Poveşti de binePoveşti cu mâncareSecretul caramelului: de ce creează dependență?

Secretul caramelului: de ce creează dependență?

Multe persoane se află în situația în care se întreabă: de ce este caramelul sărat atât de bun? Și mai ales, de ce am mânca aproape tot timpul acest desert? Noi studii au arătat că în spatele acestor întrebări se află o explicație științifică, iar dorința noastră de a savura caramelul sărat nu se bazează pe lăcomie.

Realizat din 3 ingrediente simple, într-un raport bine determinat, caramelul a fost inventat pentru prima dată de ciocolatierul numit Henri Le Roux.  Rețeta are la bază doar zahăr, grăsime (unt, de cele mai multe ori) și sare, 3 arome complet diferite care se combină perfect între ele.

Acest produs a devenit foarte repede cunoscut în întreaga lume, iar acum este printre sigurele preparate din domeniul cofetăriei, care creează pur și simplu, dependență.

În Anglia, caramelul sărat este în prezent gustul preferat în rândul deserturilor, fiind mai presus de clasicele preparate pe bază de ciocolată, înghețată sau milkshake-uri.

Un studiu condus de o universitate din Florida a arătat care este de fapt explicația științifică din spatele dependenței pentru caramelul sărat. 150 de participanți norocoși s-au alăturat studiului, iar cercetătorii au descoperit efectul acestui produs asupra organismului.

Atunci când consumăm produse dulci, sărate sau cu o cantitate mare de grăsimi, corpul nostru secretă substanțe asemănătoare cu structura chimică a heroinei, numite opioide endogene. Acum, imaginați-vă efectul unui produs care le conține pe toate trei: caramelul sărat.

Un produs alimentar care creează dependență și ne face să ne dorim tot mai mult, cu fiecare bucată mestecată, are o proprietate numită ascensiune hedonică. Adică, aromele prezente sunt într-un număr atât de mare, încât de fiecare dată când mestecăm, vom continua să descoperim altele noi. Astfel, instinctul ne va face să mâncăm din ce în ce mai mult. În contrast cu acest fenomen, este adaptarea hedonică, procesul prin care după o anumită perioadă de timp simțim senzația de sațietate, din cauza monotoniei gusturilor prezente în preparat.

Chiar dacă unii experți din industria alimentară susțin că pofta noastră pentru caramelul sărat se va diminua, deoarece ne vom dori ceva diferit, este dovedit științific că unele ingrediente pot crea dependență. Astfel, popularitatea lor nu va avea de suferit, mai ales dacă sunt combinate cu succes în preparate culinare unice.

Mai Multe

More article