Poveşti de binePoveşti cu mâncareSecretele portocalelor din fiecare casă

Secretele portocalelor din fiecare casă

Dacă prima ninsoare și-a făcut apariția și pe meleagurile Clujului, cred că este momentul potrivit să povestim despre portocale. Pentru mine, aroma și mirosul lor poate fi asociat doar cu anotimpul rece, cu momentele petrecute în casă atunci când afară zăpada se așază încet peste tot ce îi stă în cale. Iată care sunt secretele portocalelor și motivele pentru care ar trebui să le avem mereu la îndemână.

În primul rând, consumul acestor citrice vine cu o serie de beneficii pentru sănătate: ne vor ajuta să ne întărim sistemul imunitar, să ne regenerăm pielea (mai ales în această perioadă în care ne expunem temperaturilor scăzute) și să ne menținem valoarea colesterolului „rău” în limite. Chiar dacă unele portocale sunt mai dulci, iar altele mai acre, toate conțin o cantitate semnificativă de vitamina C. Sursa acestui antioxidant ar trebui să fie în preponderență din alimente, iar acțiunea vitaminei constă în neutralizarea radicalilor liberi din organism, aceștia fiind asociați cu debutul unor boli cronice. Mai mult decât atât, sistemul nostru imunitar are nevoie de vitamine, în special acum când suntem expuși răcelilor și virozelor. O portocală pe zi ne poate face doar bine, mai ales că este bogată și în fibre care ne ajută digestia. Este vorba despre pectine, substanțe care se regăsesc în acea parte albă a portocalelor, între segmentele pulpei sau în stratul de sub coajă. Bineînțeles, sucul proaspăt dintr-o portocală nu va conține aceeași cantitate de fibre precum o portocală consumată ca atare.

Atenție însă, consumul în exces poate afecta negativ digestia (fibrele sunt bune, însă într-o cantitate prea mare pot provoca crampe abdominale sau diaree). De asemenea, nivelul glicemiei poate crește brusc dacă se consumă o cantitate mare de portocale, iar acest lucru se poate întâmpla în cazul sucurilor. Este mult mai ușor de băut 4 portocale stoarse decât să fie consumate ca fruct propriu-zis. Și concentrația crescută de acizi trebuie luată în considerare. Consumate în exces, acestea pot provoca arsuri la stomac.

În al doilea rând, portocalele își îndeplinesc rolul de componente aromatizante cu succes. Pot fi folosite în nenumărate preparate culinare, fie că este vorba de suc sau coajă. Salate, fripturi sau deserturi, toate pot avea aroma naturală a portocalelor. În ceea ce privește coaja, aceasta poate fi consumată în siguranță doar dacă provine din fructe netratate la exterior. Pentru asigurarea conservabilității lor, de cele mai multe ori se aplică un strat de ceruri sintetice pe coajă, strat care nu se elimină printr-o simplă spălare. În acest caz, asigurați-vă că citricele în general, nu numai portocalele, provin din agricultură ecologică.

Așadar, portocala se dovedește a fi de nelipsit din case. Pe lângă beneficiile pentru sănătate, se pot crea o mulțime de mâncăruri sau deserturi pornind de la acest fruct. Desigur, consumul în exces nu este recomandat deoarece poate provoca unele tulburări în organism. Acestea fiind spune, o portocală proaspăt decojită este mereu binevenită, iar parfumul unic va fi apreciat de toată lumea!

Mai Multe

More article