolyai, în același timp vicepreședinte al clubului Universitatea Cluj.
Colegilor noștri li s-au alăturat și nume-simbol ale Universității Cluj, membri ai generației de aur a U Cluj, dar și ai generației de aur a fotbalului românesc, care sprijină activ proiectul de reconstruire clubului. În tot acest timp, în echipă au intrat și foști componenți ai lotului U Cluj din perioada în care echipa se lupta pentru primele poziții ale Ligii 1 și pentru Cupa României.
Acum, echipa a luat-o din nou de la zero, din Liga a 4-a (județeană), de unde a promovat în acest an detașat în divizia a 3-a, ceea ce ne face să sperăm în mod extrem de obiectiv că aniversarea unui secol de la înființarea clubului (1919) va fi sărbătorită, peste 2 ani, în Liga 1.
Reluarea drumului spre Liga 1 a venit însoțită de un proiect nou, complex, axat pe performanța sportivă, prin constituirea și susținerea puternică a Centrului de Copii si Juniori U Cluj, folosirea unor baze moderne și performante pentru antrenament, dar și pe suporteri și comunitate.
Într-un timp foarte scurt, inițiatorii proiectului au reuşit să readucă speranţa în marea familie a „Şepcilor roşii”, cei mai înfocați și fideli suporteri din România. U Cluj și-a întors faţa spre comunitate, oferindu-le suporterilor oportunitatea de a deveni parte clubului. Iar ei au răspuns. Peste 1.000 de persoane, din Cluj, dar şi din alte oraşe, chiar şi din străinătate, sunt deja membri, suporteri cotizanți ai FC Universitatea Cluj.
,,Prin proiectul „socios”, lansat pe modelul FC Barcelona, U Cluj a devenit clubul cu cel mai mare număr de membri din România, o comunitate a suporterilor în continuă creştere şi cu un grad ridicat de fidelitate faţă de brandul FC Universitatea Cluj. Acești suporteri sunt conștienți de faptul că doar împreună suntem puternici. Și împreună suntem U”, mai spune vicepreședintele U Cluj, prof. univ. dr. Cosmin Irimieș, directorul adjunct al UBB.
Extrem de ambițios, proiectul în care UBB s-a implicat, a dat deja primele roade și la nivelul clasamentului fotbalistic românesc: în mai puțin de un an, echipa a promovat în Liga a 3-a, a câștigat faza județeană a Cupei României (singura la care avea acces) și își continuă drumul spre renașterea legendei în prima ligă a fotbalului românesc.