Poveşti din ClujTeatru-Fest: o poveste pentru tinerii actori

Teatru-Fest: o poveste pentru tinerii actori

Acum zece ani, pe crestele Munţilor Băişorii, s-a născut unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru pentru adolescenţi din România.

Teatru-Fest a adunat de-a lungul timpului nenumăraţi oameni “faini”, mii de zâmbete, sute de amintiri, zeci de prietenii, toţi uniţi de către un singur lucru: dragostea pentru teatru.13490773_577027022476427_8567884183959414450_o

Teatru-Fest s-a născut ȋntr-o perioadă ȋn care un nou festival de profil era o necesitate, o gură de aer proaspăt. Trupele numeroase, care abordau piese de teatru din ce ȋn ce mai interesante, aveau nevoie de un loc unde să se prezinte, să ȋşi arate valoarea, dar şi de un motiv pentru a continua să se dezvolte ca trupă.

Organizat de către Cercul de Creaţie Literară şi Teatru din cadrul Palatului Copiilor Cluj si coordonat de prof. Mădălina Dumitrache, Teatru-Fest a ajuns anul acesta la cea de zecea ediţie, care s-a desfăşurat zilele trecute. Cabana Copiilor din Muntele Băişorii a fost plină de tineri dornici să ȋnveţe, să se distreze şi să ȋşi creeze noi amintiri.

DSC_0279

Ediţia de anul acesta a adunat trupe din Arad, Cluj, Sighişoara, Oradea şi Huşi (jud. Vaslui).

Oficial, toţi au concurat pentru a obţine premiul cel mare… ȋn spatele cortinei ȋnsă, totul este gândit ȋn aşa fel ȋncât tânărul actor să aibă parte de noi experienţe, care să ȋl ajute să crească: atelierele de teatru susţinute de către membrii juriului, concursurile de dans sau carnavalul, prilej de distracţie şi de jonglare cu propriile idei şi nopţi nedormite, petrecute pe terasa “gigantică”, pline de poveşti, râsete şi cântece.

Asta este esenţa Teatru-Fest.P1000924

Festivalul nu este doar o competiţie teatrală, unde trupele vin, ȋşi prezintă momentul artistic şi pleacă, ȋntorcându-se eventual la premiere.

Aici este locul unde toţi participanţii convieţuiesc ȋmpreună timp de câteva zile, unde trebuie să fii activ, sociabil şi pasionat de teatru… asta e ȋn fişa festivalului.

Toate spectacolele susţinute ȋn cadrul competiţiei primesc imediat după reprezentaţie un feedback din partea juriului, lucru foarte important pentru fiecare tânăr actor pentru a-şi ȋmbunătăţi tehnica, a creşte şi a accepta noi provocări.

Teatru-Fest este special tocmai din cauza faptului că, spre deosebire de alte festivaluri, el uneşte oamenii, nu ȋi dezbină. E gândit până la cel mai mic detaliu, astfel ȋncât toţi cei care intră ȋn cabană ca membrii ai unei trupe, să iasă participanţi “cu drepturi depline”.

P1010260

13579757_10209717908006810_261656416_o

P1000898

Nu ai cum să pleci din Cabana Copiilor fără bagaj… un bagaj constituit din noi cunoştinte, fie de la celelalte trupe, fie de la atelierele susţinute de către specialişti ȋn teatru. Pleci de aici ȋmpăcat, cu noi experienţe, cu noi prietenii, fericit că “Da, măi, am făcut-o şi pe asta!”

Pot depune mărturie, ca fost participant, că este una dintre cele mai frumoase experienţe prin care poate trece un tânăr care cochetează cu teatrul. Oamenii, experienţele, piesele de teatru, amintirile sunt nenumărate şi nu pot fi depăşite.

DSC_0158

Mai Multe

More article