Poveşti din ClujClujul vintageTeatrul Național – „palatul” care a costat peste un milion de coroane

Teatrul Național – „palatul” care a costat peste un milion de coroane

Prima reprezentație din Cluj susținută de o trupă permanentă de teatru este menționată istoric pe data de 17 decembrie 1792, în sala de dans a Palatului Rhédey. Populația orașului era atât de dornică să asiste la spectacole într-o clădire destinată special acestei arte, încât în 1804 s-au demarat lucrările pentru teatrul de pe Ulița Lupilor (Strada Kogălniceanu), a cărui construcție s-a întins pe 17 ani. Ultima premieră care a avut loc pe scena acestui teatru a fost celebra piesă Bánk Bán, pe 17 iunie 1906.

La începutul secolului XX, vechiul teatru de pe Ulița Lupilor (finalizat în anul 1821) era depășit ca dotări, iar uzura destul de avansată periclita desfășurarea în bune condiții a actului artistic. Astfel, s-a considerat extrem de necesară construirea unui nou edificiu, adaptat cerințelor vremii. În 1903, Guvernul de la Budapesta și-a dat acordul pentru construirea teatrului, dar nu a oferit sprijin financiar acestui proiect.

Jenő Janovics, directorul Teatrului Național Maghiar s-a implicat mult în realizarea și înzestrarea edificiului. Firma vieneză Fellner & Helmer (care a proiectat 48 de teatre în zona Europei Centrale în perioada 1873 – 1919) a fost aleasă fără concurs pentru a elabora și proiectul teatrului din Cluj. În anul 1904, arhitectul Ferdinand Fellner a prezentat autorităților proiectul. Construcția teatrului a debutat în același an, iar în 15 august 1906 lucrările au fost finalizate. În data de 8 septembrie 1906, festivitatea oficială de inaugurare a început la ora 11.00 cu inserarea cheii de boltă a clădirii, iar seara, publicul a putut să asiste la prima reprezentație.

În scena noului teatru a fost încorporată la cererea directorului Janovics și o scândură din scena vechiului teatru de pe Ulița Lupilor pentru a asigura simbolic continuitatea tradiției teatrale clujene.

„Palatul”, așa cum era alintat noul teatru a costat în final 1.010.000 de coroane.

Anumite deficiențe constatate destul de repede au dus la o extindere a construcției pe latura sudică. O altă lucrare de extindere a aceleiași zone a avut loc între anii 1950 – 1956. Ambele intervenții au respectat însă stilul original al fațadei sudice.

Fațadele eclectice combină elemente renascentiste, baroc și secession. Cele două turnuri de 9 metri ale clădirii domină fațada principală, fiecare fiind încununat cu statui alegorice: Apollo (zeul artelor) pe turnul estic și Thalia (muza comediei) pe cel vestic.

Atribuit în 1919 Teatrului Național Român, aici a fost înființată în 1920 cea dintâi operă din România, al cărei prim spectacol a fost „Aida” de Giuseppe Verdi. Echipa teatrului Maghiar s-a mutat atunci în teatrul de vară din apropierea Parcului Central.

1 COMENTARIU

  1. Exista surse privind de unde au provenit fondurile
    pt ridicarea teatrului (administrația locală respectiv mediul privat) și procentul celor care au contribuit la cele cca 1.000.000 de coroane? Mulțumesc, Gábor

Comments are closed.

Mai Multe

More article