Mai exact, în această toamnă numărăm modurile în care se pot folosi dovlecii. Pentru început, un mic exercițiu de imaginație: suntem la magazin, iar în fața noastră sunt două sortimente de dovleci. Pe care îl alegem? Răspunsul depinde de ce vrem să facem în continuare.
Îl vom folosi pentru a crea un obiect decorativ sau îl vom folosi în preparatele culinare? În acest caz, aspectul care ne interesează este conținutul de pulpă al dovleacului. Dacă urmează să fie folosit ca bază pentru unele mâncăruri va trebui să alegeți sortimentul de dovleac cu multă pulpă. În schimb, dacă va fi utilizat ca obiect decorativ, această caracteristică nu prea are importanță. Vestea bună este că la magazine sunt de obicei specificate întrebuințările fiecărui soi. Bineînțeles, pentru prăjituri dovleacul plăcintar este cea mai potrivită alegere deoarece, comparat cu ceilalți, are un conținutului în zaharuri un pic mai ridicat.
Iată ce puteți face cu un dovleac:
Piureuri și supe
Cea mai comună metodă pentru a transforma un dovleac într-un preparat culinar este coacerea lui sub formă de felii (după ce au fost îndepărtate semințele) până când pulpa se înmoaie, apoi transformată această pulpă cu ajutorul unui robot de bucătărie într-o pastă. În continuare, acest piure poate fi baza umpluturilor pentru plăcinte, clătite sau chiar supe.
O gustare din semințele prăjite
Chiar dacă sunt destul de puține și nu au aspectul celor din magazin, semințele care au fost îndepărtate din dovleac pot fi curățate de stratul care le acoperă, spălate și apoi coapte. Aveți nevoie doar de o tavă cu hârtie de copt și cuptorul încălzit la 170-180°C. Semințele spălate și uscate se amestecă cu puțin ulei și sare, se așază pe un singur strat și se coc până când devin crocante.
Boluri pentru supe
Dovlecii cu dimensiuni mai mici și cu puțină pulpă pot fi transformați în boluri pentru supă, iar astfel vă veți impresiona familia sau invitații. Dovlecii spălați trebuie decupați la partea superioară, iar apoi se elimină semințele cu stratul care le înconjoară. Cu ajutorul unei pensule se ung înăuntru cu puțin ulei, iar apoi se coc la 180°C, 20-30 minute, până se formează o crustă în interior. După masă, bolurile pot fi compostate.
Ghivece pentru plante
La capitolul obiecte decorative, dovlecii pot fi transformați cu ușurință în ghivece care cu siguranță vor fi remarcate. Mai mult decât atât, după ce le-a trecut timpul, planta poate fi mutată cu tot cu dovleac în pământ, în grădină.
Pe lângă cele menționate mai sus, există mult mai multe variante pentru a transforma dovlecii fie în preparate culinare, fie în obiecte decorative. Toamna este anotimpul lor, iar de aceea, acum trebuie să profităm de aroma și de beneficiile pe care ni le oferă.
- Începe Cluj Symphony Experience! Festivalul se muta la Sala Polivalenta - 2 oct. 2024
- Cum alegem corect pâinea pe care o cumpărăm - 30 sept. 2024
- Culori și arome pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă - 16 sept. 2024
Dovleacul nu lipseste din gradina noastra, este o leguma foarte sanatoasa si gustoasa.