Dacă stau bine şi mă gândesc, îmi pare rău că nu am scris această poveste mai repede, când îmi era încă proaspătă în minte prima reacţie care a declanşat detaşarea. Dar, tocmai pentru că a fost una dintre cele mai interesante experienţe din 2019, sunt şanse mari să îmi aduc aminte, cât mai exact.
-Bulevardul 21 Decembrie, numărul 18A, îmi spunea la telefon sărbătorita.
-Bun, numărul acesta nu există, dar te aştept vizavi de Sora, i-am răspuns. În memoria noastră, a clujenilor, la fel ca în mai toate locurile, majoritatea reperelor sunt marcate de anumite denumiri de foste sau încă actuale magazine.
După ce ne-am adunat în faţa intrării în curtea cu numărul 18, am decis să căutăm, dincolo de poartă, spaţiul notat cu A.
Era ziua Rodicăi şi, pentru că împlinise o vârstă cu un zero în coadă, vroia să fie un altfel de petrecere, ceva memorabil, o altă amintire frumoasă.
A ales o lecţie demo de dans african. Uau, aţi spune. Exact aşa am spus şi noi, un grup de cinci fete trecute bine de 40, cu chef de ceva nou şi provocator.
Diana, instructoarea de dans african, era pregătită de ultimul curs din 2019. Ştia de planurile Rodicăi şi a vrut să ne surprindă cu o lecţie complexă de mişcări, aproape două ore şi jumătate. Planul a fost unul foarte bun. S-au mai adunat şi alte fete, s-a pornit muzica, mai mult ritmuri de percuţie, şi a început.
E destul de dificil să te mişti fără inhibiţii, fără să gândeşti o execuţie perfectă a mişcărilor, fără tine, cum s-ar zice, dar, până la final, ne-a ieşit.
În dansul african este vorba mai mult despre mişcări ale naturii, mişcări ce imită activităţi zilnice, cum ar fi adunarea recoltei, hrănitul animalelor, legănatul copilului. Cu practică, ajung să fie mişcări executate instinctiv.
Ei îi stătea tare bine în timp ce dansa. Noi, păream cu niscaiva probleme…la căpăţână. Acum că mă uit la poze aşa arată, însă atunci, mă simţeam liberă, uşoară, armonioasă, cu toate că oglinda de pe tot peretele din faţa noastră arăta altceva. Poate de aceea, la un moment dat, Diana ne-a întors cu spatele la oglindă, cred că şi-a dat şi ea seama ce poate risca dacă ne mai uităm mult.
Experienţa a fost una unică. Am mai pus ceva pe lista lucrurilor întâmplate pentru prima oară. Fizic, a fost solicitant pentru întregul corp, iar mişcările acelea mi-au provocat o uşoară febră musculară.
Diana a învăţat mişcările mergând la cursuri cu dansatori şi cântăreţi stradali din Senegal şi Togo. De-a lungul anilor, în jurul muzicii şi dansului african, la Cluj, s-a creat şi o comunitate restrânsă.
Pe la jumătatea cursului de dans, s-a deschis uşa şi toată dezinhibiţia noastră s-a blocat, instant. Pe uşă a intrat Bogdan, moment care pe Diana a bucurat-o.
-El este colegul meu, de la percuţie şi a venit să vă facă o surpriză-cadou de final de an. Era începutul lui decembrie. Bogdan a început să caute prin dulapuri o tobă adevărată între zecile de instrumente dosite în spaţiile mici de depozitare. A găsit-o şi a început să acompanieze un battle de dans african.
Mi-am dat seama foarte curând că lui Bogdan nu-i păsa deloc de cât suntem noi de „luate”. Ne-am aşezat în cerc şi, una câte una, am dansat, spune Diana. Eu, mai degrabă cred că a fost vorba de un fel de bălăngăneală cu ritm haotic. Ne încurajam reciproc şi ne lăsam într-un fel de transă.
Nu era vorba de gălăgie sau, cel puţin, din interior nu se percepea ca fiind aşa. Căpriţa, căţeaua ce se adăpostea de frig, în sala de dans african, nu părea deloc deranjată nici de muzica şi nici de „talentul” nostru.
A fost o eliberare, o destresare, o senzaţie de bine amestecată cu un fel de adrenalină declanşată de anormalul situaţiei sau a mişcărilor, dar, ne-a făcut bine. La final, vorbind şi cu fetele care vin regulat la acest curs, am aflat că ele aşa se eliberează de stresul de la serviciu. Una este psihiatru, iar alta avocat. Nu am povestit cu toate, eram prea zen să respect reguli de politeţe.
Dacă ai încerca şi tu o astfel de experienţă, pe Diana o găseşti pe Facebook , iar petrecerile la care poţi avea ocazia să dansezi total antitalent se organizează, destul de des, la Cotton Club Cluj.
- Cursuri de specializare în digitizare şi comunicarea prin joc şi storytelling, Erasmus+ - 2 sept. 2024
- Baloane cu aer şi sunet de tobe la apus, pe uliţe, la Jazz in the Park - 2 sept. 2024
- Cu „picimea” la Untold - 10 aug. 2024