Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiTinerii frumoși ai Clujului - Timea Tőkés - Olimpiada de Limba Română...

Tinerii frumoși ai Clujului – Timea Tőkés – Olimpiada de Limba Română (Minorități)

Ajungem să iubim școala și materiile datorită profesorilor. Ei ne îndrumă pe calea dreaptă de urmat. Tot ei sunt cei care ştiu să trezească interesul unui adolescent, pentru matematici, științe exacte sau pentru importanța scrierii corecte a cuvintelor.

Pe Timea Tokes, pasiunea pentru limba română a unei profesoare, a ajutat-o să se îndrăgostească de această materie și, mai mult decât atât, să exceleze la această materie.

Limba română îmi place datorită profesoarei mele, care mi-a predat cu atât drag, încât nu era cum să nu iubesc româna în timpul orelor ei.

Şi acum vă mai spun ceva. Timea, despre care este acestă poveste, nu locuieşte la Cluj, ci în comuna Viişoara, judeţul Cluj. Este un elev model, cu un program încărcat şi iubeşte cititul.  Acest hobby, care la ea este real, a condus-o, pe un drum destul de greu, înspre Premiul I la Olimpiada de Limbă, Comunicare și Literatură Română/Olimpiada „Universul Cunoașterii prin Lectură” (Minorități).

diploma_olimpiada_lb_romana_minoritati6

M-am pregătit foarte mult pentru această olimpiadă. În ultimele săptămâni dinaintea concursului, doamna profesoară mi-a dat o mulțime de subiecte pe care trebuia să le fac cât mai repede. Din cauza pregătirilor am simțit că am rămas puțin în urmă cu celelalte materii, însă, după olimpiadă, am reușit să reiau și sa le învăț pe toate. În perioada olimpiadei nu am prea avut timp liber fiindcă cel mai important era să ma pregătesc.

Chiar dacă ușurința nu i-a definit traiectoria, deoarece limba nativă a Timeei este maghiara,  împlinirea oferită de victorie a fost inegalabilă.

Eram nespus de fericită, nu am știut ce să spun, mai ales când am văzut că locul doi avea doar cu câteva puncte mai puțin. După aflarea rezultatelor mi-am sunat părinții, profesoara, prietenii. Toți m-au felicitat; era o senzație foarte bună, nu cred că aș avea vreodată un asemenea sentiment ca și atunci.

Cunoaşterea limbii române este importantă pentru Timea care recunoaște că a fost mereu mai bună la română decât la maghiară.

Olimpiada m-a ajutat foarte mult să îmi dezvolt cunoștințele la limba și literatura română. Părerea mea este că nu prea contează dacă am câștigat sau nu această olimpiadă.

Limba română mi-ar fi la fel de dragă chiar dacă nu aș fi câștigat niciun premiu. Româna este a doua limbă pe care am învățat-o. Când eram mică am vorbit atât în limba română, cât și în limba maghiară.

Astfel, pot să spun, cu siguranță, că limba română este importantă pentru mine, aproape la fel de importantă ca limba maghiară.

Însă, limba română nu este singura preocupare a Timeei. Toate celelalte materii sunt importante. Este un elev exemplu pentru şcoala din Viişoara şi, de ce nu, pentru toţi elevii de vârsta ei.

Orele de pregătire intensă, programul riguros și mai ales competițiile îi ocupă o mare parte din timp, iar cel liber, extrem de prețios, preferă să îl împartă cu familia și prietenii.

Cred că programul este foarte încărcat, dar cel mai greu este pentru un elev care doreşte să fie şi olimpic de succes, dar şi un elev model la toate materiile. Trebuie sacrificat mult timp pentru pregătirile la olimpiadă, dar și pentru învățarea lecțiilor în fiecare zi.

Tot acest efort este cu puțintă datorită unui sprijin necondiționat din parte profesoarei de limba română.

Este un om de nădeje în viaţa Timeei mai ales pentru că nu a renunțat nici o clipă în a crede în ea și în potențialul ei.

Persoana care m-a ajutat cel mai mult este profesoara mea. Ea avea mereu încredere în mine. În afară de ea, sora mea m-a ajutat foarte mult, fiindcă am câștigat acest concurs împreună. Părinții și colegii mei de clasă erau de mare ajutor când aveam nevoie de motivație.

Limba româna este o pasiune căreia continuă să-i descopere tainele, însă, în viitor, Timea Tőkés nu se vede la catedra unei școli transmițând și altor copii pasiunea pentru carte.

 

 

Mai Multe

More article