L-am întâlnit pentru prima dată pe chef Sorin Berar, la un eveniment dedicat familiei şi organizat, la Cluj, în aer liber. A gătit şi pentru cei mici şi pentru cei mari separat şi coada la ambele ceaune era destul de mare. Am ales pastele cu pui însă nu am putut rata nici ceaunul. Gustul, aşa ca într-o bucătările de gospodină bună care alege ce-i mai bun pentru toţi ai casei, dar şi prezenţa, alături de bucătar, a soţiei, m-a făcut să opresc şi la o poveste.
Sorin Berar nu are nicio obiecţie atunci când, din întâmplare, îl numeşti bucătar. „Bucătari erau şi la curtea regelui. Pe atunci nu era o ruşine să pronunţi această meserie în limba maternă, nu se simţea nimeni jignit.”, spune Sorin.
Aşadar, bucătarul Sorin Berar este, la bază inginer constructor şi din această meserie, crede el, i se trage meticulozitatea şi în bucătărie. Găteşte din clasa a II-a şi a dorit să ducă acest hobby la un nivel cât mai înalt posibil. Acum găteşte cu multă pasiune doar la evenimente pe care le alege cu mare grijă. Îi place să gătească şi pentru mici şi pentru mari şi nu are plan să se oprească din această activitate, curând.
Ştiu că vei spune că, până aici, nu este ceva neobişnuit şi că sunt mulţi chefi buni în toată ţara noastră. Sorin Berar nu se laudă prea mult, însă am reuşit, totuşi, să aflu că timp de 12 ani în cadrul ACEEA (Asociația Culturală Euro Est Alternativ) a participat la peste 100 de evenimente interne şi internaţionale, concursuri şi festivaluri, la care a obținut peste 100 de medalii, 16 cupe și multe diplome.
Activitatea a început-o cu calificarea de bucătar, apoi cea de bucătar șef, formator, evaluator, iar în februarie 2023 a obţinut prima certificare pentru România de la Weber Grill Academy, ca lector.
„Împreună cu Iulia Draguţ, președinta ACEEA și un coleg din asociație, Adrian Şipoteanu, am refăcut și actualizat standardele ocupaționale pentru bucătar, bucătar șef și bucătar specialist vegetarian, la nivel naţional”.
„Mi-e drag să transmit tot ceea ce ştiu, în special copiilor. Aşa, ei pot învăţa să îşi gătească singuri şi să consume alimente care le fac bine. De exemplu, am fost parte dintr-un proiect internaţional, cu elevi de la Liceul Lucian Blaga din Cluj-Napoca, în această vară (2023).”
„Mâncarea locală și consecințele sale asupra schimbărilor climatice”, le-a oferit ocazia elevilor din clasele a V-a, să gătească, sub îndrumarea renumitului master chef Sorin Berar, feluri de mâncare tradiționale și să împărtășească partenerilor din Guadelupa rețete tradiționale românești (supă de salată verde, balmoș, pandișpan cu fructe de sezon), secrete culinare ale bucătăriei autohtone și influențe din bucătăria europeană.
Elevii au prezentat în limba franceză rețetele și amprenta lor de carbon, subliniind astfel impactul negativ al produselor importate asupra mediului înconjurător.” (Monitorul de Cluj)
De peste 5 ani, Chef Sorin Berar predă cursuri la şcoli particulare de reconversie și pregătire profesională pentru a viitori bucătari și bucătari șef şi, cu fiecare ocazie insistă pe nevoile alimentare ale copiilor, în special.
„Este foarte important să ştim să diversificăm alimentaţia copiilor, să ştim să introducem cât mai mutle ingrediente. Pentru consumul lor este necesar să facem combinaţiile „perfecte” dintre carne şi legume, de exemplu, brânzeturi şi peşte, alimente care sunt necesare pentru buna lor creştere şi se recomandăcel puţin săptămânal. Ouăle sunt binevenite şi de douăori pe săptămână, iar fructele să le transformăm în gustările dintre mese. Pentru a fi mai uşor acceptate, e preferabil să le alternăm. Mai ales în ceea ce prievşte mâncarea pregătită pentru la şcoală, porţiile trebuie să fie adaptate, ca volum, vârstei şi preferinţei copilului, iar în cazul sandwich-ului, pentru a fi consumat, recomand mămicilor puţină creativitate în decorarea lui şi adăugarea cel puţin a unei legume, la interiorul lui.”
Şi, pentru că e sezonul conservelor de toamnă, am încercat să aflu criteriile generale după care ar trebui să ne ghidăm când pregătim cămara pentru iarnă:
„În primul rând, când punem pe iarnă, să alegem alimentele care sunt în preferinţele personale şi ale membrilor familiei. Ingredientele trebuie bine alese şi selecţionate astfel încât să fim siguri de calitatea produsului. Pentru a fi siguri că ceea ce am pus pe iarnă se va consuma, cel mai bine este să alegem reţete pe care le-am mai pregătit şi ne-au plăcut. Iar, dacă, dorim neapărat să testăm reţete noi, să punem cantităţi mici, măcar pentru prima toamnă. La finalul iernii, ar fi bine o evaluare a cantităţii consumate, pentru a şti, toamna viitoare, ce alegem să facem mai mult, mai puţin sau deloc.”
Pe Chef Sorin Berar îl găsiţi, pentru sfaturi, pe pagina lui de Facebook. A promis că va răspunde solicitărilor, de fiecare dată când va avea timp.
- Când iubirea de oameni îţi aduce bucurie - 26 dec. 2024
- TRADIȚII DE IARNĂ 2024 – Târg de Crăciun la Cluj - 6 dec. 2024
- Ateliere pentru învăţarea limbii române cu ajutorul patrimoniului cultural local - 25 sept. 2024