Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariUn alt fel de primăvară, aceeași magie

Un alt fel de primăvară, aceeași magie

E prima zi de primăvară. Ziua în care celebrăm natura, spiritul și viața în sine. Omul, la fel ca tot ceea ce îl înconjoară își ia de azi o nouă formă. O dată cu florile, pomii și păsările, omul își schimbă energia, deprinde un aer mult mai optimist și parcă pornește la drum cu mult mai multă energie.

Conform tradiției, prima zi a primăverii este marcată prin mărțișoare oferite în dar, ghiocei, lalele și zambile, iar în Cluj-Napoca, meșterii populari nu s-au dezis de acest frumos obicei, ba din contră, au înzestrat centrul orașului nostru cum nu se poate mai frumos, printr-un târg prezentat sub deviza ,,Cluju-i veșnic zâmbitor de DRAGOBETE și MĂRȚIȘOR”.

Anul acesta, Asociația Meșterilor Populari Clujeni invită publicul să celebreze viața, iubirea și renașterea naturii prin cadouri inedite, făcute cu drag în inima Ardealului.

,,Dragobetele și Mărțișorul sunt tradițiile noastre și ne-au însoțit prin veacuri. Meșterii populari clujeni sunt cei care duc tradițiile mai departe, sunt puntea de legătură dintre trecut și prezent. Sunt cei care cu dragoste, cu pasiune și migală, prin dăruire și cu răbdare, vă aduc și vă oferă obiecte confecționate manual, tradițional, obiecte pe care să le oferiți celor dragi.

Haideți să zâmbim împreună, haideți să ne bucurăm împreună, haideți să iubim împreună tradițiile și obiceiurile noastre. Și când este mai potrivit să fim împreună dacă nu PRIMĂVARA de DRAGOBETE și MĂRȚIȘOR?” a fost mesajul prin care organizatorii au anunțat târgul din acest an.

O astfel de invitație nu poate fi refuzată sub nicio formă, astfel că, zilele trecute am luat la pas târgul Meșterilor Populari Clujeni. Am fost mai mult decât încântată să găsesc în centrul orașului nostru un adevărat carusel al bucuriei, al râsetelor și al mărțișoarelor pregătite cu iscusință pentru a fi purtate la pieptul celor dragi vouă, ca o mărturie a venirii primăverii și a dragostei pe care le-o purtați.

Totuși, în acest an, pe lângă tradiționalele mărțișoare, clujenii sunt așteptați cu suveniruri din ce în ce mai deosebite. Dulciurile de casă nu lipsesc nici în acest an din târgul organizat în centrul orașului nostru, însă ineditul constă în ofertele venite din patea celor care oferă spre vânzare un alt fel de mărțișor.

Încă de la intrarea în târgul amplasat pe strada Eroilor, în zona Monumentului Memorandiștilor, pe lângă zumzăitul vesel al publicului te îmbrățișează un miros proaspăt de lavandă, la fel ca începtul acestui anotimp.

Căsuța celor de la Lavandă de pe Someș se află la doar câțiva pași de intrarea în târg, iar produsele pe care aceștia le-au pregătit pentru dumneavoastră pot reprezenta de departe unele dintre cele mai insprate cadouri pentru a marca venirea primăverii. Aici, publicul va găsi de la mărțișoare inspirate din natură, ulei și apă de lavandă care sunt miraculoase pentru sănătate, până la decorațiuni și lumânări din lavandă, astfel că cei care sunt în căutarea mărțișorului inedit trebuie în mod obligatoriu să se oprească la căsuța Lavandă de pe Someș.

,,Lavandă de pe Someș este o afacere mică, de familie, de producători agricoli, pe care încercăm să o creștem pas cu pas, pentru că totul se face din resurse proprii. Ne dorim să transformăm Lavandă de pe Someș într-o oază de liniște și bucurie, de relaxare, iar ceea ce avem expus la târg reprezintă doar o parte a brandului, cealaltă parte fiind la Bonțida, acolo unde se află cultura și unde am reușit să construim o casă din lemn, pe care ne-am dorit-o tocmai în ideea de a se încadra în peisaj, fiind amplasată în mijlocul culturii de lavandă. După cum am spus, ne dorim să oferim o oază de liniște și relaxare, iar casa ridicată vine în întâmpinarea celor care își doresc să ne viziteze și să se recreeze atunci când lavanda va fi înflorită.

La târg avem uleiul și apa de lavandă care se obțin prin distilarea florii de lavandă. În același timp, cu ajutorul uleiului facem săpunul de lavandă și lumânări, pe care le avem de asemenea la vânzare, sare de baie cu amestec de ulei și floare de lavandă, parfum de cameră și de mașină, sirop de lavandă și în mod evident, decorațiunile diversificate care pornesc de la coșulețele cu florile de lavandă până la reinterpretarea pervazelor caselor de demult sau a fântânilor din curțile bunicilor. Floarea de lavandă este de-a dreptul miraculoasă, având efecte benefice atât pentru ten, cât și pentru arsurile solare, iar din acest an, lavanda a fost introdusă pe lista plantelor medicinale.” Traian Morar, Lavandă de pe Someș.

Mergând mai departe, privirea mi s-a oprit la o altă căsuță care găzduiește produsele brandului clujean Liniște. Aici, cei care sunt în căutarea unui altfel de mărțișor, unul care să se potrivească cu tot ceea ce oamenii își doresc să poarte în suflet și nu doar pe haine la nivelul pieptului, pot alege să achiziționeze lumânări din ceară pură de soia, turnată de mână, cu migaă și în liniște, în Cluj-Napoca. Lumea acestui brand a luat viață în anul 2021, din povestea de dragoste a doi tineri clujeni, care din dragostea care îi leagă oferă acum lumină și miresme locurilor în care liniștea vrea să își facă simțătă prezența.

,,Liniște pentru târgul din acest an înseamnă în primul rând exact ceea ce vrem să transmitem prin nume, liniște, în mod special raportându-ne la această perioadă prin care trecem. Mai apoi, pentru noi înseamnă liniște creativă, pentru că ne putem manifesta liniștea în lumânările noastre. Prin Liniște, eu și iubita mea reușim să ne deconectăm după job-urile de 8 ore și să ne urmăm pasiunile, a ei de a fi un mic inginer chimist și a mea de a mă juca cu partea de design. Ideea îi aparține Carinei, iubitei mele, atunci când făceam invitații de nuntă și am început să folosim ceara pentru sigilii. Pentru acestea și-a făcut singră o lumânare, după care am hotărât să creem lumânări a căror miros să fie diferit față de ce se găsește pe piață. La târg, pe lângă lumânări și lumânări în recipient de porțelan avem și o mică broșă care în această perioadă poate fi folosită ca mărțișor după care poate fi purtată în continuare.” Alexandru.

Dacă ne orientăm spre mărțișoarele tradiționale, în acest an oferta rămâne la fel de variată, publicul având posibilitatea de a achiziționa clasicele modele cu trifoi cu patru foi purtătoare de noroc, ghiocei sau coșari,  însă meșteșugarii clujeni au venit și cu variante inedite.

Un exemplu în acest sens sunt mărțișoarele din porțelan, care alese înțelept, te poartă pe un drum înapoi către tine. Conform spuselor celor de la Mărțișor Meșteșugit, inimile bat mai vesel atunci când omul are în piept un mărțișor.

Expozanții a căror poveste v-am prezentat-o pe scurt aici, dar și mulți alții pot fi găsiți în perioada 23.02 – 10.03 între orele 10:00 – 20:00, pe strada Eroilor și în Piața Avram Iancu în perioada 24.02 – 09.03 între orele 10:00-18:00, Cluj-Napoca.

Indiferent de varianta mărțișorului pe care o preferați, noi vă sfătuim să marcați venirea primăverii oferind mărțișoare celor dragi și vă dorim o primăvară frumoasă tuturor! Nu uitați: frumusețea va sta mereu în ochii celui care privește.

Mai Multe

More article